Kövér László és Gulyás Gergely segítenek majd emlékezni a rendszerváltásra

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.09. 21:32

Újabb emlékévet szervez a kormány, még nem tudni, mennyi pénzből. A programokért felelős emlékbizottságban ott lesz többek közt Rogán Antal, Balog Zoltán, Schmidt Mária és Andy Vajna is.

Kövér László és Gulyás Gergely segítenek majd emlékezni a rendszerváltásra

Több mint két éven át fog megemlékezni a ’89-90-es rendszerváltoztatásról a kormány – derül ki a szerdai Magyar Közlönyből. A „30 éve szabadon” nevet kapó emlékév egészen 2019. március 15-től 2021. június 19-ig fog tartani.

A kormány az emlékév célját három főbb pontban határozza meg:

+ ráirányítani a magyarok és a közép-európai nemzetek figyelmét az akkori események világpolitikai súlyára

+ „nyilvánvalóvá tenni, hogy Nyugat-Európa a második világháborút követően magára hagyta Közép-Európát, ennek ellenére a közép-európai nemzeti közösségek – élve a történelmi lehetőséggel – maguk vívták ki szabadságukat és függetlenségüket”

+ továbbá cél az is, hogy elfoglalhassák méltó helyüket a szabadság és függetlenség visszaszerzéséért hozott áldozatok a XXI. században a magyarság és Közép-Európa közösségi emlékezetében

Az emlékév programjainak megszervezésére a kormány emlékbizottságot hoz létre.

Ennek vezetője az Országgyűlés elnöke, vagyis Kövér László, társelnöke pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Gulyás Gergely lesznek.

A bizottság állandó tagjai közt lesz többek közt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, illetve Szakály Sándor történész is. Szintén helyet kap a bizottságban a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, vagyis Andy Vajna. A bizottság tagjai munkájukért nem fognak pénzt kapni.

Hogy mennyi forrásra lesz szükség az emlékév programjainak lebonyolítására, arra majd Gulyás Gergelynek kell előterjesztést tennie az emlékbizottság javaslata alapján január végéig.

A kormány már korábban is szervezett emlékéveket például az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára, vagy az első világháború lezárásának centenáriumára is.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek