+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 17. csütörtök, 20:48
Tüntetések, összecsapások voltak, hogy a múzeum szedje le a szobrot. Most béke van, maximum a finn művész bojkottálja Izraelt.

Egy izraeli múzeum beadja a derekát a tiltakozók előtt, leveszi McJézust a keresztről - írja a Reuters.

 

A szobor Ronald McDonald keresztre feszítését ábrázolja, az alkotó a fogyasztói attitűdök és a vallás közötti összefüggésekre utalt vele.

 

Volt egyéb munkája is kiállítva: Szűz Máriát és Jézust Ken és Barbie alakjával mutatta be.

 

Sokan annyira felháborodtak ezeken, hogy tüntetni kezdtek, aztán múlt pénteken kicsit el is durvultak a tüntetések, a rendőrség két személyt vett őrizetbe, akik bombát hajítottak a Haifiai Művészeti Múzeum homlokzata felé.

 

A tüntetők összecsaptak a múzeum előtt felsorakozott rendőrökkel, három rendőr meg is sebesült, amikor megállították a demonstrálók ostromát. A tüntetők betörték a múzeum üvegbejáratát, aztán szombaton is visszamentek az épület elé.

 

Haifa polgármestere elmondta, hogy a szobrot le fogják venni és visszaadják az alkotójának. Elinat Kalisch Rotam Twitterre írta ki ezt, mondván, sajnálja, ha a keresztények sértve érzik magukat, illetve sajnálja az erőszakot is, ami kitört az eset kapcsán. A polgármester azt nem mondta, mikor szedik le a szobrot, eredetileg a hónap végén kellett volna visszaadják egy finn múzeumnak, ahonnan kölcsön kapták.

 

 

Izraelben 2 százalékot tesz ki az a népesség,amely keresztény vallású, de arab nemzetiségű állampolgárokból áll. Őket most megtámogatta Miri Regev kulturális miniszter.

 

Regev arról híres, hogy általában cenzúrát vet ki azokra a művészeti termékekre, amelyekben palesztin-párti gondolatokat lehet felfedezni, ugyanezzel a lendülettel viszont az állam teret ad a nacionalista vagy szélsőjobboldali művészetnek. Regev most azzal fenyegette meg a haifai múzeumot, hogy megvonják tőlük az állami támogatásokat, mondván, sérti egy csoport vallási meggyőződését a kiállítás, és ez büntetőjogi eljárást vonhat maga után.

 

Az igazságügyi miniszter aztán gyorsan leszögezte, hogy a hatóságok nem rendelkeznek a fellépéshez szükséges jogkörökkel.

 

A McJesus szerzője a finn Jani Leinonen. A botrány hatására ő is megszólalt, és kérte, hogy vegyék le a szobrát. Cserébe viszont ezentúl

 

bojkottálni fogja Izraelt a palesztinokkal való szolidaritása jegyében.

 

A kedélyek megnyugodtak Haifában, és úgy tűnik, egyeskeet a konfliktus még össze is kovácsolt: Wadie Abu Nassa, a helyi vallási vezetők egyike azt nyilatkozta ugyanis:

 

„A szobor levétele azt a vágyunkat mutatja meg, hogy békében éljünk egymás mellett a városban”.

 

FOTÓ: Joynews

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás