Azért jön Magyarországra a Nestlé, mert Nyugat-Romániában túl drága a munkaerő

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.17. 14:40

Hiába növelték a béreket, így is sokat cserélődnek a munkások a Nestlé temesvári üzemében. Nem éri meg nekik Románia, ezért jönnek Magyarországra, közölte a cég.

Azért jön Magyarországra a Nestlé, mert Nyugat-Romániában túl drága a munkaerő

Miután a Nestlé nemrég bejelentette, hogy fölszámolja az egyetlen romániai gyárát, a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata most elmagyarázta azt is, hogy miért lépték meg ezt. A vállalat arról panaszkodik, hogy nem igazán találnak munkaerőt, hiába emelték meg nemrég a fizetéseket és a juttatásokat is. A vállalat képviselői szerint radikális piaci átalakulás folyik Romániában éppen, ez pedig őket nem érinti jól.

„Az erőfeszítések ellenére, amit tettünk, kénytelenek vagyunk egy gyorsan változó piacon helyt állni, ezt a piacot új fogyasztási szokások, munkaerőhiány jellemzi, ennek pedig nagy hatása volt az általunk folytatott édességgyártásra” – írja a Nestlének a román hatóságokhoz eljuttatott közleménye.

Túl drága a munkás Nyugat-Romániában

Azt mondják, a helyi konkurencia is növekszik, az előállítási költségek is nőnek, valamint

Temesváron egyre kevesebb és egyre drágább a munkaerő. Hiába növelték az elmúlt években a béreket, a munkaerő rotációja így is nagy volt.

„A jelenlegi gyári feltételek nem teszik lehetővé, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amelyeket a minőség és a változás jellemezzen. A gyár bezárásának szándéka a Nestlé globális gyártási stratégiájának része, amely a hatékonyságra, az erőforrás-optimalizálásra, a portfólió harmonizációjára és a szabványosított termékekre összpontosít, hogy megbirkózzon a fogyasztói igények gyors és állandó változásaival” – írják.

A svájci nagyvállalat távozásának híre igencsak felszántotta a kedélyeket, nagyon sokan a román kormány pénzügyi intézkedéseinek tudták be. Az ügyben megszólalt Radu Ștefan Oprea, a román kereskedelmi, üzleti és vállalkozásügyi miniszter is, aki szerint a Nestlé temesvári gyárának bezárása a vállalat értékesítésének és piaci részesedésének drámai csökkenésének köszönhető.

„Megértem, hogy a vállalat értékesítése drasztikusan csökkent, de a piaci részesedés is, és ez a fő oka a döntésnek. A multinacionális vállalatok a részvényesek számára nyereséget szeretnének nyújtani, és a Nestlé-csoporton belül van egy részvényes, aki nyereséget akar” – mondta a miniszter.

Később jelentik be, hol lesz a magyarországi gyár

Mint írtuk, a Nestlé Magyarországra tart, azt azonban nem tudni, hogy pontosan hová, a sajtóosztály kérdéseinkre nem válaszolt érdemben, csak annyit írtak, hogy később kívánják bejelenteni a pontos helyszínt, illetve azt, hogy hány alkalmazottat kívánnak fogalkoztatni. 

A romániai Temes megyében 0,84 százalékos a munkanélküliség. A nyugat-romániai megyék annyira jól állnak, hogy tavaly év közepén a magyar sajtó is cikkezett arról, hogy Békés megyéből egyre többen járnak át oda dolgozni.

Elképzelhető, hogy a Nestlé egy olyan kelet-magyarországi megyét választ, ahol jóval nagyobb humánerőforrás van, legutóbbi adatok szerint Hajdú-Bihar (5,1 százalékos munkanélküliség), vagy Békés (4,8 százalékos munkanélküliség), de akár Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád is tökéletesen megfelelne erre.

FRISSÍTÉS (január 26.)Csak átszervezik a termelést, új üzem nem épül, pláne nem Magyarországon, ahol már eleve három gyára is van a svájci vállalatnak. Részletek itt!

FOTÓ: Business Recorder

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek