Velencébe mennél? Számolj a 11 és fél eurós turistaadóval!

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.09. 07:43

Az északolasz város vezetése megelégelte a tömegturizmust, így most jó sok pénzt fog beszedni, hogy ebből tartson rendet.

Velencébe mennél? Számolj a 11 és fél eurós turistaadóval!

Nagyon elege lehet Velence városvezetésének (is) a turistákból, vagy csak úgy gondolta, úgysem árt, ha kicsit megadóztatják őket, márpedig mostantól ez fog történni: mindenki, aki gondolán akar andalogni, vagy az északolasz város híres csatornanegyedében tartózkodik, annak adóznia kell.

Az új adó kivetését Luigi Brugnaro polgármester közölte Twitteren december végén. A városvezetés nemrég már vetett ki idegenforgalmi adót a szállodákban megszálló turistákra, de most erre még rá fog jönni az az összeg, amit akkor kell kifizetni, ha valaki a világörökség részét képező negyedbe akar bemenni. Tizenegy és fél eurót kell leperkálni ezért.

Mivel évente harminc millió turista látogat oda, ez jelentős bevételi forrás lesz a városvezetésnek. Úgy tervezik, az összeget a kerület rendbentartására és takarítására fordítják.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan fogja megoldani a pénz behajtását a városvezetés, lehet, hogy a vonat- vagy hajójegyek árába lesz belefoglalva.

Lesz, akinek azért nem kell fizetnie: a diákok, a régió lakói, vagy azok, akik üzleti jelleggel érkeznek, mentesülni fognak az adófizetés alól. Egyelőre nem világos, hogy az új adó fel fogja-e váltani a szállodákra kiszabottat, vagy mellette jelent majd új költséget.

A helyiek régóta panaszkodnak a turisták miatt, szerintük túl sok van belőlük, és élhetetlenné válik miattuk a város.

A turisták annyi szemetet termelnek, hogy a városházának fél óránként kell takaríttatnia a főbb helyszíneken.

Velence nem az egyedüli, aki adóztat, egyre több olaszországi önkormányzat gondolja azt, hogy így tud hatékonyan fellépni a turisták által okozott káros hatások ellen. A toszkán Firenze például nemrég 5 eurós hoteldíjat szabott ki az érkezőkre, de például a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek vezetői is kivetettek egy négy eurós adót az odalátogatókra, a pénzt a természetes élővilág megőrzésére fordítják. 

Akit érdekel, mennyire súlyos a turistahelyzet Velencében, nézze meg a francia-német Arte televízió tavalyi riportját:

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek