+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 9. szerda, 08:30
Meztelenföld lakóit megbüntették a rendőrök: egyedül az anarchista királyság uralkodója úszta meg a palástja miatt. De szabad-e magánterületen, de a szomszédoknak is láthatóan meztelenkedni? S ha ez művészet?
Svájcban épp néhány meztelenkedő művész próbálja elérni, hogy eltöröljék a meztelenkedés miatt rájuk kiszabott büntetésüket.

 

Svájcban a művészi szabadság az alkotmány védelme alatt áll. Ez sem rettentette el azonban Argau kanton tisztviselőit a fiktív Noselandban (Meztelenföldén) tartott performansz előadóinak megbírságolásától.

 

A „Meztelenföld” nevű performanszot Thomas Zollinger rendezte 2017 nyarán, ugyanaz a Zollinger, aki Zürichben már szervezett meztelen kulturális fesztivált. A Noselandot Zollinger és öt másik társa (köztük Bruno Schlatter író, a terület tulajdonosa) adta elő, az előadók az Argau kantonban található Schöftland egyik mezején voltak áthatóak, amint sétálgattak, gurultak, vagy éppen guggoltak.

 

 

Az eseményről videófelvétel is készült. A projekt részben művészi performansz, részben politikai esemény, és Noselandban, egy képzeletbeli „anarchista királyságban” játszódik.

 

A 2017-es performanszot két helybeli rendőr feltűnése szakította meg, akik az egyik szomszéd hívására érkeztek, és öt résztvevőre fejenként 100 frank (megközelítőleg 30 ezer forint) bírságot róttak ki illetlen magatartásért. Egyedül Schlatter, a képzeletbeli terület királya mentesült a következményektől, mivel ő egy palástot viselt.

 

A svájci 20 Minuten-nek adott interjújában Zollinger felháborodását fejezte ki, azzal érvelve, hogy

 

a meztelenség nem törvényellenes vétek, főleg nem, amikor művészethez kötődik.

 

Zollinger és két kolléganője még megbírságolásukkor kérvényezték az eset újratárgyalását a schöftlandi városházán, azonban kérelmüket elutasították. Január 11-én, pénteken dől el a bíróságon, hogy a kiszabott bírságokat semmisnek nyilvánítják-e, illetve kifizetik-e nekik a hatóságok a kérelmezett 200 frank (nagyjából 60 ezer forint) értékű kártérítést.

 

Azt is szeretnék, ha Schöftland település hivatalosan is engedélyezné, hogy a következő két évben a szóban forgó területen adhassák elő a Noselandot. A 2100 négyzetméternyi területet Schlatter javaslatára nevezték így, és

 

önjelölt királyán kívül Meztelenföld 240 miniszterrel és egy 28 oldalas alkotmánnyal büszkélkedhet, amelynek erős emberjogi fókusza van.

 

Aki körülnézne ott, itt megtekinthet egy csomó videót.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pedig az ortodox egyházfő pár hete még arról beszélt, az okostelefonok szolgaságba döntik felhasználóikat, és elhozhatják az Antikrisztust.

Nem látod át, hogy pontosan mi is lesz most szombaton? Tüntetés, sztrájk, vagy útlezárás? Netán mindegyik? Elmondjuk, jelen állás szerint hogyan alakul a hétvége!

Csak a képviselők egyharmada szavazott bizalmat Svédország eddigi leggyengébb kormányának, de a radikális jobboldalt sikerült kiszorítani.

Hiába kérték ki ausztriai állampolgárok a róluk szóló személyes adatokat az óriáscégektől, nem kaptak meg minden lényegi információt – állítja egy adatvédelemmel foglalkozó szervezet.

Ha a Twitter androidos alkalmazását használod, és megváltoztattad a fiókodhoz tartozó e-mail-címet 2014 novembere és 2019 januárja között, van egy rossz hírünk.

A hét kérdése

A rabszolgatörvény nyomán sztrájkban gondolkoznak a szakszervezetek. Neked mi lenne az utolsó csepp a pohárban? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án Karácsony Gergely és Horváth Csaba csapnak össze az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás keretein belül!

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Ezt is szerettétek

Szerinte nyolc és fél éve úgy kéne viselkednie az ellenzéknek a parlamentben, ahogyan azt a rabszolgatörvénynél tette.

Mi az, ami miatt megdicsérné Lázár Jánost, és mi az, ami miatt csak őrá tud gondolni?

Kell-e tőle félni, és eléggé félünk-e tőle már most?

Elmagyarázzuk, ki hogyan ferdíti el a túlóratörvényt, és mi is
az igazság valójában!

Twitter megosztás Google+ megosztás