Zöldpolitikussá változott 2019-re a konzervatív CSU-s bajor miniszterelnök

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.01. 11:06

Markus Söder megtalálta az ellenszert a Németország-szerte erősödő Zöldekre: újévi beszédében csak az ő témáikról beszélt, lényegében átvéve őket.

Zöldpolitikussá változott 2019-re a konzervatív CSU-s bajor miniszterelnök
„Nem az a kérdés, jön-e a klímaváltozás, hanem hogy készen állunk-e arra, hogy megváltozzunk, hogy legalább lassítani tudjuk a változást.”

Markus Söder első miniszterelnöki újévköszöntő beszédében egészen meglepőt húzott: a konzervatív CSU politikusaként lényegében csak zöld témákról beszélt. A CSU-soktól kötelezően elvárt, Bajorországot méltató bevezetőt követően Söder rögtön rátért a lényegre: 2018 volt minden idők eddigi legforróbb éve Bajorországban, és bár a katasztrófák elkerülték eddig a tartományt, így is mindenki a bőrén érezhette, hogy a klímaváltozás már folyamatban van. „Gazdáink a nyár folyamán az aszállyal küzdöttek. Folyóinkban alacsony volt a vízállás. Egészen novemberig magas hőmérséklet-értékek voltak, és eközben fajok sokasága tűnt el csendben a föld színéről. Arra kell berendezkednünk, hogy a következmények ennél is erősebbek lesznek.”

Söder ezért meghirdette programját a 2019-es évre: jobban odafigyelni a környezetvédelemre. Szerinte ez a generáció tiszta vizeket, egészséges levegőt, növények és állatok számára is élhető körülményeket örökölt, amit így is kell továbbadni. Éppen ezért

Markus Söder a bajor alkotmányban rögzítené a klímavédelmet mint célt, és hozna egy külön klímavédelmi törvényt is, konkrét célokkal és hozzájuk tartozó intézkedésekkel.

A beszédben a CSU-s politikus a május végi EP-választásra is kitért. Ennek tétje szerinte az lesz, hogy sikerül-e megvédeni az Európai Uniót a nacionalistáktól és populistáktól, akik „be akarják beszélni nekünk, hogy nincs is szükségünk egy közös Európára”. Ezekre a mondatokra azért érdemes figyelni, mert Söder pályázik annak a CSU-nak az elnöki pozíciójára is, amelynek egyik frontembere, Manfred Weber éppen a CSU-t és a Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére. A CSU-t pedig eleve a Fidesz legjobb nyugat-európai szövetségeseként szokás számon tartani (a Sargentini-jelentésre Webert leszámítva nemmel szavaztak a bajorok).

A zöld fordulat nem meglepő Södertől. Az őszi bajorországi tartományi választáson pártja ugyanis története egyik legrosszabb eredményét érte el, a Zöldek pedig feljöttek a második helyre. Sokáig úgy nézett ki, hogy a konzervatív CSU-nak az egyre jobban középre tolódó, már egy ideje erősen kormányozni kívánó zöldpárttal kell koalícióra lépnie, ám Söder ezt egy huszárvágással megoldotta, amikor inkább a jobbközép-agráriánus Freie Wählerrel állt össze. Söder akkor azt mondta az emiatt csalódottaknak, hogy nem kellenek ahhoz a Zöldek a kormányba, hogy a kormányzat felvállalja a környezetvédelem ügyét.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek