Magyar EP-képviselők is kérlelik a briteket, gondolják újra a brexitet

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.13. 09:26

Nemcsak szocdem, liberális és zöld, de néppárti EP-képviselők is aláírtak azt a levelet, amely arra kéri a briteket, fontolják meg a brexitet.

Magyar EP-képviselők is kérlelik a briteket, gondolják újra a brexitet

Több, mint száz európai parlamenti képviselő írta alá huszonhat tagállamból azt a nyílt levelet, amely arra kéri a briteket, gondolják újra a brexitet – számolt be az Independent. A levélben azt írják az EP-képviselők, hogy bár nem szeretnének beavatkozni a brit belügyekbe, de nem tudják nem észrevenni, hogy a közvélemény-kutatások szerint

egyre több szavazó szeretne lehetőséget kapni a brexitről szóló döntés újragondolására.

Ezt azzal indokolják, hogy most már világos, hogy a brexit nagyon más azokhoz az ígéretekhez képest, amikkel az unió elhagyása mellett érveltek a népszavazást megelőző kampányban 2016-ban. A levélben olyan érvek is elhangzanak, minthogy az EP-képviselők nagyon hiányolnák brit kollégáik szakértelmét, és biztosítják őket arról, örömmel vennék, ha mégis úgy döntenek, maradnak az EU-ban.

Az összesen százharminc aláíró közt nemcsak a szocdem S&D, a liberális ALDE vagy a zöldek frakciójából találni politikusokat, hanem a konzervatív Európai Néppártból is.

Például támogatta a levelet többek közt Udo Bullmann, az S&D frakcióvezetője, Philippe Lamberts, aki a zöldek frakcióját irányítja, de az Európai Parlamentből idén búcsúzni kényszerülő néppárti, német CDU-s veterán Elmar Brok is (aki mellesleg tavaly adott interjút az Azonnalinak arról, hogy nem örült Orbán Viktor újabb kétharmadának).

Magyar részről az EP-ben a zöldeknél ülő, párbeszédes Jávor Benedek, az S&D-frakció DK-s képviselői, Nidermüller Péter és Molnár Csaba, illetve a szintén az S&D-ben ülő, szocialista Szanyi Tibor írták alá a kezdeményezést.

Vagyis a Fidesz-KDNP brüsszeli politikusai nem csatlakoztak a levélhez, de a szocialista Ujhelyi István neve sem szerepel a listán.

A fideszesek távolmaradása azért is furcsa, mert a 2016-os brexitnépszavazás előtt a magyar kormány angliai napilapokban feladott újsághirdetésekben kampányolt a britek EU-ban maradása mellett. Érdekesség, hogy a briteknek szóló levél aláírói közt ott van a magyar kormány egyik legfőbb mumusa, a 7-es cikkes jelentést elkészítő holland zöld Judith Sargentini is. 

Arról, hogy hol tart a britek uniós kilépésének szappanoperája, itt írtunk, arról pedig itt, hogy miért követheti előrehozott választás a brexitet. Aki pedig jobban megértené, hogy hogyan futottak bele a britek a brexitbe, az itt olvashatja el, miért érdemes megnézni az HBO Benedict Cumberbatch szereplésével készült filmjét erről.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek