Alkotmányos válságot hozhat az albán elnök és kormányfő közti hatalmi harc

Szerző: Illés Gergő
2019.01.11. 08:39

Edi Rama miniszterelnök indulatos hangon osztotta ki az elnök mellé álló újságírókat, akik szerinte „beleürítenek a nemzet iránt táplált szeretet folyóiba”.

Alkotmányos válságot hozhat az albán elnök és kormányfő közti hatalmi harc

Alkotmányos válságot okozhat az új külügyminiszter személye Albániában – írja a Balkan Insight. Edi Rama miniszterelnök csütörtökön Twitteren akadt ki Ilir Meta államfőre, mivel az nem volt hajlandó kinevezni külügyminiszter-jelöltjét, Gent Cakajt. 

Nem alkalmas jelölt

Rama arról beszélt, a lépés „nem csupán alkotmányellenes, de szégyenteljes” is volt.

A kormányfő egyúttal hivatalos levélben kért elnézést Koszovótól „ezért a szégyenért”, mivel Cakaj mind Koszovó, mind Albánia állampolgárának számít.

A 28 éves külügyminiszter-jelöltet decemberben választotta ki a miniszterelnök, mikor az ellene folyó tömegtüntetésekre válaszolva kabinetjének felét lecserélte. Ilir Meta államfő akkor a külügyminiszter személyén kívül a fennmaradó hat személyi változtatást elfogadta.

Ugyanakkor az elnök szerint Cakaj egyszerűen nem alkalmas a külügyi tárca vezetésére: csütörtökön a miniszterelnöknek küldött levelében arról írt, mióta Cakaj miniszterhelyettes lett, hét hónapon át nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon, mely kötelező lenne posztja betöltéséhez. Meta ezen kívül kétségét fejezte ki, hogy a biztonsgi hivatal január 4-én hirtelen egy nap alatt világította át, majd adta meg neki az engedélyt a kinevezéshez. 

Ki kerül ki győztesen a hatalmi harcból?

„Cakaj nem felel meg a kritériumoknak, nem elég hiteles és nem tudná munkáját a szükséges mértékben, objektíven ellátni” – indokolt az államfő. Az elnöki döntést követően Rama a sajtó véleményvezéreinek esett neki, akik szintén ellenezték az ifjú külügyminiszter-jelölt kinevezését.

A miniszterelnök azzal vádolta őket, hogy „beleürítenek a nemzet iránt táplált szeretet folyóiba”.

Az albán alkotmány kimondja, hogy az elnök visszautasíthatja a miniszterek kinevezését. Ugyanakkor az országban jelenleg nincs működő alkotmánybíróság, mely rábólinthatna a döntésre, vagy megakadályozhatná azt.

Ilir Meta egyébként még a Rama által vezetett Szocialista Párt támogatásával lehetett elnök, de a felesége által vezetett, kisebb szocialista párt már rögtön a választások után ellenzékbe vonult. Edi Rama többek között Ditmir Bushati korábbi külügyminisztert cserélte volna le a kormányellenes diáktüntetéseket követően, ugyanakkor még nem világos, hogy a kormányfő és az elnök hatalmi harcából melyikük kerül ki győztesen.

(Borítókép: a bal oldalon Edi Rama miniszterelnök, a jobb oldalon pedig Ilir Meta államfő)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek