Ezért nem tett fogadalmat az LMP és a Jobbik a parlamentben

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.03. 11:18

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője szerint a munkamegosztás miatt nem olvasták fel a baloldali pártokkal a rabszolgatörvényes esküt. Az LMP frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal pedig úgy vélte: ez nem parlamenti műfaj, de az helyes, hogy az Országház előtt már minden képviselő elmondta a szöveget.

Ezért nem tett fogadalmat az LMP és a Jobbik a parlamentben
„Munkamegosztás volt: valaki felolvasta ezt a fogadalmat, van, aki pedig elmondta a napirend előtti felszólalását.

Így is és úgy is ki kell állni a munkavállalók mellett, minden eszközt ki kell használni, ez így jól történt szerintem” – válaszolta kérdésünkre Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, egyben parlamenti képviselője, aki maga is felszólalt a rendkívüli ülésen.

Mint az Azonnali megírta, a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén a párbeszédes Szabó Tímea felszólalása keretében az ellenzék – a Jobbikot és az LMP-t leszámítva – felállt és felolvasott egy esküt, amelyben azt fogadták meg, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy visszavonják a rabszolgatörvényként elhíresült módosítást.

Felvetésünkre, hogy nem volt-e erőltetett a parlamenti esküolvasás, Jakab úgy válaszolt: neki nem volt problémája vele, az öt pont mellett korábban is kiálltak, azért küzdöttek, hogy ezt beolvassák a köztévében, a Hír TV-ben, és most elhangzottak a parlamentben is.

„Nem parlamenti műfaj”– ezzel indokolta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese, ők miért nem olvasták fel az esküt.

Hozzátette: szerinte az ülést követő Országház előtt tartott összellenzéki sajtótájékoztatón már helyes volt, hogy azt elmondták.

Ugyanakkor ő úgy vélte, a napirend előtti felszólalás műfaja az, ami keretet biztosított a párt álláspontjának a megfogalmazására a munkavállalói jogok folyamatos és drasztikus csökkenésével kapcsolatban. Az LMP egyébként valóban élt is a felszólalás lehetőségével, miután a baloldali pártok kivonultak az ülésteremből, Keresztes László Lóránt társelnök mondott napirend előtti beszédet. 

FOTÓ: Hutter Marianna / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek