Orbán Gundel-palacsintával Tömi Zsarnoki Pofáját

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.01.09. 09:48

Ha mindig az egyszerű, ütős, húsz másodperc alatt ható politikai üzenetek mennek át, akkor talán el kellene kezdeni őket alkalmazni.

Mostanra ülepedett le bennem a szombati tüntetés okozta sokk, erre itt van, hogy Orbánt a Gundel eteti. Fésüljük ezt most össze. Semmi komolyabb bajom nincs nekem a civili aktivistákkal, főleg hogy a magam módján én is az vagyok (civilként pofázok bele a „nagyok dolgába” és bíztatok erre mindenki mást is), de a nálam levő ötvenfokos házi szilva is csak alig enyhítette a sokkot, amit akkor éreztem, amikor hetvenkilencedjére is meghallottam Misetics Bálinték performanszát arról, hogy itt zsarnokság van.

Pedig sok dologban igazuk van,

de amikor egy tüntetésen százhúsz másodpercen belül négyszer hangzik el „a cigánymagyar honfitársaink szegregációja” kifejezés, akkor az jut eszembe, hogy valaki rossz helyen van.

Vagy az, aki a színpadon van, vagy én, aki a színpad előtt.

Pedig hát az igazat mondja tényleg van cigány szegregáció, tényleg tétlenül nézzük, hogy komplett megyékből költözik el lassan mindenki, aki nem cigány, leszámítva pár falut, ahol összeállnak és inkább lerombolják az üres házat, minthogy cigányt engedjenek beköltözni. Fölösleges úgy csinálni, mintha ez nem lenne. De erről szociológiai szakkifejezéseket üvöltözni a színpadról, miközben két fok és erős szél van...kontraproduktív.

Na mondd meg akkor, nagyokos, hogy miről kell üvöltözni...

Ehhez némi támpontot adhat Orbán új munkahelye és az ottani menza. Erről érdemes átfutni Fekő Ádám írását az Azonnalin. Valóban, a nép egy vállalati menzán volt képes felhördülni, hogy az támogatott árakkal dolgozik. Milyen hülye ez a nép, süt a következtetés Fekő írásából.

Ja, a nép, az már csak ilyen. Hülye. Amikor valaki elkezd szakszervezeti toborozni, esetleg szociológiai szakkifejezéseket rikácsolni a színpadról, és azon kívül, hogy Orbán 1 Geci, mást nem tud mondani, akkor elmegy valahova, ahol fűtenek és van sör.

Ellenben ha meghallja, hogy Orbán és sleppje minden nap a Gundel kajáját eszi majdnem ingyen, akkor meg dühös lesz. És nem, nem fog azzal foglalkozni, hogy egyébként nem is a Gundel a menő étterem már rég, meg hogy a catering árképzés, az tök másképp van.

Orbán 1 Geci. Orbán Gundel Palacsintával Tömi Zsarnoki Pofáját. 

Ezek működő politikai üzenetek. 

Orbán rendszerében a cigánymagyar honfitársainkat vidéki iskolákban szegregálják, továbbá oly módon került megváltoztatásra a munka törvénykönyve, hogy az nemcsak a túlórakeretet érintette rendkívül hátrányos, hanem az egész Európai Unióban nálunk lett a legkedvezőtlenebb a munkavállalók alkupozíciója a bértárgyalások során.

Ez meg nem működő politikai üzenet.

Higgyék el, engem is zavar, hiszen másfél oldalnál rövidebben csak indokolt esetben nyilvánulok meg itt.

De ha mindig az egyszerű, ütős, húsz másodperc alatt ható politikai üzenetek mennek át, akkor talán el kellene kezdeni őket alkalmazni, nem pedig fanyalogni, hogy a hülye nép nem kíváncsi az okosságra.

Az okosságra vágyó nép majd feljön a fészbukra és elolvassa hosszan, vagy bekapcsolja Olgikát, vagy Balót este a tévében. Mint a napokban megtudtam, olyanok is vannak, akik Puzsér másfél órás youtube-adásait is meghallgatják.

Kicsit olyan a fanyalgás, mintha egy karatés azon siránkozna, hogy a formagyakorlat negyedik eleménél az ellenfél odalépett és leütötte. Na igen, ilyenkor az első kérdés, hogy milyen versenyen történt ez. Mert ha a formagyakorlat-bemutatón, akkor ez illetlen dolog. Viszont ha küzdelem volt meghirdetve, akkor ott az nyer, aki először üt, és nagyot. Az már részletkérdés, hogy az ütés szép volt-e, ha egyszer vérzik az ellenfél orra. Ahogy tanítómesterem is mindig mondogatta: a politika nem kisasszonyfutball.

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán jelent meg először, ott is tessék lájkolni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek