+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. január 16. szerda, 16:34
Emberfeletti túrákat kell megtenni Oroszországban annak, aki mindenhol szeretné megnézni a kedvenc csapatát. Különösen, ha kalinyingrádi az ember.

Ahhoz képest, hogy a magyar foci másodosztálya évekig keleti és nyugati csoportokra volt osztva, az oroszok ebben a műfajban is zordabbak: a világ legnagyobb országában még a Premijer-Liga alatt sem osztják divíziókra a bajnokságukat, így néha olyan távok jöhetnek össze a csapatukat amúgy általában lelkesen kísérő szurkolók számára, ami simán a túllép a józan ész határain. 

 

2018 legnagyobb túrája az FK Baltika Kalinyingrád szurkolóié lett, akik a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött orosz exklávéból 10 300 kilométert utaztak Vlagyivosztokba, a Keleti-tenger/Japán-tenger partjához, hogy a vendégszektorban ugrálhassák végig a Lucs-Energija Vlagyivosztok elleni rangadójukat. A meccs ráadásul 0-0 lett, ami azért általában nem a közönségbarát játékra utal. 

 

A Google szerint ez az út autóval 133 órás lenne, ráadásul nem is csak orosz területeken: Kalinyingrád Oroszország exklávéja, tehát alaphangon át kell gurulni hozzá Litvánián is, hogy tényleg bejuthassanak Oroszországba.

 

Bár autóval csak egy-két mindenre kapható fanatikus vállalkozott erre a történelem során, de amúgy a repülő sem könnyít: Kalinyingrád és Vlagyivosztok közt nincs közvetlen repülőjárat sem, ezért moszkvai átszállással is minimum 12 óra a két város közti út.

 

De nem is a táv a legdurvább, hanem az időzónaváltozás: Kalinyingrádban laza nyolc órát siet az óra Vlagyivosztokhoz képest, ezért még a játékosok is többször panaszkodtak már arról, hogy jetlaggel kell focizniuk. 

 

A VLAGYIVOSZTOKI STADION / FOTÓ: WIKIPÉDIA

 

A Vlagyivosztok esetleges sikeres hazai szereplése egyébként három évig nyomasztotta az európai csúcsfoci képviselőit is: akkor az első osztályban fociztak, és az első tervek szerint szerettek volna az élbolyba kerülni. Ez azzal járt volna, hogy bejutnak egy Európa-liga vagy akár Bajnokok Ligája csoportkörbe, és európai csoportmeccset kellett volna rendezni a Távol-Keleten. „Szerencsére” három szezon után kiestek, és azóta a másodosztály második felében tanyáznak, úgyhogy egy darabig nem kell izgulni BL-meccs miatt pár kilométerre Észak-Koreától. 

 

via Reddit

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás