+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. január 14. hétfő, 18:43
Roberto Calderoli saját bevallása szerint imádja az állatokat, de a volt szocialista miniszterről csak egy orángutánra tudott gondolni.

Egy bergamói bíróság tizennyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Roberto Calderoli szélsőjobbos lombardiai szenátort annak rasszista megjegyzései miatt – írja a Repubblica.

 

Jó kis élc

 

A jelenleg is kormányon lévő Liga párt szenátora ugyanis 2013-ban az akkor integrációs miniszterként tevékenykedő Cécile Kyenge-ről tett vitatható megjegyzést egy rendezvényen.

 

„Néha vigasztalnom kell magam, mikor az interneten a kormánytagok fotóit nézegetem. Imádom az állatokat, de bármikor, amikor meglátom Kyenge képét, nem tudok nem egy orángutánra gondolni” 

 

– fogalmazott Calderoli az Enrico Letta kormányában tevékenykedő, egyébként Olaszország első fekete miniszterének számító politikusról.

 

Ezen felül beszédében megjegyezte: „Jó dolog miniszternek lenni, de talán a saját országában kéne csinálnia” – utalt Kyenge kongói származására. A lombardiai szenátor megjegyzéseit később az akkori miniszterelnök közleményben ítélte el, de szolidaritásáról biztosították a minisztert az olasz alsóház és a szenátus korábbi elnökei is.

 

Calderoli később azzal védekezett, a miniszterrel szembeni megjegyzése „csak egy jó kis élc” volt, de úgy tűnik, az érvelés végül nem hatotta meg a bíróságot. Az ítélet ugyanakkor egyelőre csupán elsőfokú, tehát a szenátor akár fellebbezhet is a döntés ellen.

 

Néger muszlim kommunisták a focivébén

 

Kyenge Facebook-oldalán kommentálta a döntést:

 

„Újra mi győztünk. Hurrá, hurrá, hurrá.” – fogalmazott.

 

„Még ha az ítélet csak felfüggesztett és elsőfokú is, biztató jel ez mindenkinek, aki a rasszizmus ellen harcol...a közbeszéd nem válhat a rasszizmus és a gyűlölet erősítésének eszközévé. Jó lecke ez mindenkinek, akik részt vettek a diszkriminációban: a rasszizmust el kell ítélni bárhol, ahol feltűnik!” – tette hozzá bejegyzésében a most európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Kyenge.

 

Calderoli egyébként régóta színes egyénisége az olasz politikának, mikor például 2006-ban Olaszország Franciaország ellenében megnyerte a focivébé döntőjét, azzal esett neki a francia csapatnak, miszerint az „az eredményekért feláldozta identitását, négereket, muszlimokat és kommunistákat küldött pályára”. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás