Mit szólnak a Néppárt-ALDE együttműködéshez a hazai tagpártok?

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.17. 16:59

A néppárti Fidesz azokkal a liberálisokkal ijesztegeti a népet, akikkel a szintén néppárti osztrák kancellár szoros együttműködést tervez: az ALDE-val, amelynek a Momentum a hazai tagja. De vajon mit szólnak Kurz ötletéhez a Kárpát-medencében? Megkérdeztük.

Mit szólnak a Néppárt-ALDE együttműködéshez a hazai tagpártok?

Mint arról az Azonnali szerdán beszámolt, Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint a jobbközép Európai Néppártnak a következő európai parlamenti ciklusban a liberális-progresszív pártokat tömörítő ALDE lesz a legszorosabb szövetségese, nem pedig a májusi EP-választáson várhatóan érzékeny veszteségeket szenvedő, balközép pártokat tömörítő S&D-frakció. Ez azt jelenti, hogy Kurz az ALDE-val – amellyel együttműködik Emmanuel Macron francia elnök pártja is – együtt választaná meg az Európai Néppárt jelenlegi EP-frakcióvezetőjét, a bajor CSU politikusát, Manfred Webert az Európai Bizottság élére.

De vajon mit szólnak ehhez az Európai Néppárt és az ALDE Kárpát-medencei pártjai, mármint azok, akiknek van esélyük EP-képviselői helyet szerezni? Az Azonnali megkérdezte őket.

Momentum: nincs érdemi válasz

Az ALDE-tag Momentum részéről Cseh Katalin, a párt EP-listavezetője válaszolt. Szerinte szomorú, hogy Kurz kancellár már most, hónapokkal az EP-választás előtt a brüsszeli játszmázással foglalkozik. „Ez csodálatos példája az elmúlt évek érdektelen, bürokratikus taktikázásának, ami miatt az Európai Unió elitje eltávolodott a választóktól, és hagyta az Orbán Viktorhoz hasonló káros populistákat megerősödni. A Momentum nem szeretne jóslásokkal és találgatásokkal foglalkozni.”

Cseh Katalin válaszában lényegében nyitva hagyta az ajtót Weber EP-beli megválasztása előtt:

„A Momentum minden olyan pártcsaláddal, politikussal együtt tud működni, aki hasonlóan gondolkodik, ugyanis Európának olyan vezetőkre van szüksége, akik képesek meghúzni azt a sokat emlegetett vörös vonalat, és akik nem hunynak szemet Orbán bűnei felett. A Fidesz megtűrésével Manfred Weber bebizonyította: támogatja a magyar jogállam leépítését, az intézményesített korrupciót, a sajtó szabadságának korlátozását. Az EPP-nek el kell döntenie, hogy mit akarnak képviselni Európában: az európai embereket és értékeket, vagy Orbán Viktort és a szélsőséges nacionalisták érdekeit.”

RMDSZ: még korai a kérdés

Az erdélyi magyarságot képviselő RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor az Azonnalinak így fogalmazott: „Tudatában vagyunk annak, hogy nagyon nehéz lesz többséget alkotnia az európai parlamenti választás után annak a frakciónak, amely a legtöbb szavazatot kapja, a legtöbb mandátummal rendelkezik. Az RMDSZ abban bízik, hogy ez az EPP lesz, mi ebben vagyunk érdekeltek. Ugyanakkor nem tartjuk valószínűnek, hogy az ALDE-val közösen lehet többséget alkotni, de ma még túl korai ennél többet mondani.” Kelemen Hunor úgy látja, hogy mivel az EP-választást követően 

nem csak az Európai Bizottság, hanem az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Központi Bank vezetőjéről is döntenki kell is, ezért elég nagy mozgástere lesz mindenkinek, hogy megpróbálja a legjobb koalíciót összehozni.

Orbán inkább a szélsőjobbal szövetkezne

Orbán Viktor, az Európai Néppárt egyik prominens magyarországi képviselője az évindító kormányinfón arról beszélt, hogy szerinte a jobbközép pártcsaládnak a liberálisok és a szocdemek helyett inkább a szélsőjobboldal, azaz a Matteo Salvini olasz belügyminiszter Lega pártja, illetve a nacionalista-konzervatív Kaczyński-féle lengyel kormánypárt, a PiS felé kellene szövetségest keresnie. Szerettük volna megtudni Kurz ötletéről az ALDE-s Guy Verhofstadt ellen kamionkampányoló a Fideszt véleményét, ám sem ők, sem a KDNP nem válaszoltak.

A két felvidéki párt, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja, és a Híd-Most sem válaszolt az Azonnali megkeresésére.

FOTÓ: Európai Néppárt

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek