Hatvanezer forintra büntették, mert azt kiáltotta, hogy „Allahu akbar!”

Szerző: Pintér Bence
2019.01.11. 19:34

Svájcban nem cicóznak: egy férfi csak köszönni akart egy másiknak, de egy szolgálaton kívüli rendőr lekapcsolta.

Hatvanezer forintra büntették, mert azt kiáltotta, hogy „Allahu akbar!”

„Allahu akbar!” – kiáltotta 2018 májusában Orhan E. Svájcban, majd nem csinált semmi illegálisat. Bár a mondatot (és annak hangos kinyilvánítását) Európában az utübbi években leginkább a terrortámadásokkal kötik össze, a mondat egyébként alapvetően azt jelenti, hogy „Nagy az Isten!”, és ezer oka lehet, hogy egy muszlim mondja.

A történetével most előálló huszonkét éves, egyébként Svájcban született férfi például csak az örömét akarta kifejezni a fordulattal, mikor meglátta egy ismerősét Schaffhausenben, de ennek egy épp szolgálaton kívül lévő rendőrnő is a fültanúja volt, és

meg is büntette a férfit azért, mert nyilvános megbotránkozást keltett az ismert (és hírhedt) mondat hangos kifejezésével.

Az adminisztratív költségekkel együtt a férfinak kétszáztíz svájci frankot, avagy nagyjából hatvanezer forint büntetést kellett befizetnie.

A rendőrség szerint a szolgálaton kívül lévő rendőrnő helyesen járt el, hiszen a felkiáltás abban a formában valóban riadalmat kelthetett

az emberekben, és ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne azt mondani Schaffhausenben, hogy „Allahu akbar!”

Orhan E. viszont azt állította, hogy egyáltalán nem is kiabált, a rendőrnőnek pedig hiába magyarázta utána, hogy csak köszönt barátjának, az inkább fegyveres erősítést hívott és börtönnel fenyegette, ha nem fizeti be a bírságot.

A férfi elmondta: azért, mert terroristák visszaélnek az „Allahu akbar!” kifejezéssel, az még nem jelenti, hogy neki is rossz szándékai vannak, mikor használja.

A The Local svájci kiadásának fent linkelt cikkében megszólalt egy iszlámkutató is, aki szerint ugyan köszönésnek ritkán használják a fordulatot, de el tudja képzelni, hogy a fiatalok között ez egy új szleng, és ugyan a rendőrség szerinte helyesen járt el, ha a kifejezés használatát betiltanák Svájcban, az szerinte sértené a vallásszabadságot.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek