Minél öregebb vagy, annál gyakrabban osztasz meg álhíreket

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.10. 08:27

Egy új tanulmány szerint az internetező kora számít ebben a kérdésben a legjobban, bár a politikai nézetek között is nagy különbség van.

Minél öregebb vagy, annál gyakrabban osztasz meg álhíreket

Egy új tanulmány megerősítette azt, amit a világ már eddig is tudni vélt: leginkább a kor határozza meg, mennyire terjesztünk kamuhíreket a közösségi médiában. A Princeton szerint összességében a 65 év feletti internetezők osztják meg a legtöbb fake newst, a fiatalabbak pedig jóval kevesebbet.

A kor ebben felülírja a nemet, a származást, a végzettséget és a politikai nézeteket is, hiszen a 65 év felettiek 11 százaléka osztott meg álhírt, míg a 18-29 évesek összesen 3 százaléka követte el a hibát.

A Donald Trump megválasztása után nem sokkal indult 3500 embert vizsgáló kutatás szerint az összes felhasználó 8,5 százaléka osztott meg kamuhírt valamelyik kifejezetten erre szakosodott oldalról. Bár a kor a fontos, azért nagy eltérés van politikai nézetben is: a republikánusok 18 százaléka osztott meg álhírt, a demokratáknál ugyanez a szám csak 4. 

Bár a kutatás nem ad egyértelmű választ arra, miért az öregek hajlandók gyakrabban átverni magukat is, azért két teória létezik: az egyik egyszerűen a korral és az azzal járó változással magyarázza a dolgot, a másik szerint ez csak annak köszönhető, hogy a fiatalok már rendelkeznek azokkal a digitális skillekkel, amikkel még az eggyel felettük lévő generáció sem.

via The Verge

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek