A szerb ellenzéki összefogás lassan veri a magyart

Szerző: Techet Péter
2019.01.06. 18:45

Belgrádban sorozatban ötödször tüntetett Vučić szerb elnök ellen az eddigieknél még nagyobb tömeg, ami igencsak heterogén. Nacionalisták, putyinisták és liberálisok is tiltakoznak.

A szerb ellenzéki összefogás lassan veri a magyart

Most szombaton is a szokásos forgatókönyv szerint, a belgrádi Filozófia Kar elől indulva követelte több mint ötvenezer ember az erőszak, a korrupció, az autoriter politika és a gyarmatosítás végét. Utóbbi arra utalt, hogy

a tüntetők és a mögöttük álló ellenzéki pártok egy része szerint Aleksandar Vučić szerb elnökkel az a legnagyobb gond, hogy kiárusítaná az országot a német gazdasági érdekeknek, és feladná közben Koszovót.

Ez is bizonyítja: a tüntetéseken megjelent tömeg ugyanolyan heterogén, mint a budapesti. Balliberális EU-pártiak mellett Koszovó-párti nacionalisták is vonulnak. Az ellenzéki politikusok egyik legnagyobb gondja például, hogy Vučić nem mutat elég keménységet a koszovói kérdésben. Vuk Jeremić, az ellenzéki Néppárt elnöke egyenesen azzal vádolta meg Vučićot, hogy nem áll elég közel Putyinhoz. Jeremić szerint

„Putyin Szerbiát, de nem Vučićot támogatja“, az ellenzék tehát gyakorlatilag putyinistábbnak akar mutatkozni a jelenlegi belgrádi rezsimnél is.

A tüntetések azonban – hasonlóan a magyarországi rezsimellenes megmozdulásokhoz – belpolitikai irányultságúak, a vučići autoriter és korrupt rendszer elutasításában, a szabad média és rendőrség követelésében pedig valóban egy nagyon színes koalíció is egyet tud érteni. Az Al Jazeera Balkans véleménycikke szerint

Vučić alatt Szerbiában egy autoriter maffiaállam alakult ki, amely a médiát – főleg a közszolgálati adókat – goebbelsi propaganaként használja.

A hírportál egy másik véleménycikke meg arról írt, hogy miloševići idők járnak ma Szerbiában. A kormány befolyása alatt álló média szerint viszont Szerbia minden a legnagyobb rendben van.

A tüntetések öt hete azért kezdődtek, mert továbbra se találták meg a lassan egy éve meggyilkolt koszovói szerb ellenzéki politikus, Oliver Ivanović gyilkosát. Hasim Thaqi koszovói elnök szerint amúgy a tettes Belgrádban van, és az ottani hatalom védelmét élvezi. Novemberben aztán ismeretlenek, akiknek kilétét még mindig nem derítette ki a rendőrség, megvertek három baloldali szerb politikust, köztük az egyik ellenzéki párt elnökét. Az ellenzéki, összevert politikus összevérzett ingjét látva indult be akkor a tüntetési hullám a „nemet a véres ingekre” jelszóval.

December eleje óta minden szombaton több tízezrek vonultak az utcára. A hatalom kontrollja alatt álló közszolgálati RTS azonban egyáltalán nem tudósít a tüntetésekről, a Vučićhoz kötődő bulvármédia, például az Informer napilap, brutálisan támadják az ellenzékieket.

Természetesen Szerbiában is a korrupt és autoriter hatalom minden ellenállás és kritika mögött Soros Györgyöt látja.

Bár Aleksandar Vučić az Espreso lakájhetilapnak adott év elejei interjúban felpezsdítette az összeesküvés-elméleteket, és rögtön a horvát politikát pillantotta meg az események mögött. A szerb elnök azt kifogásolja, hogy a horvát közszolgálati híradó – ellentétben a szerbbel – mindig beszámol a belgrádi tüntetésekről.

A tüntetések egyik kultikus dala, amit a vonuláskor az RTS székháza előtt el is szoktak játszani, szintén a médiahelyzethez kapcsolódik. Az első tüntetés alkalmával a kormánypárti Studio B kiküldött tudósítólánya kevés embert látott, de annál több lincselést és erőszakot. Azóta dalban örökítették meg az ellenzékiek Barbarát.

Vučić amúgy a mai karácsonyi (azaz vízkereszti) üdvözletében gazdaságilag jó, politikailag viszont nehéz évet vár 2019-től. A tüntetéseket azonban nem is említette (azokról az RTS most sem számolt be): a politikai nehézségek alatt a koszovói kérdés rendezését, a Szerbián kívül élő szerbek helyzetének javítását és az egész térség stabilitását értette.

A tüntetések azonban folytatódni fognak: jövő szombaton ismét utcára vonulnak a Vučić-ellenesek, utána pedig január tizenhatodikán – Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásának egyéves évfordulójára emlékezve – lesz újabb tüntetés. Közben Vučić Haladás Pártja (SNS) is tüntetéskre készül:

Vlagyimir Putyin január közepi belgrádi látogatásának idején szeretné a kormánypárt utcára hívni híveit, mintegy békemenetként.

Ha az ellenzék is tüntetni fog aznap, gyakorlatilag az a sajátos helyzet alakulhat ki, hogy két putyinista tábor vonul majd Belgrád utcáin. A kormányerők már most kétszázezer embert ígérnek az utcákra, bár nem biztos, hogy a tüntetés Belgrádban lesz megtartva.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek