Egy euróért lehet házat venni egy szicíliai faluban. Elmondjuk, hogyan

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.17. 11:43

2016-ban Olaszország legszebb falujává választották Sambuca di Siciliat, csakhogy közben teljesen elnéptelenedik. A polgármester ezért 1 euróért árusítja ki az összes önkormányzati tulajdonú lakást.

Egy euróért lehet házat venni egy szicíliai faluban. Elmondjuk, hogyan

2016-ban a dél-szicíliai Agrigento megye nyugati részén található Sambuca di Sicilia még az Olaszország legszebb faluja címet viselte – ma már arról híres, hogy az önkormányzat az összes saját tulajdonú ingatlanját kiárusítja 1 euróért (320 forint).

A Monte Guardo természetvédelmi terület lábánál fekvő ötezer lakosú tipikus szicíliai falu félórás autóútra van a tengertől, de a sziget fővárosa, Palermo sincs messze, körülötte mindenhol szőlő terem, sőt: még saját boros apellációja is van, ami főleg a legismertebb szicíliai kékszőlőfajtára, a testes-csersavas borokat adó Nero d'Avolára épül. Nem beszélve az építészetről: tele van a központ szaracén épületekkel, és még a templomokon is megfigyelhetőek arab motívumok. Mégis:

lakosai elköltöznek a nagyobb városokba, így Sambuca di Sicilia egyre inkább elnéptelenedik.

A polgármester pedig nem viccel: „Más városokkal ellentétben, ahol az ilyesfajta akciók inkább csak reklámként szolgálnak, nálunk tényleg minden eladásra kínált ingatlan az önkormányzat tulajdonában áll. Semmiféle bürokratikus akadálya nincs annak, hogy valaki vegyen egyet. Ha kell egy ház, azonnal megkapja.” A település honlapján a cikk írásakor még tizenhét eladásra kínált ingatlant listáztak – túl sok fotót nem mutatnak róluk, csak egy térképet, hogy pontosan hol helyezkednek el, illetve néha-néha egy alaprajzot.

A házak 40-150 négyzetméter alapterületűek.

EZ AZ ÉPÜLET KIVÉTELESEN NEM ELADÓ

Persze ennyire azért nem egyszerű hozzájutni az egy eurós szicíliai ingatlanhoz. A vevőnek ugyanis vállalnia kell, hogy a vásárlástól számított három éven belül gondosan felújítja a részben erősen leromlott állapotú házakat. Ahhoz, hogy ez ténylegesen meg is történjen, az önkormányzat 5000 eurós (1,6 millió forintos) kauciót kér, amit rögtön vissza is adnak, amint megtörtént a felújítás. Becsléseik szerint alsó hangon 15 ezer eurót (4,8 millió forintot) kell ráfordítani egy-egy házra.

Ha valakit érdekel, milyen a település, itt egy videó róla:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek