+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 17. csütörtök, 20:48
Tüntetések, összecsapások voltak, hogy a múzeum szedje le a szobrot. Most béke van, maximum a finn művész bojkottálja Izraelt.

Egy izraeli múzeum beadja a derekát a tiltakozók előtt, leveszi McJézust a keresztről - írja a Reuters.

 

A szobor Ronald McDonald keresztre feszítését ábrázolja, az alkotó a fogyasztói attitűdök és a vallás közötti összefüggésekre utalt vele.

 

Volt egyéb munkája is kiállítva: Szűz Máriát és Jézust Ken és Barbie alakjával mutatta be.

 

Sokan annyira felháborodtak ezeken, hogy tüntetni kezdtek, aztán múlt pénteken kicsit el is durvultak a tüntetések, a rendőrség két személyt vett őrizetbe, akik bombát hajítottak a Haifiai Művészeti Múzeum homlokzata felé.

 

A tüntetők összecsaptak a múzeum előtt felsorakozott rendőrökkel, három rendőr meg is sebesült, amikor megállították a demonstrálók ostromát. A tüntetők betörték a múzeum üvegbejáratát, aztán szombaton is visszamentek az épület elé.

 

Haifa polgármestere elmondta, hogy a szobrot le fogják venni és visszaadják az alkotójának. Elinat Kalisch Rotam Twitterre írta ki ezt, mondván, sajnálja, ha a keresztények sértve érzik magukat, illetve sajnálja az erőszakot is, ami kitört az eset kapcsán. A polgármester azt nem mondta, mikor szedik le a szobrot, eredetileg a hónap végén kellett volna visszaadják egy finn múzeumnak, ahonnan kölcsön kapták.

 

 

Izraelben 2 százalékot tesz ki az a népesség,amely keresztény vallású, de arab nemzetiségű állampolgárokból áll. Őket most megtámogatta Miri Regev kulturális miniszter.

 

Regev arról híres, hogy általában cenzúrát vet ki azokra a művészeti termékekre, amelyekben palesztin-párti gondolatokat lehet felfedezni, ugyanezzel a lendülettel viszont az állam teret ad a nacionalista vagy szélsőjobboldali művészetnek. Regev most azzal fenyegette meg a haifai múzeumot, hogy megvonják tőlük az állami támogatásokat, mondván, sérti egy csoport vallási meggyőződését a kiállítás, és ez büntetőjogi eljárást vonhat maga után.

 

Az igazságügyi miniszter aztán gyorsan leszögezte, hogy a hatóságok nem rendelkeznek a fellépéshez szükséges jogkörökkel.

 

A McJesus szerzője a finn Jani Leinonen. A botrány hatására ő is megszólalt, és kérte, hogy vegyék le a szobrát. Cserébe viszont ezentúl

 

bojkottálni fogja Izraelt a palesztinokkal való szolidaritása jegyében.

 

A kedélyek megnyugodtak Haifában, és úgy tűnik, egyeskeet a konfliktus még össze is kovácsolt: Wadie Abu Nassa, a helyi vallási vezetők egyike azt nyilatkozta ugyanis:

 

„A szobor levétele azt a vágyunkat mutatja meg, hogy békében éljünk egymás mellett a városban”.

 

FOTÓ: Joynews

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

Az ország ezzel szeretné megakadályozni, hogy a szélsőjobboldal kegyhelyévé váljon a 17. századi ház.

Ez a legmagasabb Európában: Franciaország három, Ausztria öt százalékos adót vezetett be idén, de készül a megoldás nemzetközi szinten is.

Egy kilenc éven át tartó korrupciós sémát tártak fel a spanyol hatóságok.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás