+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 17. csütörtök, 20:48
Tüntetések, összecsapások voltak, hogy a múzeum szedje le a szobrot. Most béke van, maximum a finn művész bojkottálja Izraelt.

Egy izraeli múzeum beadja a derekát a tiltakozók előtt, leveszi McJézust a keresztről - írja a Reuters.

 

A szobor Ronald McDonald keresztre feszítését ábrázolja, az alkotó a fogyasztói attitűdök és a vallás közötti összefüggésekre utalt vele.

 

Volt egyéb munkája is kiállítva: Szűz Máriát és Jézust Ken és Barbie alakjával mutatta be.

 

Sokan annyira felháborodtak ezeken, hogy tüntetni kezdtek, aztán múlt pénteken kicsit el is durvultak a tüntetések, a rendőrség két személyt vett őrizetbe, akik bombát hajítottak a Haifiai Művészeti Múzeum homlokzata felé.

 

A tüntetők összecsaptak a múzeum előtt felsorakozott rendőrökkel, három rendőr meg is sebesült, amikor megállították a demonstrálók ostromát. A tüntetők betörték a múzeum üvegbejáratát, aztán szombaton is visszamentek az épület elé.

 

Haifa polgármestere elmondta, hogy a szobrot le fogják venni és visszaadják az alkotójának. Elinat Kalisch Rotam Twitterre írta ki ezt, mondván, sajnálja, ha a keresztények sértve érzik magukat, illetve sajnálja az erőszakot is, ami kitört az eset kapcsán. A polgármester azt nem mondta, mikor szedik le a szobrot, eredetileg a hónap végén kellett volna visszaadják egy finn múzeumnak, ahonnan kölcsön kapták.

 

 

Izraelben 2 százalékot tesz ki az a népesség,amely keresztény vallású, de arab nemzetiségű állampolgárokból áll. Őket most megtámogatta Miri Regev kulturális miniszter.

 

Regev arról híres, hogy általában cenzúrát vet ki azokra a művészeti termékekre, amelyekben palesztin-párti gondolatokat lehet felfedezni, ugyanezzel a lendülettel viszont az állam teret ad a nacionalista vagy szélsőjobboldali művészetnek. Regev most azzal fenyegette meg a haifai múzeumot, hogy megvonják tőlük az állami támogatásokat, mondván, sérti egy csoport vallási meggyőződését a kiállítás, és ez büntetőjogi eljárást vonhat maga után.

 

Az igazságügyi miniszter aztán gyorsan leszögezte, hogy a hatóságok nem rendelkeznek a fellépéshez szükséges jogkörökkel.

 

A McJesus szerzője a finn Jani Leinonen. A botrány hatására ő is megszólalt, és kérte, hogy vegyék le a szobrát. Cserébe viszont ezentúl

 

bojkottálni fogja Izraelt a palesztinokkal való szolidaritása jegyében.

 

A kedélyek megnyugodtak Haifában, és úgy tűnik, egyeskeet a konfliktus még össze is kovácsolt: Wadie Abu Nassa, a helyi vallási vezetők egyike azt nyilatkozta ugyanis:

 

„A szobor levétele azt a vágyunkat mutatja meg, hogy békében éljünk egymás mellett a városban”.

 

FOTÓ: Joynews

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot.

Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás