Már csak a görögökön múlik, mikor vált nevet Macedónia

Szerző: Pintér Bence
2019.01.11. 20:35

A macedón képviselők elfogadták az ország névváltoztatását, hamarosan megnyílhat az út az EU- és NATO-csatlakozás megkezdése előtt.

Már csak a görögökön múlik, mikor vált nevet Macedónia

A BalkanInsight szerint nyolcvanegy képviselő, azaz

a macedón parlament több mint kétharmada megszavazta azt a négy alkotmánymódosítást, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az ország nevét Észak-Macedóniára változtassák.

Ezzel, illetve a névváltásról szóló prespai megállapodás hó végén esedékes görögországi ratifikálásával pont kerülhet a Jugoszlávia felbomlása óta húzódó macedón-görög névvita végére, így pedig megnyílhat az út a délszláv ország előtt az EU- és a NATO-csatlakozás felé, amit eddig Görögország blokkolt.

A Magyarországra szökött és itt menedékjogot kapó, hazájában korrupció miatt elítélt volt kormányfő, Nikola Gruevszki pártja, a névváltást ellenző VMRO-DPMNE tagjai nem vettek részt a szavazáson. A névváltás ellen a parlament előtt hány száz fős tömeg tüntetett.

Az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy meglesz az alkotmányozó többség a négy alkotmánymódosításhoz, végül azonban a nemrég az Azonnalinak is nyilatkozó Zoran Zaev miniszterelnök meg tudta nyerni az ügynek az albán kisebbség képviselőit is. A görög parlamentben már elég lesz egyszerű többséggel megszavazni a megállapodás ratifikálását, onnantól kezdve lép majd érvénybe a megállapodás és az új név.

A névváltással egyébként megszűnik majd az ENSZ-ben eddig használt Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, avagy angol rövidítése nyomán FYROM-ként használt név is.

A prespai megállapodást tető alá hozó Zaevet és Alexisz Ciprasz görög miniszterelnököt Nobel-békedíjra is jelölték az évtizedek óta húzódó probléma békés megoldásáért. A döntést megelőző, egyébként érvénytelen népszavazásról itt írtunk, az (észak-)macedóniai élményeinkről pedig itt.

FOTÓ: Bakodi Péter-Illés Gergő / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek