Most tényleg pont a vagdaltat irigyeljük Orbán Viktortól?

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2019.01.08. 14:09

A söjtöri ebéd szelleme azóta is velünk él, pedig elég lett volna legalább minimálisan utánanézni annak, mennyire luxi dolog a Gundellel intéztetni egy céges menzát.

Csinálhat itt a Fidesz különbíróságokat, építhetnek stadionokat Bivalybasznádra is akár,

elkölthetik a világ összes pénzét a kitalált ellenségeik ellen uszító plakátokra, azért jó látni, hogy a magyar embert továbbra is az zavarja a legjobban, ha a politikusok esznek.

A hét egyik nagy híre volt, hogy Orbán Viktor nem elég, hogy beköltöztette a budai várba a Miniszterelnökséget, de ez a senkiházi még egy menzát is rakatott oda! 

Amikor kiderült, hogy a menzát a magyar fejekben évtizedek óta a gazdagság megfelelőjeként élő Gundel intézi, két irányt vett a hőbörgés attól függően, hogy megnézték-e az árakat is:

1. Mi az, hogy a Viktátor ebből a drága étteremből rendeli a kajákat, miközben az ország nagyrésze éhenhal?


2. Mi az, hogy 260 forintért kap somlóit ez a senkiházi, miközben másnak egy vagyont kell érte fizetni a Gundelben?

Az annyira nem meglepő, hogy a magyarokból már 2003 óta nem koptak ki a söjtöri reflexek, és képtelen elfogadni, hogy a vezető beosztásban lévő jól kereső emberek nem pontosan ugyanazt a csirkefarhátat fogyasztják, mint kevéssé tehetős embertársaik. Sőt, hol van itt az igazság, hiszen Orbán menzáján nem kerül sokba enni, miközben a Gundel tök drága?!

Legyünk őszinték: megdöbbentően sok ember tartaná igazságosnak, ha Orbán Viktor úgy általában nem enne, az így megtakarított pénzt pedig lélegeztetőgépekre költenék.

Az viszont sokkal elszomorítóbb, hogy a magyar sajtó jórésze is pont olyan gyorsan nyalta be a luxusétterem kifejezést, mint a világról kevesebbet tudó olvasók, de amikor kiderült, hogy a luxusétterem cateringszolgáltatása nem luxusárakon dolgozik, ügyesen sikerült kiakadni az átlagosnál olcsóbb árakon. Sőt, még meg is kapta a kis mohó jelzőt, aki ráadásul a kést is rosszul fogja, hát beszarás!

Annak az apróságnak tényleg csak kevesen néztek utána, hogy a Gundel étterem és a Gundel nevű cateringcég nem ugyanaz. Bármilyen jó érzés elképzelni ahogy Gulyás Gergely odatelefonál a Gundel Károly útra, hogy a Főnök enne egy szarvasbélszínt lehetőleg gyorsan, mert lassan kiolvassa az élre vasalt Nemzeti Sportot, sajnos ez nem így néz ki. 

Ezzel szemben van az általunk is ismert valóság, hogy az ország egyik legnagyobb cateringcége, ami a Miniszterelnökség mellett még számtalan irodát és rendezvényt szolgál ki nagyjából ugyanilyen árakon.

Erről szól a catering, népszerűbb nevén menzáztatás: ha igazán nagy tételben állítanak elő ételt, akkor az adagonként párszáz forintra jön ki.

Ezért lehet általában kevés pénzért jutni ebédmenühöz szerte az országban, legyen szó a Miniszterelnökség menzájáról vagy a Váci úti irodafolyosóról. Még azon is lehet vitázni, hogy a Gundel jobb-e ebben, mivel a Gundel nagyjából köztudottan inkább a nevéből élt az elmúlt tíz évben, mint az egetrengető ízorgiáiból. 

Végeredményben ott tartunk, hogy

Orbán Viktornak van pofája egy teljesen átlagos menzán enni teljesen átlagos összegért cserébe, miközben körülötte haldoklik a demokrácia.

Jó lenne összekötni ezt a két pontot, de úgy nehéz, hogy a történelem legnagyobb jótevői épp úgy rendszeresen táplálkoztak, mint a főgonoszok, legyen szó a valamennyit azért biztos evő Ghandiról, a vegetariánus Hitlerről vagy az egyszerű kosztért rajongó Orbánról akár.

Viszont ha a felgyülemlett hőbörgést átirányítanánk inkább abba, hogy kifáradunk tüntetni a valóban problémás dolgok ellen, akkor egy lépéssel közelebb kerülnénk egy olyan világhoz, amiben egy rosszul teljesítő miniszterelnöktől nem pont azt a 700 forintos tojással töltött vagdaltját sajnáljuk. 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek