Putyin-párti német szélsőjobbos fizetett a KMKSZ-székház felgyújtásáért, állítja az egyik vádlott

2019.01.14. 14:28

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának felgyújtásával vádolt lengyel férfi azt állítja: instrukciókat és pénzt is adott az akcióhoz az orosz propagandamédia rendszeres németországi szakértője, Manuel Ochsenreiter. Ő egyébként egy olyan AfD-s parlamenti képviselő munkatársa, aki például az oroszok által megszállt Donyeckben is megfordult.

Putyin-párti német szélsőjobbos fizetett a KMKSZ-székház felgyújtásáért, állítja az egyik vádlott

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen 2018 februárjában két támadást is végrehajtottak különböző elkövetők. Február 4-e hajnalán két lengyel férfi a neonáci mozgalom egyik szimbólumát fújta festékszóróval az épület homlokzatára, majd egy Molotov-koktélt is bedobtak az ablakon, de jelentősebb tűzkár nem keletkezett ekkor. Az eset tovább csak még tovább rontotta Kijev és Budapest – az ukrán oktatási törvény miatt – egyébként is feszült viszonyát. 

A február 4-i támadás elkövetésével vádolt futballhuligánokat és megbízójukat, az oroszbarát szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthető Michal Prokopowiczot a lengyel hatóságok napokkal később letartóztatták Varsóban. Az egyebek mellett terrorizmus finanszírozásával is vádolt

Prokopowicz azzal állt elő a bírósági eljárás során, hogy egy, a német szélsőjobboldali párthoz, az AfD-hez köthető német újságíró finanszírozta KMKSZ-székház elleni támadást, és instrukciókat is adott nekik azzal kapcsolatban.

Manuel Ochsenreiter, a Zuerst! című német radikális folyóirat szerkesztője az anyagi támogatás mellett – a lengyel férfi állítása szerint – utasításokkal is ellátta az elkövetőket, akik tettüket bizonyítandó videófelvételt is készítettek az akcióról, amit a Telegram titkosított üzenetküldőjén keresztül továbbítottak Ochsenreiternek. A lengyel közmédia, a TVP értesülései szerint a lengyel hatóságok már vizsgálják, hogy a német újságírónak valóban köze lehet-e a támadáshoz.

A RFE/RL-en megjelent cikk szerzője korábban megkereste Ochsenreitert a VKontakte nevű orosz közösségi oldalon. A német férfi tagadta, hogy bármilyen szerepet játszott volna a támadásban, majd az üzenetváltást követően rögtön priváttá tette felhasználói profilját. Az RFE/RL újbóli megkeresésére, már az újságíró ügyvédje válaszolt, miszerint nincs tudomásuk arról, hogy a lengyel hatóságok nyomoznának védence ellen. Prokopowicz állításaival kapcsolatban ugyanezt állította Ochsenreiter jogi képviselője, de hozzátette, ha ezek tényleg úgy hangzottak el, mint ahogy az a sajtóban megjelent, akkor hamisak.

Ki ez az AfD-közeli újságíró?

Az 1976-ban Baden-Württemberg tartományban született, marketingkommunikációs végzettséggel rendelkező Manuel Ochsenreiter az orosz propagandamédiumok, a Russia Today és a Sputnik News egyik leggyakoribb szereplője, ha Németországról kell valamit szakérteni. Ezek a médiumok Ochsenreiterre általában csak mint német újságíróra hivatkoznak.

OCHSENREITER SZAKÉRT

A magát konzervatívnak nevező, Ernst Jüngert kedvenc szerzőjének tartó Ochsenreiter 1994 óta írogat különböző, markánsan jobboldali lapoknak: eleinte az ebben a mezőnyben mai napig kifejezetten szívonalasnak számító Junge Freiheit hetilapnak, ahol szerkesztőként is dolgozott. 2011-ben a Zuerst nevű szélsőjobboldali kiadvány főszerkesztője lett, ahol végiginterjúzta az európai új-jobboldal vezető figuráit: még Kovács Zoltánnak, a magyar kormány nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárának gondolataira is kíváncsi volt.

A Süddeutsche Zeitung, a WDR és az NDR egy közös 2017-es oknyomozása szerint Ochsenreiter a német szélsőjobboldalon az a figura, aki összeköti a politikusokat Oroszországgal. Ochsenreiter a Lengyelországban orosz kémkedés miatt letartóztatott, bizonyítottan orosz thinktankek által fizetett lengyel politikussal, Mateusz Piskorskival együtt 2016-ban megalapított egy Eurázsiai Tanulmányok Németországi Központja nevű szervezetet, ami választási megfigyelő utakat szervez az oroszbarát szeparatisták által megszállt kelet-ukrajnai Luhanszkba és Donyeckbe.

Apropó, Eurázsia: a csak Putyin főideológusaként emlegetett orosz filozófus, Alexander Dugin a neoeurázsista gondolkodás fő képviselője. Az ideológia lényege az atlantista politikával, az amerikai társadalmi modellel való szembenállás, célja egy konzervatív forradalom, az amerikai „nihil” kiűzése Európából, ezáltal Oroszország újjászületése, és hogy Moszkva ezáltal kijusson a meleg tengerekhez (erről Drábik János írt még 2004-ben baráti hangvételű ismertetőt). Egy eredetileg az orosz propagandával foglalkozó honlap fotót is közöl, amin Ochsenreiter Dugin társaságában látható. Az orosz gondolkodót meginterjúvoló Ochsenreiter Duginról azt mondta, hogy apai barátja hosszú évek óta.

Moszkva, Krím, Donyeck: Ochsenreiter AfD-s főnöke a keletet szereti

Ochsenreiter 2018 szeptembere óta egy AfD-s politikus, Markus Frohnmaier szakreferenseként dolgozik a német parlamentben. 

Főnöke, Markus Frohnmaier sem kevésbé érdekes figura: eredetileg a romániai Craiovában született 1991-ben, egy német házaspár fogadta örökbe, és nevelte fel Baden-Württembergben. Politikai pályáját az AfD ifjúsági szervezetében kezdte 2014-ben – előtte a német alkotmányvédelmi hivatal által megfigyelt szélsőjobboldali German Defence League (GDL) nevű huligánbandában tevékenykedett. A GDL holnapján 2011-ben egy bizonyos Cornel Craiovești nevű embert neveztek meg mint kontaktpartnert – Frohnmaier eredeti keresztneve ugyanis a Cornel volt, ezt még romániai szülei adták neki, a Craiovești pedig rossz románsággal arra akar utalni, hogy craiovai (helyesen Craiovean lenne).

Frohnmaier az AfD szélsőjobboldali szárnyához tartozik, és oroszellenességgel nagyon nehéz lenne megvádolni. Az AfD ifiszervezetének elnökeként például arról beszélt, hogy Németország nem a világ óvónénije, ezért külpolitikában Oroszországhoz kellene közelednie. Vlagyimir Putyin orosz elnökről azt mondta, „tagadhatatlan, hogy Putyin elnök és pártja mögött ott áll az orosz nép többsége”. A Frohnmaier vezetése alatt álló ifiszervezet szövetségi megállapodást is kötött Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. A politikus ebben semmi kivetnivalót nem talált, mint mondta, az egész kontinensen erősödnek az EU-kritikus szuverenista mozgalmak, így hát természetes, ha ezek hálózatosodnak – és ebből Oroszország sem hiányozhat szerinte.

MARKUS FROHNMAIER (BALRA) ÉS MANUEL OCHSENREITER (MÖGÖTTE) 2015-BEN, DONYECKBEN A NÉPKÖZTÁRSASÁG FÜGGETLENSÉGNAPI PARÁDÉJÁN. FOTÓ: FWM

Hogy mennyire nem, jól mutatja, hogy 2014-ben például elutazott a szeparatista, oroszbarát lázadók által megszállva tartott kelet-ukrajnai Donyeckbe, hogy „megnézze, hogy milyen a sora ott az embereknek”. 2016-ban az AfD-s politikus Moszkvába utazott, hogy találkozzon egy Putyin-közeli ifjúsági szervezet vezetőjével és kelet-ukrajnai szeparatistákkal. Ugyanebben az évben az akkor még AfD-s EP-képviselővel, Marcus Pretzellel az oroszok által megszállt Krím-félszigetre látogattak egy orosz alapítvány pénzén, orosz vízummal – emiatt akkor Ukrajna külön tiltakozott.

És itt jön képben a történetben megbúvó Ochsenreiter-szál: erre az útra elkísérte őket az általában újságíróként titulált illető is, aki akkor a szélsőjobboldali Zuerst nevű lap főszerkesztője volt, és külön meg is interjúvolta jelenlegi főnökét az ott tapasztaltakról. Arról nem beszélve, hogy a már emlegetett Eurázsiai Tanulmányok Németországi Központjában a letartóztatott lengyel Piskorsi és Ochsenreiter mellett benne volt harmadikként az AfD-s politikus, Frohnmaier is.

A KMKSZ-székház nem került ki a célkeresztből

2018. február 27-én a pár héttel korábbinál jóval nagyobb pusztítás történt a KMKSZ-székháznál. Az épület alsó szintje teljesen kiégett. Szemtanúk beszámolója szerint a lángok egy robbanás után csaptak fel. A támadással kapcsolatban három ukrán állampolgárt vettek őrizetbe a helyi hatóságok.

Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal egy héttel a támadás után arról beszélt, hogy a második akció kitervelője a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság állambiztonsági minisztériumának egyik hivatalnoka. A nemzetközi jog szerint Moldovához tartozó régió a Szovjetunió összeomlásakor szerezte meg de facto függetlenségét orosz segítséggel. Az egyetlen ENSZ-tagállam által sem elismert területet egy Moszkva által irányított bábállamként tartja számon a biztonságpolitikai szakértők túlnyomó többsége. 

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek