Miben mesterkedik az EU olasz és lengyel réme?

2019.01.04. 12:08

Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt vezetője és az olasz belügyminiszter Matteo Salvini európai együttműködésről tárgyalhatnak Varsóban, miközben az Európai Parlamentben pártjaik jelenleg külön frakciókban ülnek.

Miben mesterkedik az EU olasz és lengyel réme?

Varsóban találkozik jövő héten az olasz Lega vezetője, Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártjának vezetője – értesült az olasz La Repubblica. A találkozó hírét megerősítette a PiS szóvivője, Beata Mazurek, aki szerint a találkozón mindkét fél számára érdekes kérdések lesznek napirenden. Azt viszont már nem erősítette meg, hogy szóba kerülnek-e majd a közelgő európai parlamenti választások.

Az olasz lap ugyanis arról is írt, hogy a találkozó célja, hogy a két párt szövetséget kössön az európai parlamenti választásokra,

ami azért lehet különösen érdekes, mert a két párt jelenleg különböző EP-frakciókban ül.

Salvini pártja, az Északi Liga az Európai Parlamentben Marine Le Pen pártjának frakciójában, a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) frakcióban ül (ahol az osztrák FPÖ is), míg Kaczyńskié az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. Ugyanakkor mint a Europe Elects emlékeztet, a német AfD célja, hogy egy frakcióba egyesítse az ECR-t, az ENF-t, illetve egy harmadik, EU-kritikus pártcsaládot, a Szabadság és Közvetlen Demokráciát (EFDD), ahol a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag is helyet foglal.

A találkozó azért is pikáns kissé, mert az oroszokkal retorikailag nem túl barátságos lengyel kormánypárt most egy olyan párttal keresi a szövetséget, amely 2017-ben testvérpártja lett az orosz elnök, Vlagyimir Putyin pártjának, az Egyesült Oroszországnak.

Az Azonnali egyébként nemrég Jan Zahradillal, az ECR csúcsjelöltjével készített interjút,

amelyben a cseh képviselő arról beszélt, hogy Salvini pártja és a Fidesz is természetes szövetségese lehetne az ECR-frakciónak,

ellentétben az ENF-frakció pártjaival, például az AfD-vel és a francia Nemzeti Gyűléssel, akik Zahradil szerint látványosan oroszbarátok és protekcionisták, míg az ECR atlantista és szabadkereskedelem-párti. Aki többet szeretne tudni az ECR-ről, az itt olvashatja el, hogy mi is ez a frakció, itt pedig azt, hogy hogyan került a közelükbe az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek