Úgy vett át a magyar sajtó egy Juncker-interjút, hogy nem vették észre: kizáratná a Fideszt a Néppártból

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.29. 15:36

Kényelmesebb volt mindenkinek átvenni az MTI magyar nyelvű, alaposan megszűrt anyagát, mint utánamenni a német nyelvű eredetinek.

Úgy vett át a magyar sajtó egy Juncker-interjút, hogy nem vették észre: kizáratná a Fideszt a Néppártból

A komplett magyar sajtón átment szombaton az a Die Welt-interjú, amelynek egyik felében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke beszólt a román kormánynak, megkérdőjelezve, hogy képes-e levezényelni az unió soros elnökségét, amit ugye 2019 első felében a keleti szomszéd kell, hogy ellásson. Mindezt az állami hírügynökségtől, az MTI-től vették át a magyar sajtótermékek.

Csakhogy a Juncker-interjú második fele egy magyar szerkesztő, pláne olvasó számára ennél is érdekesebb, ebben ugyanis Juncker arról beszél, hogy a jobbközép Európai Néppártnak rég ki kellett volna zárnia tagjai közül a Fideszt. Ő korábban már benyújtott egy erről szóló indítványt a Néppártban, ám azt elutasították, közölte a Bizottság elnöke. „Az Európai Néppárt kereszténydemokrata elvekre épül, ezekkel már nem tartom összeegyeztethetőnek a Fidesz politikáját” – fogalmazott a luxemburgi jobboldali politikus a Weltnek, felhívva a figyelmet arra is, micsoda veszélyeket rejt, ha valaki populistákat másol.

Ez azonban a cikk írásakor (15:30) sehol nem jött le: minden lap (Index, hvg.hu, ATV, Pesti Srácok, Infostart, Híradó.hu, 168 Óra, Mandiner, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Portfolio) az MTI anyagát vette át, anélkül, hogy elolvasta volna az ingyenesen elérhető német összefoglalót a Die Welten (a Google Translate korában némettudás sem kell hozzá), és tájékoztatott volna a magyar vonatkozású részletekről.

Mivel az állami hírügynökség, az MTI nem tartotta fontosnak közölni Juncker Fidesz-kizárásról szóló gondolatait az olvasóival, ezért erről az összes többi, a hírt tőlük átvevő újság olvasója is lemaradt.

A szintén az MTI-t átvevő HVG ráadásul még linkeli is az interjút, igaz, nem németül, ahogy az eredetileg megjelent, hanem rejtélyes módon a Deutsche Welle angol nyelvű kiadásáról, ahol nem számoltak be a Fideszt érintő hírről. Egy, csak egy magyarországi lap vette észre a kézenfekvőt: a B1 blog, amelyen Szelestey Lajos már reggel annak rendje és módja szerint szemlézte az interjút.

FRISSÍTÉS (december 30.): Vasárnap reggel az MTI végül lehozta a hírt, így az végig is száguldott a lapokon, mint az a Hírkeresőn is látható:

Nem Juncker egyébként az első jobbközép európai csúcsvezető, aki nem tartja Orbánt és a Fideszt kereszténydemokratának. Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel jobboldali elnöke az Európai Néppárt helsinki kongresszusán, Orbán jelenlétében beszélt arról, szerinte miért nem kereszténydemokrata a magyar miniszterelnök politikája.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek