+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Illés Gergő
2019. január 14. hétfő, 18:43
Roberto Calderoli saját bevallása szerint imádja az állatokat, de a volt szocialista miniszterről csak egy orángutánra tudott gondolni.

Egy bergamói bíróság tizennyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Roberto Calderoli szélsőjobbos lombardiai szenátort annak rasszista megjegyzései miatt – írja a Repubblica.

 

Jó kis élc

 

A jelenleg is kormányon lévő Liga párt szenátora ugyanis 2013-ban az akkor integrációs miniszterként tevékenykedő Cécile Kyenge-ről tett vitatható megjegyzést egy rendezvényen.

 

„Néha vigasztalnom kell magam, mikor az interneten a kormánytagok fotóit nézegetem. Imádom az állatokat, de bármikor, amikor meglátom Kyenge képét, nem tudok nem egy orángutánra gondolni” 

 

– fogalmazott Calderoli az Enrico Letta kormányában tevékenykedő, egyébként Olaszország első fekete miniszterének számító politikusról.

 

Ezen felül beszédében megjegyezte: „Jó dolog miniszternek lenni, de talán a saját országában kéne csinálnia” – utalt Kyenge kongói származására. A lombardiai szenátor megjegyzéseit később az akkori miniszterelnök közleményben ítélte el, de szolidaritásáról biztosították a minisztert az olasz alsóház és a szenátus korábbi elnökei is.

 

Calderoli később azzal védekezett, a miniszterrel szembeni megjegyzése „csak egy jó kis élc” volt, de úgy tűnik, az érvelés végül nem hatotta meg a bíróságot. Az ítélet ugyanakkor egyelőre csupán elsőfokú, tehát a szenátor akár fellebbezhet is a döntés ellen.

 

Néger muszlim kommunisták a focivébén

 

Kyenge Facebook-oldalán kommentálta a döntést:

 

„Újra mi győztünk. Hurrá, hurrá, hurrá.” – fogalmazott.

 

„Még ha az ítélet csak felfüggesztett és elsőfokú is, biztató jel ez mindenkinek, aki a rasszizmus ellen harcol...a közbeszéd nem válhat a rasszizmus és a gyűlölet erősítésének eszközévé. Jó lecke ez mindenkinek, akik részt vettek a diszkriminációban: a rasszizmust el kell ítélni bárhol, ahol feltűnik!” – tette hozzá bejegyzésében a most európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Kyenge.

 

Calderoli egyébként régóta színes egyénisége az olasz politikának, mikor például 2006-ban Olaszország Franciaország ellenében megnyerte a focivébé döntőjét, azzal esett neki a francia csapatnak, miszerint az „az eredményekért feláldozta identitását, négereket, muszlimokat és kommunistákat küldött pályára”. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

Az FPÖ kutyás szelfik helyett Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás