Elkaszálta a brit parlament alsóháza a kilépési megállapotást

2019.01.15. 20:44

Megint ott tartunk, hogy még csak elképzelés sincs a brexit körülményeiről, pedig már három hónap sincs hátra. Theresa May a saját pártját sem állította maga mögé.

Elkaszálta a brit parlament alsóháza a kilépési megállapotást

Ahogy arra számítani lehetett, a brit parlament alsóháza elkaszálta azt a megállapodást, amit Theresa May kormányfőnek sikerült kialkudnia az EU-val a brexitről.

Összesen 202-en szavaztak mellette, 432-en pedig ellene, tehát kétharmaddal szavazták le a megállapodást.

A vereség mértéke történelmi: soha egy szavazást sem bukott el miniszterelnök 230 szavazattal. Minden idők eddigi legnagyobb arányú vereségét 166 szavazattal mérték Ramsay Macdonald miniszterelnökre 166 szavazattal még 1924-ben, ezt a rekordot adta át a múltnak Theresa May.

May már másodszor próbálta átvinni az EU maradék 27 tagországa által már jóváhagyott megállapodást, mivel decemberben elhalasztotta azt remélve, tovább tud egyezkedni az EU-val.

Jellemző a helyzetre, hogy a miniszterelnök még a saját pártját (konzervatívok) sem tudta maga mögé állítani, ahogy a parlamentben őt támogató északír unionistákat sem.

Az alsóház döntése alapján a miniszterelnöknek és a kormányának három napja van kitalálni valamit, de egyelőre még szó sem volt b-tervről, mint ahogy úgy általában nem tudja senki, mi várható: a Munkáspárt-elnök Jeremy Corbyn előrehozott választást akar egy ideje, és bizalmatlansági indítványt kezdeményezett May ellen. Erről szerdán tárgyal a parlament, este pedig szavaznak róla. 

Ezen túl csak annyi egyértelmű, hogy a többség nem szeretne megállapodás nélküli kilépést. 

A felmérések szerint egyre többen szeretnének egy teljesen új népszavazást, erre viszont már idő sem lenne március 29-ig, amikor is a 2016-os népszavazás értelmében ki kéne lépnie a briteknek az EU-ból.

Az Európai Tanács elnöke Donald Tusk Twitteren tette fel a mindenkit érdeklő kérdést: 

„Ha egy megállapodás lehetelen és senki nem akar deal nélkül kilépni, akkor végre kinek lesz bátorsága kimondani az egyetlen jó megoldást?”

Ha a világ nagyrészével együtt te sem érted ezt az egész brexitesdit már, akkor mindenképp olvasd el az erről szóló kisokosunkat!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek