Elkezdtek kacsintgatni az AfD szavazóira a német baloldali pártok

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.13. 12:34

Már a Zöldeknél és a baloldali Linkénél is vannak politikusok, akik rámennének a szélsőjobboldali AfD szavazóira.

Elkezdtek kacsintgatni az AfD szavazóira a német baloldali pártok

Talán az az egyik legnagyobb politikai probléma idén Németországban, hogy nincs kommunikáció az AfD és a Zöldek között, fogalmazott a német Zöldek egyik legérdekesebb politikusa, Boris Palmer. Ő ezért egy hétvégi lapinterjúban arra szólította fel pártját, szólítsa meg az AfD-szavazókat. Szerinte egy felelős pártnak integratívnak kell lennie, ehhez pedig az kell, hogy az AfD szavazóiban demokratákat, ne pedig nácikat lássanak. Magától az AfD-től semmit nem akar Palmer: a szélsőjobboldali szárnyát kordában tartani csak nehezen tudó párt szerinte

csak a német társadalom megosztásában érdekelt, hiszen így szerzi szavazóit.

Kevesebb ideológiát, kevesebb idealizmust

A zöld politikus – aki amúgy a 90 ezres baden-württembergi egyetemváros, Tübingen polgármestere is – szerint az olyan, az AfD kapcsán az antifasiszta szubkultúrától egészen a zöldekig és a szociáldemokratákig is használt szlogenek, mint a „Nazis raus!” (Nácik, kifelé!) csak az igazi nácik elleni küzdelemben hatásosak. „Nem nevezhetjük nácinak a baden-württembergiek 15, a szászországiak 25 százalékát csak azért, mert az AfD-re szavaznak. Ezzel senkit nem fordítunk át magunhoz” – fogalmazott.

Palmer beszólt pártja egy ideje egyre inkább középre tolódó migrációs politikájára is, mondván túlteng benne az idealizmus. Szerinte a párt gyakran ignorál problémákat, ha azokat olyan csoportok okozzák, akik hátrányos helyzetűnek vagy védettnek tekintendők. A politikus szerint ideje a Zöldeknek is elismerni, hogy vannak gondok a Németországban tartózkodó menekültekkel – az ideológia helyett ezért jobb lenne, ha a párt a saját, helyi szinten, önkormányzatokban politizáló embereinek gyakorlati tapasztalata alapján formálna álláspontot. Tübingen főpolgármestere leginkább a CSU szigorú álláspontját viszi menekültügyben – Robert Habeck, a német Zöldek férfi társelnöke az Azonnalinak azt mondta, ez a vélemény kisebbségben van párton belül.

Palmer ötletére a baloldali Linkspartei részéről Stefan Liebich, a párt berlini politikusa reagált: „Boris Palmer sokat gondolkodhatott azon, hogyan tudna ismét bekerülni a hírekbe. És akkor eszébe jutott ez.”

Before it was cool

Holott az AfD-szavazók elszedése nem Boris Palmernek jutott először eszébe, hanem pont a baloldali Linkspartei Bundestag-beli frakcióvezetőjének, Sahra Wagenknechtnek.

A baloldali politikus szerint abszurd már maga a gondolat is, hogy az AfD szavazói rasszisták lennének – a Die Zeit hetilapnak még 2016-ban elárulta, hogy ő maga is számos e-mailt kap emberektől, amiben azt kérdezik tőle, az AfD-re vagy a Linksparteire szavazzanak-e inkább. Wagenknecht szerint az AfD szavazói nem rasszisták, hanem olyan emberek, akik úgy érzik, magukra hagyták őket. Wagenknecht az interjúban arról is beszélt, hogy aki szóba hozza, hogy problémák lennének a menekültek integrációjával, azt a baloldalon szinte azonnal gyanús jobboldali elemnek bélyegzik. Szerinte viszont pont ez a hozzáállás, ez a gondolkodásmód erősíti az AfD-t: nem szabad átengedni nekik a merkeli menekültpolitika kritikáját.

Wagenknecht egy ideje függetleníti már magát pártjától, noha továbbra is egyik fontos tisztségviselője annak. A politikus 2018 őszén hívta életre az Aufstehen nevű baloldali gyűjtőmozgalmat, aminek állítása szerint már 167 ezer támogatója van, köztük száz AfD-tag is. A mozgalom hivatalosan is a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a Linkspartei jelenlegi irányvonala ellen szerveződik: a három pártnak ugyanis 2013-2017 között többsége volt ugyan a német alsóházban, mégsem álltak össze, hogy baloldali kormányt alakítsanak. Ennek oka, hogy az SPD-ben a Linksparteit sokan szalonképtelennek tartják NATO-ellenessége és oroszbarát irányvonala miatt. De ez a hajó elúszott – ma az SPD bezuhanása miatt már nem lenne meg a többsége a három pártnak – új választókat viszont leginkább csak az AfD-től tudnak (vissza)szerezni.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek