+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 14:25
Egy csomó román film nézhető online, angol felirattal ráadásul.
A románok Petőfije, Mihai Eminescu születésnapjának évfordulója, azaz január 15-e egyben a román kultúra napja is.

 

Szóval találtunk nektek programot! A Cinepub-projekt keretében rengeteg rendszerváltás előtti és utáni román filmet tettek bárki számára ingyenesen elérhetővé online. A játékfilmek mellett természetesen elérhetőek dokumentumfilmek, kísérleti filmek és rövidfilmek is a Cinepubon – az archívumként is működő oldalt ráadásul folyamatosan frissítik, így érdemes oda visszanézni hetekkel később is.

 

Így meg lehet például nézni

 

+ a rendszerváltás utáni random szenátorról szóló filmet (Senatorul Melcilor), aki Ceaușescu Transzfogaras melletti vendégházában csigával etet svájci újságírókat, hogy azok addig se az onnan pár kilométerre lévő falu, gyilkossággal, gyújtogatással, nemi erőszakkal terhelt cigány-román etnikai konfliktusával legyenek elfoglalva,

 

+ a Sztálin halála miatt némán megtartott esküvő történetét (Nunta mută), ami olyan meseszerűen, kreatívan és egyszerre hátborzongatóan mutatja be a román szocializmus kibontakozásának körülményeit, hogy közben nem is jut eszünkbe, hogy amúgy egy vígjátékot nézünk,

 

+ a Kusturicát idéző sztorit a cirkuszi medvéről (Ursul), akit a cirkusz igazgatója elad egy német vadásznak, hogy az állatért kapott pénzből kifizesse végül az alkalmazottak háromhavi elmaradt bérét, de a társulat nem nyugszik ebbe bele, és nekiered megkeresni a medvét.

 

+ Vagy azt az igencsak elgondolkodtató dokumentumfilmet (Unde se termină Europa), ami azzal foglalkozik, hogy hol van vége Európának, ha egyáltalán meg lehet határozni ilyet: Romániában? Moldovában? Ukrajnában? Egy biztos: a filmkészítők szerint nem Nickelsdorfban.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás