Miért kereste mindenki az ellopott laptopját ezen a dél-afrikai családon?

Szerző: Pintér Bence
2019.01.11. 18:16

Te is járhatsz így, ha az amerikai hadsereg véletlenül a hátsó kertedbe helyezi egy város virtuális középpontját.

Miért kereste mindenki az ellopott laptopját ezen a dél-afrikai családon?

Fogalmunk sincs, hogy manapság a külfönféle adatbázisokban mi szerepel rólunk, illetve ingatlanjainkról, ahogy arról sem tudhatunk biztosan, hogy ezek a különféle adatbázisok hogyan kapcsolódnak össze.

Ezért járt pórul egy dél-afrikai idős hölgy, Ann, és fia, John, akiken 2013 óta több száz ember követelt mindenféle dolgot: ellopott laptopot, tabletet és telefont, illetve egy esetben egy elrabolt gyereket is.

Tulajdonképpen folyamatosan bukkantak fel pretoriai házuk előtt a dühös emberek, magánnyomozók és rendőrök, és mind arra hivatkoztak, hogy az őket ért sérelem (netes zaklatás, lopás, stb.) elkövetője bizony ezen a címen él. De mi köze volt mindehhez az idős hölgynek és a fiának? Tulajdonképpen semmi: semmit nem követtek el a bűnök közül.


De hát akkor mi történt?

Kashmir Hill a Gizmodón fejtette fel az esetet, ami hasonló két olyan sztorihoz is, amit korábban megoldott: röviden szólva a problémát mindegyik esetben a teljesen megbízhatatlan IP-lokalizálás okozta, egészen pontosan a MaxMind nevű cég szabadon használható IP-targetálási szolgáltatása.

A MaxMind szolgáltatása így néz ki: egy-egy digitális eszköz (laptop, telefon, stb.) helyét adják meg annak IP-címe alapján. Ezt a szolgáltatást mindenféle okból használhatják cégek, például hirdetéshez vagy például netes újságok ahhoz, hogy meghatározzák: olvasójuk hol van, ez alapján pedig melyik verzióját látják az oldalnak. De ezt használhatják az ellopott eszközöket követő alkalmazások is.

A bibi ott van, hogy ez a szolgáltatás egyáltalán nem megbízható, nem véletlenül van az, hogy a MaxMind a megadott lokáció mellé azt is megadja, hogy az számításaik szerint mennyire pontos: ezt azonban a nyílt forráskódú szolgáltatásukat használó harmadik cégek nem mindig veszik figyelembe, csak simán megadják az adott helyszínt a felhasználóiknak.

Tehát ha egy eszközt IP-címét nem tudják annaál közelebbről meghatározni, mint hogy az a dél-afrikai Pretoriában található, akkor a MaxMind rendszere az IP-cím lokációját Ann és John házának a hátsó kertjébe teszi,

miközben az egyáltalán nincs ott. Mint kiderült, ez a száznegyedik leggyakrabban felbukkanó helyszín a MaxMind adatbázisában.

Mint a John által megkeresett szakértő kiderítette, az ő esetükben ráadásul az amerikai hadsereg egyik szerve, a National Geospatial-Intelligence Agency a ludas, mivel ők határozták meg Pretoria általános központi lokációjaként a hátsó kertjüket, amelyet aztán a különféle alkalmazások mindenkinek feldobtak, akik olyan IP-cím helyét keresték, amelynél közelebbit nem tudott mondani a program, mint hogy az Pretoriában található.

Persze minden jó, ha a vége jó: John és Ann végül ügyvédjeik útján elérték, hogy az NGA és ennek nyomán az ő szolgáltatásukat használó MaxMind adatbázisa áthelyezze Pretoria középpontját a kertjükből a város főterére.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek