Mellár Tamás: Ne írják felül a pártok érdekei az ország érdekeit!

2019.01.05. 14:53

Tagja Márki-Zay Péter pártokon átívelő, összefogást sürgető mozgalmának, de közben a Párbeszéd parlamenti frakciójában ül Mellár Tamás. Nincs itt ellentmondás? Hogyan érzi magát jobboldali közgazdászként ebben a balos közegben? Civilek harca lesz végül Pécsen az önkormányzati választás? Miniinterjú a pécsi, rabszolgatörvény elleni tüntetésről.

Mellár Tamás: Ne írják felül a pártok érdekei az ország érdekeit!

Mit mondana egy 18 éves pécsinek, miért ne menjen el a városból?

Nagyon nehéz kérdés ez. Ma szinte minden amellett szól, hogy menjen el innen. Pécs válságövezet, Magyarország leszakadó pályán van. Azért mondanám azt, hogy ne menjen el, mert rajta is múlik, hogy megváltoznak-e a dolgok – változtatni ugyanis igenis lehet. Ehhez fel kell állni a fotelből, ki kell menni az utcára, meg kell szervezni alulról a társadalmat, és előbb-utóbb eredményeket lehet elérni. Semmiféle korlát nincsen ma, ami azt mutatná, hogy mi arra vagyunk kárhoztatva, hogy ennyire rosszul működjön az ország. Rajtunk is múlik.

Vagyis azért maradjon Pécsen egy fiatal, hogy tüntessen?

Nem csak tüntetni lehet.

Sokkal fontosabb, hogy megalakítsanak kis köröket, ahol szabadon beszélhetnek arról, mit és hogyan kellene tenni. Az ellenállásnak sok formája van: bojkott, információterjesztés – utóbbi terén a nyelveket beszélő fiatalok sokat tehetnek a Facebookot, az internetet nem ismerő idősekért. Fel kell rázni a társadalmat ebből a kábult állapotból, hogy végre történjen valami. Ne felejtsük el, hogy a Fidesz ugyanezt tette a 2002-es választási veresége után: megalapította a polgári köröket. Alapítsuk meg mi is a szabadság kis köreit!

Ön tagja Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester pártokon felüli mozgalmának, de eközben tagja az újbaloldali Párbeszéd parlamenti frakciójának is. Nincs itt ellentmondás?

Nincs. Amikor beléptem a Párbeszéd-frakcióba, kikötöttem, hogy nem lépek be a pártba, ahogy azt is, hogy rám nem vonatkozik a frakciófegyelem, mindig lelkiismeretem szerint szavazhatok. Ők ezt tudomásul vették. Én azt gondolom, hogy ma is független országgyűlési képviselő vagyok, és az a fő feladatom, hogy az ellenzéki pártokat egy akolba tereljem össze.

A pártoknál még mindig megvan egy sajátos, pártos érdek, ami gyakran felülírja az ország érdekét – ha látnak valahol egy kis előnyt, egy kis lehetőséget, inkább elkezdenek önállóan cselekedni összefogás helyett.

Ezért is léptem be annak idején a Párbeszéd-frakcióba, hogy megmentsem a megszűnéstől – ott végül is elindult egyfajta szövetség, hiszen az MSZP és a Párbeszéd tartósan együttműködik egy ideje.

Jobboldali közgazdászként hogyan érzi magát ebben a baloldali közegben?

Az előttünk álló kérdések túlnyomó része nem jobb- vagy baloldali kérdések, hanem hogy demokráciát vagy diktatúrát választunk-e, hogy keletre vagy nyugatra orientálódunk-e, hogy piacgazdaságot vagy egy félfeudális rendszert akarunk-e. Ezek után jönne csak az alapjövedelem kérdése – amiben én nem értek egyet a baloldaliakkal, viszont azt gondolom, hogy a mainál sokkal erősebb szociális háló kell, és a progresszív jövedelemadózási rendszert is vissza kell állítani.

Ön életre hívott egy mozgalmat is Pécsen, hogy közös ellenzéki jelöltek álljanak fel a Fidesz ellen az őszi önkormányzati választáson. Hogy állnak, nem tart attól, hogy civilek harca lesz a vége?

A Mindenki Pécsért mozgalom alapvető célja, hogy választási szövetséget kínál. Azt szeretnénk elérni – és első körben ezzel a pártok jelentős része egyet is értett –, hogy a pártok nevezzenek meg jelölteket a 19 egyéni önkormányzati körzetben és a polgármesterségre, ezt követően pedig létrehozunk egy választási bizottságot, amely majd kiválasztja az esélyes jelölteket. Így aztán nem a pártok fognak indulni, hanem ezek az esélyes jelöltek, a Mindenki Pécsért mozgalom színeiben.

És milyen volt a pécsi tüntetés? Nézd meg róla a videónkat!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek