A népszavazás óta sosem akartak még ennyire maradni a britek az EU-ban

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.17. 19:29

Rekordon van a maradni akarók száma, de elég kevesen hisznek abban, hogy lesz új népszavazás.

A népszavazás óta sosem akartak még ennyire maradni a britek az EU-ban

Sosem volt még a brexit-népszavazás óta ennyire maradáspárti a brit társadalom, mint most - derül ki egy csütörtökön közzétett új felmérésből.

A Politico azt írja, hogy azokon kívül, akik nem adnak választ, vagy nem tudják, hogyan döntenének,

a lakosság 56 százaléka a maradást választaná egy új referendum esetében, 44 százaléknyi lakos pedig továbbra is inkább elhagyná az Uniót.

Amennyiben a teljes lakosságot beleszámolnánk, úgy 48 százalék választana maradást, és 38 távozást.

A közvéleménykutatást egy nappal azután végezték el, hogy a Theresa May brit miniszterelnök által kialkudott brexit-megállapodást elutasította a brit parlament.

Múlt év végén még szorosabb eredményt mutattak a számok, akkor 54 százalék maradt volna az EU-ban.

A YouGov felméréséből az is látszik, hogy jelenleg a választóknak 47 százaléka szeretne új szavazást, 36 százalék ellenezné ezt. A Munkáspárt szavazói nagyon  szeretnének új referendumot, a párt választóinak 69 százaléka támogatná ezt, a Liberális Demokrata párt támogatói pedig 83 százalékban lennének az új népszavazás kiírása mellett.

Infographic: May's Brexit deal rejected: what now? | Statista

Más kérdés azonban, hogy mit találnak a britek reális forgatókönyvnek, mert amikor az volt a kérdés, hogy szerintük mi fog történi a kilépéssel, akkor a válaszadók 35 százaléka mondta, hogy nem lesz megállapodás, és úgy fognak kilépni, csupán 21 százalék hiszi, hogy lesz újabb referendum, 12, hogy a mostani megállapodást fogják elfogadni végül a parlamentben, és 10, hogy Nagy-Britannia kialkuszik egy jobb megállapodást.

FOTÓ: pxhere.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek