Mi történne, ha egy nő az űrben szülne? Hamarosan kiderülhet

Szerző: Pintér Bence
2019.01.04. 17:54

Egy holland startup 2024-ben megvizsgálná, hogy mivel jár az, ha valaki zéró gravitációban szül.

Mi történne, ha egy nő az űrben szülne? Hamarosan kiderülhet

Terhes nőt vinne az űrbe egy holland startup, hogy megvizsgála, milyen egy szülés zéró gravitációban – írja az Atlantic.

A SpaceLife Origin nevű cég terve az, hogy 2024-ben felküld egy terhes nőt egy profi orvosi csapattal az űrbe 24-36 órára, ahol aztán levezetnék a szülést.

Na de miért? A cég egyik vezetője, Egbert Edelbroek azért, mert a jövőben szükség lehet arra a tapasztalatra, amit így megszereznek: ez gyakorlatilag egy biztosítás az emberi faj számára, ha valamiért lakhatatlanná válna a Föld, és csak így tudna túlélni.

„A Földön kívüli emberi telepek léte önmagában értelmetlen, ha nem jövünk rá arra, hogy hogyan tud szaporodni az emberiség a Földön kívül” – nyilatkozta Edelbroek.

A cégvezető elmondása szerint már beszélt magánűrkutatási cégekkel, akik szívesen segítenének a projektben, ahogy olyanokkal is, akik finanszíroznák azt. Amerikában például több olyan katasztrófák túlélésére berendezkedett közösség van, amelynek vannak elég gazdag tagjai, akik több millió dollárt költenek szuperbiztonságos bunkerekre.

Még olyan nőkkel is beszélt, akik szívesen részt vennének a kísérletben.

A projekt előtt ettől függetlenül elég sok akadály állhat, nem tiszta egyelőre például, hogy milyen jogi szabályozás (és hatáskör) alá esik ez az egész, ráadásul az orvosok hippokratészi esküje is akadály lehet egy ilyen kockázatos kísérlethez.

A kockázatot egyrészt a kilövés önmagában, vagy egy félresikerült kilövés utáni kényszerleszállás jelenti; másrészt pedig az, hogy milyen hatással van a szülésre és a születendő babára a mikrogravitáció. Ez utóbbit patkányokkal tesztelték már, és világos lett, hogy az egyensúlyérzékért felelős szerveknél okozhat problémát a dolog. A másik kérdés, hogy milyen hatással van a babára egy űrhajó gépi levegője.

Mindezek után pedig még a landolást is túl kéne élni. És ha földet értek, melyik ország állampolgára lesz a baba?

Szóval elég sok nyitott kérdés van, de a SpaceLife Origin nem csak ebben az irányban indult el: az emberi faj megőrzése érdekében spermiumokat és petesejteket is kilőnének Föld körüli pályára.

FOTÓ: Pexels

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek