Levágott fejjel kívánt boldog karácsonyt a szerbeknek egy horvát nacionalista képviselő fia

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.09. 20:02

Ízléstelen Facebook-poszt miatt kell magyarázkodnia a horvát kormánypártnak.

Levágott fejjel kívánt boldog karácsonyt a szerbeknek egy horvát nacionalista képviselő fia

Óriási felháborodást váltott ki Horvátországban és Szerbiában egyaránt az az ortodox karácsonyra időzített Facebook-bejegyzés, amin 

Josip Đakić kormánypárti képviselő fia, Ivan egy szerb felkelő levágott fejét tartó horvát nacionalistáról készült archív felvétellel kívánt boldog karácsonyt a szerb „barátainak”

számolt be a Balkan Insight. A külső támogatók segítségével, és a Horvát Néppárttal (HNS) koalícióban kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) – melynek a botrány kirobbanását követő lemondásáig Ivan Đakić szintén tagja volt – határozottan elítélte az azóta már törölt posztot.

Az ifjabb Đakić tettét saját apja is szégyenteljesnek és sértőnek minősítette egy tegnapi tévéinterjúban. A fiatalt azóta ki is hallgatta a rendőrség gyűlöletbűncselekmény gyanújával.

Milorad Pupovac és Boris Milošević horvátországi szerb képviselők keményen kritizálták a zágrábi vezetést az incidens miatt. Pupovac egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a horvát az állami tisztviselők passzivitása is hozzájárult a gyűlölettel teli üzenet publikálásához. 

Horvátországban túl nagy a megértés az ilyen ügyek iránt, túlságosan sokat tehetnek és mondhatnak a szerbek ellen büntetlenül

– fakadt ki a politikus. 

Pupovac és Milošević pártja, a három mandátummal rendelkező Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) egyébként a HDZ-HNS-kormány egyik külső támogatója. 

Az ízléstelen Facebook-bejegyzés ellenére jelenleg nincs napirenden, hogy kiálljanak a kormány mögül, mivel az kormányválsághoz vezetne. 

A HDZ-HNS 59 mandátummal rendelkezik a 151 fős horvát parlamentben, a Száborban. A kormány ezen felül 19, a kormánykoalícióhoz nem csatlakozó képviselő támogatására számíthat még. Ha az SDSS kiesne, akkor nem lenne meg a kormány további hatékony működéséhez szükséges abszolút többség.

Belgrádban még örülhetnek is a balhénak

A kirobbant botrány akár még kapóra is jöhet Aleksandar Vučić szerb elnöknek, aki az ellene zajló több tízezer embert megmozgató tüntetéshullámot azzal próbálja próbálja diszkreditálni, hogy a horvátokat vádolja a demonstrációk támogatásával. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt Vučić összeesküvés-elméletekre hajazó magyarázatával azt kifogásolja, hogy a horvát közszolgálati híradó – ellentétben a szerbbel – mindig beszámol a belgrádi tüntetésekről.

FOTÓ: Facebook / Ivan Đakić

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek