+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. január 5. szombat, 09:13
A közvélemény-kutatásokat vezető Julija Tyimosenko mögött Vologyimir Zelenszkij ukrán színész áll a márciusban tartott elnökválasztás előtt. Összeszedtük a legfontosabb jelölteket!

Március 31-én elnökválasztást tartanak Ukrajnában, vagyis idén kampányüzemmódba kapcsoltak a különböző pártok és elnökjelöltek: az Europe Elects választásokkal foglalkozó oldal összegezte, mit is gondol a jelöltekről a közvélemény, mi pedig röviden bemutatjuk, mit kell tudni róluk.

 

A LEHETSÉGES JELÖLTEK TÁMOGATOTTSÁGA. FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

Az első helyen 20 százalékkal Julija Tyimosenko volt ukrán miniszterelnök áll: ő 2005-ben egy bő fél évre, ezt követően pedig 2007 és 2010 között állt az ország élén, majd leváltása után rövidesen vád alá helyezték. Eszerint miniszterelnökként rendkívül előnytelen gázalkut kötött 2009-ben az oroszokkal, sikkasztás és hatalmi visszaélés miatt pedig 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az eljárást politikailag motiváltnak nevezte az Európai Unió, az Egyesült Államok, a NATO, valamint a Tyimosenko pártját is magában foglaló Európai Néppárt is. Végül a 2014-es ukrán forradalom után, 2014 februárjában szabadon engedték, Tyimosenko pedig rögtön elindult a májusi elnökválasztáson is. Itt Petro Porosenko állította meg, a volt miniszterelnök 12,8 százalékot kapott.

 

A showman-politizálás úgy tűnik, Ukrajnába is betette a lábát, Vologyimir Zelenszkij színész és komikus ugyanis a második helyen áll Tyimosenko mögött, 12 százalékos támogatottságával még abszolút versenyben van az elnöki székért. Televíziós szerepléseivel színészként már 2006 után belopta magát az ukránok szívébe,

 

igazán híres viszont A nép szolgája című 2015-ös televíziós sorozattal vált, ahol egy fiatal történelemtanárt játszott, akit valahogy Ukrajna elnökévé választanak.

 

Zelenszkij stúdiója ezen felül az ukrán válság idején 1 millió hrivnyát - mostani árfolyamon jó tízmillió forintot - adományozott az ukrán hadseregnek. Ezzel egyébként az orosz parlamentet is sikerült felpaprikáznia, mely akkor munkáinak betiltását követelte. Az ukrán média végül január 1-jén számolt be arról, a jelölt hivatalosan is megerősítette indulását, így jó esély van rá, hogy a színész tévés szereplése után is Ukrajna elnökévé válik.

 

12 százalékkal csak Zelenszkij mellé ért fel Petro Porosenko regnáló elnök. A megválasztása előtt befolyásos oligarchának számító Porosenko a Csokoládékirály becenevet is kiérdemelte, cégbirodalmának egyik legfontosabb márkája ugyanis a Roshen csokoládé. Volt már külügyminiszter 2009 és 2010 között, 2011 és 2012 között kereskedelmi és gazdaságfejlesztési miniszterként tevékenykedett. 2014-ben fölényesen megnyerte az ukrán elnökválasztást, ezt követően pedig valahogyan 20 százalékkal meggyarapodott a vagyona, a 9.-ről a 6. helyre repítve a politikus-oligarchát a leggazdagabb ukránok listáján.

 

Őt Jurij Bojko, az oroszbarát Janukovics-kormány meghatározó politikusa követi 10 százalékkal. Bojko volt már miniszterelnök-helyettes, energia- és szénügyi miniszter, és a Naftogaz ukrán gáz- és olajvállalat vezetője is. Jelenleg az oroszbarát, így Kelet-Ukrajnában erős Ellenzéki Blokk politikusa, ugyanakkor nem igazán szereti, ha valaki a Kreml ügynökének nevezi: ezt Oleg Ljasko radikális politikus tette meg 2016-ban,

 

mire Bojko nekiesett, ezzel is gyarapítva az ukrán törvényhozás rendkívül szórakoztató, Bud Spencer-filmbe illő verekedéseit.

 

Szintén 10 százalékos Anatolij Hricenko, a mérsékelt, Európa-párti, jobbközép Polgári Pozíció párt vezetője, korábbi védelmi miniszter, Tyimosenko pártjának volt tagja. A Tyimosenko-féle Batykivscsinát végül 2014-ben hagyta el, mivel nem volt képes „befolyásolni a párt döntéseit”. Végül elindult a 2014-es elnökválasztáson, össze is szedett 5,5 százalékot.

 

A már fentebb említett Oleg Ljasko, a Radikális Párt vezetője 9 százalékon áll. Radikális kijelentései miatt Ljasko az orosz politika megosztó figurája: a krími válság idején benyújtott egy törvényjavaslatot, mely kimondta, hogy mindazokat, akik orosz szeparatista felvonulásokhoz csatlakoznak, szabotőrökként és a megszállók bűntársaiként kell tekinteni, „katonai agresszió” idején pedig rájuk halálbüntetésnek kell vonatkoznia.

 

Öt százalék alatt mérik viszont a többi jelöltet: Jevgenyij Murajev oroszpárti politikus 5, Szlava Vakarcsuk ukrán rockénekes, és Alekszandr Sevcsenko, a nacionalista UKROP párt politikusa 4-4 százalékon állnak. 3 százalékával versenyben van még a korábbi miniszterelnök-helyettes Olekszandr Vilkul, valamint az 1 százalékos Ruszlan Kosulinszkij leszerelt ukrán katona is.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kizárólag exportra szánt szerepjátékos könyvben valami nem tetszett a kínai kormány cenzorának, megsemmisítették inkább gyorsan az összeset.

Enrico Letta szerint olyan ember kell az Európai Tanács élére, aki egyenlő félként tud tárgyalni Donald Trumppal.

Ugyan még akkor fenyegette
a zöldek EP-frakciójából való kizárás az LMP-t, mikor még nem volt teljesen biztos, hogy nem lesz közös EP-listájuk a Jobbikkal, a Hír TV ismét elővette az Azonnali hírét.

Nem csak az új kereskedelmi útvonalak kiépítése miatt jött Európába Hszi Csin-ping. Kína első embere már évek óta azon fáradozik, hogy az élvonalba emelje a kínai futballt.

Miloš Zeman beszállt a liberális szlovák elnökjelölt elleni kampányba, elnöki rezidenciáján fogadta Čaputová ficoista ellenfelét, Maroš Šefčovičot.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Szél Bernadett moderál: majdnem minden ellenzéki parlamenti párt ott lesz március 30-án Budakeszin.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás