Na de miért is halna meg a brit királynő január 5-én?

Szerző: Illés Gergő
2019.01.05. 19:18

Napok óta terjed az interneten a kamuhír, hogy II. Erzsébet szombaton meghal. Utánajártunk, mi is áll a bizarr híresztelés hátterében!

Na de miért is halna meg a brit királynő január 5-én?

Sokan találkozhattatok az interneten az elmúlt napokban keringő mémekkel, képekkel és cikkekkel, melyek azt jósolják, hogy

II. Erzsébet brit királynő 2019. január 5-én életét veszti. 

Hogy miből is gondolhatjuk, hogy valóban ez a helyzet? Semmiből! Ugyanis a királynő halálát firtató híresztelés nem más, mint egy mémerek által terjesztett, bizarr összeesküvés-elmélet, mely a Reddit nevű, mémgyárosok között népszerű közösségi platform Me_Irl subredditjéről (aloldaláról) pattant ki tavaly december 27-én.

Ezt követően a királynő halálát firtató mémek tucatjai kezdtek el terjedni, sőt, hamarosan visszaszámlálások is megjelentek 1-2 nappal január 5-e előtt, melyek az uralkodó halálára utaltak:

EZ PÉLDÁUL EGY JANUÁR 3-ÁN MEGJELENT MÉM, A POÉNT NEM MAGYARÁZNÁNK EL. 

A vicces, vagy annak szánt (mindenki döntsön vérmérséklete szerint) mémeket ugyanakkor hamarosan durvább álhírek is követték: volt, hogy valaki a BBC weboldaláről készített képernyőfotót szerkesztette meg úgy, hogy úgy tűnjön, a királynő valóban meghalt január 5-én. A mémek világában annyira nem járatos közösségimédia-felhasználók pedig az interneten terjedő álhírek láttán gyászüzenetek ezreit kezdték megírni, azt gondolván, hogy II. Erzsébet elhunyt.

A királynő egyébként 92 éves, és szerencsére él és virul – nemrég mondta el például karácsonyi üdvözletét, mely után számos kritika érte a felvétel hátterében álló, aranyozott zongora miatt. Ugyanakkor amennyiben II. Erzsébet valóban elhunyna (innen is kívánunk neki hosszú és boldog életet!), az a főbb híroldalakon megjelenne, az Egyesült Királyságban 12 napos nemzeti gyász venné kezdetét. A dolgok jelen állása szerint pedig erre 2019. január 5-én nem kerül sor. (via Stayhipp)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek