Svájci művészek kérnek kártérítést, mert megbüntették őket meztelenkedésért

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.09. 08:30

Meztelenföld lakóit megbüntették a rendőrök: egyedül az anarchista királyság uralkodója úszta meg a palástja miatt. De szabad-e magánterületen, de a szomszédoknak is láthatóan meztelenkedni? S ha ez művészet?

Svájci művészek kérnek kártérítést, mert megbüntették őket meztelenkedésért
Svájcban épp néhány meztelenkedő művész próbálja elérni, hogy eltöröljék a meztelenkedés miatt rájuk kiszabott büntetésüket.

Svájcban a művészi szabadság az alkotmány védelme alatt áll. Ez sem rettentette el azonban Argau kanton tisztviselőit a fiktív Noselandban (Meztelenföldén) tartott performansz előadóinak megbírságolásától.

A „Meztelenföld” nevű performanszot Thomas Zollinger rendezte 2017 nyarán, ugyanaz a Zollinger, aki Zürichben már szervezett meztelen kulturális fesztivált. A Noselandot Zollinger és öt másik társa (köztük Bruno Schlatter író, a terület tulajdonosa) adta elő, az előadók az Argau kantonban található Schöftland egyik mezején voltak áthatóak, amint sétálgattak, gurultak, vagy éppen guggoltak.

Az eseményről videófelvétel is készült. A projekt részben művészi performansz, részben politikai esemény, és Noselandban, egy képzeletbeli „anarchista királyságban” játszódik.

A 2017-es performanszot két helybeli rendőr feltűnése szakította meg, akik az egyik szomszéd hívására érkeztek, és öt résztvevőre fejenként 100 frank (megközelítőleg 30 ezer forint) bírságot róttak ki illetlen magatartásért. Egyedül Schlatter, a képzeletbeli terület királya mentesült a következményektől, mivel ő egy palástot viselt.

A svájci 20 Minuten-nek adott interjújában Zollinger felháborodását fejezte ki, azzal érvelve, hogy

a meztelenség nem törvényellenes vétek, főleg nem, amikor művészethez kötődik.

Zollinger és két kolléganője még megbírságolásukkor kérvényezték az eset újratárgyalását a schöftlandi városházán, azonban kérelmüket elutasították. Január 11-én, pénteken dől el a bíróságon, hogy a kiszabott bírságokat semmisnek nyilvánítják-e, illetve kifizetik-e nekik a hatóságok a kérelmezett 200 frank (nagyjából 60 ezer forint) értékű kártérítést.

Azt is szeretnék, ha Schöftland település hivatalosan is engedélyezné, hogy a következő két évben a szóban forgó területen adhassák elő a Noselandot. A 2100 négyzetméternyi területet Schlatter javaslatára nevezték így, és

önjelölt királyán kívül Meztelenföld 240 miniszterrel és egy 28 oldalas alkotmánnyal büszkélkedhet, amelynek erős emberjogi fókusza van.

Aki körülnézne ott, itt megtekinthet egy csomó videót.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek