Keresztes László Lóránt elmondja, mit keresett a konzervatív ECR-frakcióban

2019.01.03. 20:30

Bár a Fideszt tárt karokkal váró Európai Konzervatívok és Reformerek csúcsjelöltje még csak nem is hallott az LMP-ről, most kiderült, hogy a párt társelnöke, Keresztes László Lóránt ebben a frakcióban ült még tavaly januárban is a Régiók Bizottságában. De hogy került oda az LMP-társelnök, és átvinné-e az LMP-t a Zöldektől az ECR-hez? Megkérdeztük.

Keresztes László Lóránt elmondja, mit keresett a konzervatív ECR-frakcióban

Szerdán jelent meg interjúnk Jan Zahradillal, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti képviselőcsoportjának csúcsjelöltjével. Ebben arról is kérdeztük a cseh EP-képviselőt, hogy terveznek-e magyar tagot behozni a frakcióba, mivel Bokros Lajos távozása és az MDF eltűnése óta nem volt magyar tagpártjuk, a frakció gerincét adó brit toryk pedig úgyis távoznak a brexit miatt.

Zahradil elmondta, hogy a Fideszt tárt karokkal várják, a velük szimpatizáló Jobbikkal nem tárgyalnak, az LMP-ről pedig még csak nem is hallott.

Ehhez képest érdekes hírrel állt elő az interjú kapcsán a Balra át! blog:

kiderült ugyanis, hogy az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt éppen az ECR-frakciót erősítette a Régiók Bizottságában.

Ez egy EU-s tanácsadó testület, amelybe az EU-s országok delegálnak helyi és régiós politikusokat, Keresztes pedig pécsi önkormányzati képviselőként vett részt a munkájában 2015-től. Ahogy az itt található ismertetőben írják, az ECR-frakció aktív tagjaként, illetve az ECR helyettes koordinátoraként működött a Régiók Bizottságának gazdasági tanácsában. Ezen túl a Balra át! még egy tavaly januári Twitter-bejegyzésben, illetve az ECR itteni munkáját bemutató hírlevélben is megtalálta Keresztes nevét, aki a frakció szóvivője is volt az okos falvak témájában, erről írt cikket a hírlevélbe.

Kérdésünkre Zahradil szóvivője elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a cseh képviselőnek – aki egyben a frakcióhoz kötődő pártcsalád, a Konzervatívok és Reformisták Szövetsége Európában (ACRE) vezetője is 2010 óta – ismernie kéne Keresztes László Lórántot vagy az LMP-t, tekintve, hogy a párt nem tagja az európai pártcsaládnak, és Zahradil nem követi ilyen részletességgel a Régiók Bizottságának munkáját.

Megkérdeztük Keresztes László Lórántot is, hogy mit keresett az ECR-frakcióban a Régiók Bizottságában. (Mi is ez az ECR? Olvasd el itt!)

„Bár szélsőbaloldali blogokat nem olvasok, az Azonnali kérdése nyomán átfutottam az idézett bejegyzést. Abban sok tárgyi tévedést találtam. 2015-től két évig függetlenként dolgoztam a Régiók Bizottságában (zöld frakció nem volt), azonban így kevés eredményt lehet elérni” – kezdte Keresztes. Hangsúlyozta, hogy a Régiók Bizottsága egy főként helyi, önkormányzati kérdésekre szakosodott szervezet, és úgy találta, hogy

az önkormányzati jogok védelme, a fenntarthatóság, vagy éppen a nemzeti kisebbségek önrendelkezése az ECR-frakciónál tölt be központi szerepet, ezért függetlenként hozzájuk csatlakozott. Viszont nem lépett be egy nemzetközi pártba se: sem akkor, sem azóta

– szögezte le. „Az ECR-frakcióba belépésemet megelőzően tisztáztuk az elvi nézetkülönbségeket, és azt, hogy mely kérdésekben tudunk együttműködni” – írta Keresztes, hozzátéve, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények ellen a frakció tagjaként is aktívan fellépett.

Arra a kérdésünkre, hogy az ECR európai parlamenti frakciójával, vagy az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjával, az ACRE-vel volt-e kapcsolata, nemmel válaszolt.

És magyar ellenzéki politikusként mit szól ahhoz, hogy az ECR csúcsjelöltje, Jan Zahradil ilyen jó véleménnyel van a Fideszről?

„Szerintem az úrnak fogalma sincsen arról, hogy a Fidesz sem nemzeti, sem keresztény, sem konzervatív értékeket nem képvisel, helyette egy bolsevik elven működő hatalomtechnikai gépezet” 

– válaszolta erre az LMP társelnöke, akinek a pártjáról – a Fidesszel ellentétben – még csak nem is hallott Zahradil.

De vajon előrevetít bármilyen EP-beli együttműködést az, hogy Keresztes egy másik EU-s szervben már ült egy frakcióban az ECR-rel? Úgy tűnik, hogy nem, mert kérdésünkre Keresztes azt is leszögezte, hogy az LMP továbbra is a zöldek frakciójába készül az Európai Parlamentben.

Mondjuk készülni egy dolog, de mostanában úgy néz ki: az LMP lehet, hogy meg sem üti az öt százalékos küszöböt.

Ha lemaradtál a Zahradil-interjúról, most sem késő visszaolvasni!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek