Orángutánnak nevezett egy fekete minisztert Salvini pártjának szenátora, elítélték

Szerző: Illés Gergő
2019.01.14. 18:43

Roberto Calderoli saját bevallása szerint imádja az állatokat, de a volt szocialista miniszterről csak egy orángutánra tudott gondolni.

Orángutánnak nevezett egy fekete minisztert Salvini pártjának szenátora, elítélték

Egy bergamói bíróság tizennyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Roberto Calderoli szélsőjobbos lombardiai szenátort annak rasszista megjegyzései miatt – írja a Repubblica.

Jó kis élc

A jelenleg is kormányon lévő Liga párt szenátora ugyanis 2013-ban az akkor integrációs miniszterként tevékenykedő Cécile Kyenge-ről tett vitatható megjegyzést egy rendezvényen.

„Néha vigasztalnom kell magam, mikor az interneten a kormánytagok fotóit nézegetem. Imádom az állatokat, de bármikor, amikor meglátom Kyenge képét, nem tudok nem egy orángutánra gondolni” 

– fogalmazott Calderoli az Enrico Letta kormányában tevékenykedő, egyébként Olaszország első fekete miniszterének számító politikusról.

Ezen felül beszédében megjegyezte: „Jó dolog miniszternek lenni, de talán a saját országában kéne csinálnia” – utalt Kyenge kongói származására. A lombardiai szenátor megjegyzéseit később az akkori miniszterelnök közleményben ítélte el, de szolidaritásáról biztosították a minisztert az olasz alsóház és a szenátus korábbi elnökei is.

Calderoli később azzal védekezett, a miniszterrel szembeni megjegyzése „csak egy jó kis élc” volt, de úgy tűnik, az érvelés végül nem hatotta meg a bíróságot. Az ítélet ugyanakkor egyelőre csupán elsőfokú, tehát a szenátor akár fellebbezhet is a döntés ellen.

Néger muszlim kommunisták a focivébén

Kyenge Facebook-oldalán kommentálta a döntést:

„Újra mi győztünk. Hurrá, hurrá, hurrá.” – fogalmazott.

„Még ha az ítélet csak felfüggesztett és elsőfokú is, biztató jel ez mindenkinek, aki a rasszizmus ellen harcol...a közbeszéd nem válhat a rasszizmus és a gyűlölet erősítésének eszközévé. Jó lecke ez mindenkinek, akik részt vettek a diszkriminációban: a rasszizmust el kell ítélni bárhol, ahol feltűnik!” – tette hozzá bejegyzésében a most európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Kyenge.

Calderoli egyébként régóta színes egyénisége az olasz politikának, mikor például 2006-ban Olaszország Franciaország ellenében megnyerte a focivébé döntőjét, azzal esett neki a francia csapatnak, miszerint az „az eredményekért feláldozta identitását, négereket, muszlimokat és kommunistákat küldött pályára”. 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek