Az erdélyi magyarság vezetőjének tette volna meg pár éve a Fidesz Olosz Gergelyt, akit most köröznek

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.08. 07:06

Olosz Gergely rövid politikai karrierje tele van kellemetlen történetekkel, de a Fidesz úgy vélte, pont jó lenne az erdélyi magyarság élére. Korrupció, mutyizás, kalandorság: elmeséljük a nemzetközi körözés alatt álló Olosz rövid történetét.

Az erdélyi magyarság vezetőjének tette volna meg pár éve a Fidesz Olosz Gergelyt, akit most köröznek

A teljes magyar sajtóban végigsöpört a hír, hogy román lapok szerint egy újabb, Romániában korrupcióért elítélt politikus lelhetett menedéket Magyarországon, Olosz Gergely, az RMDSZ volt szenátora személyében.

Érthető az izgalom, azonban a hír alaptalan. A román sajtó, amely alapján a Népszava ezt megírta, ugyanis csak arra alapoz, hogy Olosz jó viszonyt ápol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. Meg hát a Gruevszki-ügy miatt is pikáns lenne, ha Olosz itt nyert volna menedéket, azonban egyelőre csak annyi biztos, hogy az exszenátor ellen elfogatóparancsot adtak ki Romániában, majd, amikor ott nem találták a hatóságok, a nemzetközi körözés is elindult.

Aki a Fidesz jelöltje volt az RMDSZ élére

Olosz karrierje azonban sokkal izgalmasabb annál, mintsem hogy ennyiben hagyjuk a hírt.

Mégpedig például azért, mert a Fidesz néhány évvel ezelőtt még azt szerette volna, hogy ne Kelemen Hunor, hanem Olosz legyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, szóval az erdélyi magyarok képviseletét ellátó párt elnöke.

Történt ugyanis, hogy 2011-ben hárman jelentkeztek be az RMDSZ elnökségének tisztségére: az első RMDSZ-elnöki mandátumára pályázó Kelemen Hunor, az akkoriban gyorsan ívelő karrierjének a csúcsán levő Olosz Gergely és az RMDSZ balszárnyát reprezentáló Eckstein-Kovács Péter. A választás lefutott meccs volt, mindenki tudhatta, hogy Kelemen fog nyerni (egyébként néhány hónap múlva ismét lesz tisztújítás, nincs ellenjelöltje egyelőre, és máris bejelentette sok pártprominens, hogy ismét őt támogatják).

Igen ám, csakhogy Olosz Gergely erős fegyverekhez nyúlt, ugyanis fivére jóban volt Elena Udreával, az egykori turisztikai miniszterrel (azóta őt is elítélték korrupció miatt, Costa Ricára szökött, ott előbb őrizetbe vették, majd procedurális hibák miatt szabadon engedték), Olosz Szabolcs ugyanis az Udrea által vezetett Regionális és Fejlesztési Minisztériumban volt miniszteri tanácsadó a Traian Băsescu-féle Demokrata-Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ által vezetett, 2009-2012 közötti kisebbségi kormány idején. Olosz a testvérének köszönhetően sok székelyföldi polgármestert megnyert magának, illetve a Romániát akkoriban elnöklő Băsescu miatt jelentős erőnek számító PDL támogatását is bírta.

Ennél fontosabb, hogy Oloszt a Fidesz is szerette volna pozícióban látni, attól tartottak ugyanis (meglehetősen tévesen), hogy Kelemen Hunor a Markó Béla-féle, a magyarországi pártokhoz való egyenlő távolságtartás politikáját fogja alkalmazni az erdélyi magyar párt elnökeként. Az RMDSZ tisztújító kongresszusán tehát felszólalt Pelczné Gáll Ildikó, aki akkor a Fidesz alelnöke volt, és biztosította a jelenlevőket, hogy „amennyiben a változás mellett döntenek”, úgy a magyarországi párt támogatni fogja őket.

A kongresszuson jelen lévő erdélyi magyar politikusok ezen rettenetesen kiakadtak, lehurrogták a Fidesz-alelnököt,

és Oloszt (bár egyértelműen másodiknak jósolták a voksoláson) még az RMDSZ-ból azóta kilépett Eckstein-Kovács Péter is megelőzte. Érdemes megnézni az alábbi felvételt, MSZP-s politikus azóta sem kapott ekkora tapsot Erdélyben, mint Balogh András, az MSZP elnökhelyettese, aki beszédében elutasította, hogy bármely magyarországi párt tanítómestert játsszon a határon túl:

Az RMDSZ engedetlenségének aztán az lett a következménye, hogy a Fidesz segített létrehozni az Erdélyi Magyar Néppártot, aminek aztán nem sikerült semmilyen eredményt felmutatni az RMDSZ-szel szemben, így ma cél nélkül tengődik. Az RMDSZ meg a Fidesz pedig látványosan kibékültek.

A háttérben megbúvó Semjén-szál

Olosz kapcsolata elsősorban Semjén Zsolthoz kötődik, aki sokszor volt nála vendégségben Háromszéken, illetve úgy tudni, a KDNP-s magyar miniszterelnök-helyettes érte el, hogy Olosz kapjon egy helyet az RMDSZ szenátori listáján 2012-ben. Semjén először Kelemen Hunornál próbálkozott, aki nem teljesítette a kérést, mondván, hogy a székelyföldi RMDSZ-szervezetek felelőssége a megfelelő személyek delegálása. A magyarországi politikus ezután a Kovászna megyei RMDSZ-nél sikeresen kilobbizta, hogy Olosz felkerüljön a szenátori listára.

Ekkor már az erdélyi magyar és a román sajtóban egy ideje cikkeztek arról, hogy a román Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) vádat készül emelni Olosz ellen, és ez igazából ez erdélyi magyar közéletben nem lepett meg senkit.

Semjén Zsolt vagy tudta ezeket az infókat, vagy nem (persze nehéz elképzelni, hogy valaki nem hívta volna rá a figyelmét).

A HELYESÍRÁSRA NEM FIGYELT MÁR ANNYIRA ODA OLOSZ GERGELY
Az mindenesetre intő jel lehetett volna a Fidesznek és Semjén Zsoltnak, hogy Olosszal kapcsolatban már azelőtt is voltak negatív hírek:

2008-ban ugyanis – azokban a napokban, amikor a politikus először bekerült a parlamentbe, akkor még képviselőként, Antal Árpád helyére, aki inkább lett Sepsiszentgyörgy polgármestere, így lemondott mandátumáról – a sajtó arról kezdett cikkezni, hogy Olosz az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) vezetőjeként havi ötvenezer eurós fizetést vett fel különböző prémiumok és juttatások formájában.

Olosz Gergely tagadta a vádakat, de lemondott a hivatal éléről.

Végül a DNA 2012-ben emelt vádat Olosz ellen. A vádhatóság szerint négy vállalkozó (Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan és Ovidiu Ionel Badea) lefizette, hogy különböző szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy Olosz az energiaszabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be.

A vádirat szerint az RMDSZ-es politikus összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában. 2013. július 17-én befolyással való üzérkedés miatt első fokon hét év börtönbüntetésre ítélték, de a döntést a fellebbviteli bíróság október elején érvénytelennek nyilvánította, mivel Oloszról hirtelen kiderült, hogy jogi diplomája is van, így foglalkozása miatt eleve csak a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságnak lett volna joga döntést hozni ügyében. A megismételt eljárásban a bukaresti bíróság első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Oloszt, most pedig a legfelsőbb bíróság jogerősen helyben hagyta ezt az ítéletet.

Miután lemondott a parlamenti mandátumáról, Olosz még belekeveredett egy gyanús ügybe, előbb lezsírozta az osztrák Holzindustrie Schweighofer vállalat megtelepedését, majd a fakitermelő cég – valószínűleg ennek fejében – ügyvédként foglalkoztatta. A vállalat és a környezetvédők harca azóta is tart, ráadásul az osztrákok több gyanús üzlete is kiderült, például, hogy rendszeresen és tudatosan vásárolnak fel engedély nélkül kitermelt fát. Négy igazgatójuk ellen is eljárás indult.

Nem az RMDSZ kedvence

Olosz azonban azóta sem kellemetlen cimbora, legalábbis Semjénnek vagy az egyházaknak, tavaly november 12-én ugyanis még közös fotón szerepeltek egy székelyföldi felújított református templom átadásánál.

OLOSZÉ A LEGKÉKEBB ÖLTÖNY. FOTÓ: SZÉKELY HÍRMONDÓ

A politikai kalandor kalandorsága úgy tűnik, a jogerős ítélettel véget ér, az azonban bizonyos, hogy kellemetlen foltot hagyott az RMDSZ történetén is. Kelemen Hunor szövetségi elnök 2017-ben még neki is megköszönte a remek munkát, és kitüntette, de nem tudni, ezt mennyire gondolta komolyan, vagy mennyire került véletlenül Olosz a listára, más, munkájukat éppen bevégző politikusok mellé.

Annyi bizonyos, hogy az erdélyi magyar politikusok között kevés nála simlisebb volt, ha volt egyáltalán,

ezt tulajdonképpen már akkor látni lehetett, amikor megvádolták, az RMDSZ gyakorlatilag csak vagy nagyon ímmel-ámmal, vagy egyáltalán nem állt ki mellette, holott az RMDSZ-es megvádolt politikusokat rendre be szokták védeni. Az, hogy a Fidesz ruháján is csúnya folt-e (vagy hát a KDNP-én) Olosz Gergely, vélhetően hamarosan kiderül.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek