Verhofstadt liberálisaival szövetkezne Sebastian Kurz az EP-ben

2019.01.16. 10:42

Guy Verhofstadt liberális frakciója lesz a Néppárt legfontosabb szövetségese a következő EP-ciklusban Sebastian Kurz szerint. Manfred Webert is velük együtt tenné meg a Bizottság elnökének.

Verhofstadt liberálisaival szövetkezne Sebastian Kurz az EP-ben
Első körben a liberálisokkal (ALDE) kell összefognia az Európai Néppártnak (EPP) a májusi EP-választásokat követően, csak utána jöhetnek szóba a szociáldemokraták (S&D), vagy más pártcsaládok, feltéve persze, ha egyáltalán szükség van rájuk a többség megszerzéséhez

fejtette ki véleményét Sebastian Kurz osztrák kancellár az általa üdvösnek tartott politikai stratégiáról tegnap az Európai Parlament plenáris ülését követő sajtótájékoztatóján, Strasbourgban. Az EPP osztrák tagpártjának (Osztrák Néppárt, ÖVP) színeiben kormányzó politikus szerint az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó néppárti csúcsjelöltnek, Manfred Webernek csak így lehet esélye a poszt megnyerésére.

A német keresztényszociális (CSU) politikus győzelme szívügye Sebastian Kurznak. Az osztrák kormányfő több alkalommal – legutóbb egy január elsejei bécsi találkozót követően, a Facebookon keresztül – biztosította teljes támogatásáról Webert.

Csak Verhoftstadttal jön ki a matek

Kurz felvetése – amit az MTI a strasbourgi EP-vitáról szóló tudósításában nem tartott elég fontosnak ahhoz, hogy megemlítse, így a magyar sajtót újfent elkerülte – elsőre egészen forradalmi ötletként hathat, hiszen a néppártiak évtizedeken keresztül a szociáldemokratákkal karöltve közösen alkották az európai intézményrendszer meghatározó pólusát. A két párt tagjai közül kerültek ki az olyan csúcsszervek, mint az Európai Parlament, az Európai Bizottság, vagy éppen az Európai Tanács vezetői. 2014-ben Jean-Claude Juncker bizottsági elnöki megválasztásához az EP-ben 376 voks kellett, a Néppártnak és az S&D-nek együtt 402 szavazata volt, de végül ennél is többet, 422-t kapott a luxemburgi politikus.

A közvélemény-kutatásokat figyelembe véve viszont bőven van ráció az osztrák kormányfő ötletében,

hiszen az előrejelzések szerint az EPP és az S&D mandátumai nem fogják együttesen elérni az abszolút többséghez szükséges hányadot, a szociáldemokraták várhatóan gyenge szereplése miatt. A néppártiak részéről tehát logikus felvetés, hogy új partner után nézzenek.

A felmérések hiába jósolnak jelentős erősödést az ALDE-nek, a párt eredménye szinte borítékolhatóan messze lesz attól, hogy önmagában kiváltsa az S&D-t a megszokott nagykoalícióból, így vélhetően hárompárti szövetség fogja majd a többséget adni az újonnan felálló Európai Parlamentben. (Az ALDE pillanatnyilag 68 EP-képviselővel rendelkezik, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a következő ciklusban 94-re számíthat, míg a Néppárt a mostani 213 helyett 181-re. Ez együtt 275 EP-képviselőt jelent, ami kevés a többséghez a 705 fős EP-ben.) Az ALDE ráadásul valamennyire kipróbált partnernek is számít, hiszen 2017-ben velük együtt szavazták meg Martin Schulz utódját, az olasz néppárti Antonio Tajanit az Európai Parlament élére.

A Néppárt magyarja szélsőjobbra kacsintgat

Ezzel Kurz is tisztában van, de

az Európai Néppárt alkupozícióit nagyban javítja, ha a mérleg nyelvét jelentő liberálisokkal ők kötnek előbb alkut, és nem a szociáldemokraták.

A mostani nagy udvarlás is ennek tulajdonítható.

Felvetődik a kérdés persze, hogy az ALDE-t kiválthatná-e egy másik pártcsalád, de ezt maga Manfred Weber utasította el, mondván „a három Európa-párti pártcsaládnak különös felelőssége van”, ezért eleve velük kezdenek majd tárgyalásokba az EP-választást követően.

Orbán Viktor, az Európai Néppárt egyik prominens magyarországi képviselője az évindító kormányinfón arról beszélt, hogy szerinte a jobbközép pártcsaládnak a liberálisok és a szocdemek helyett inkább a szélsőjobboldal, azaz a Matteo Salvini olasz belügyminiszter Lega pártja, illetve a nacionalista-konzervatív Kaczyński-féle lengyel kormánypárt, a PiS felé kellene szövetségest keresnie. Vagyis az osztrák kancellár ismét bebizonyította, hogy egészen másként gondolkodik Európa jövőjét illetően, mint magyar kollégája.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek