+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. december 26. szerda, 18:14
Három jelöltet mutatunk be, mindhárom mellett felsorolunk érveket. A döntést azonban a nép, azaz az Azonnali olvasói hozzák meg. Az Azonnali versenyén a győztes Év Embere egy Azonnali-táskát és egy díszoklevelet fog nyerni, amit szerkesztőségünk – a ti döntésetek értelmében – vagy Berlinbe, vagy Budapestre, vagy Rómába fog kipostázni.

Szavazni a cikk alján lehet csak, addig is jó olvasást!

 

A MERKELI ÖRÖKSÉG

 

1. JELÖLT: ANGELA MERKEL

 

A német kancellár tizenhárom éve áll az ország élén, ezzel már most behozta Helmut Kohl kivételével valamennyi elődjét. De vélhetően Kohl rekordját, a tizenhatévnyi kancellárságot is el fogja tudni érni, ha sikeresen kitölti a mostani, negyedik ciklusát. Márpedig Merkel kancellári hatalmát nem veszélyezteti semmi sem:

 

noha rendszeresen felsikkant örömében vagy ijedtségében a nemzetközi és a magyar sajtó, hogy Merkel megbukott – ő még mindig tartja magát.

 

Idén leadta elegánsan tizennyolc év után a CDU elnöki posztját. Miközben sokan ebben is már a bukását látták, Merkel valójában úgy és annak adta át a CDU vezetését, ahogy és akinek akarta.

 

Merkel sikeresen tette rá a CDU-t egy olyan centrumpályára, aminek a végén a párt minden irányba – a szélsőségek kivételével – koalícióképes lehet. Hogy csökken a CDU támogatottsága, és már nem is lenne meg a többség az SPD-vel? Ez nem Merkel problémája, hanem a szocdemeké. A CDU egyrészről kezdi visszahízni magát, már ismét harminc százalék felett van. Másrészről a merkeli CDU számára a cél úgyis a megújult német társadalom új polgári közepének nagykoalíciója, azaz a CDU/CSU és a Zöldek közötti kormány. Ennek pedig már most is megvan a többsége.

 

Merkel sikeresen vette idén kancellárságának tizenharmadik évét, és fordul rá a tizennyedikre. Már csak kevesebb, mint három év, és behozza Kohl rekordját. Eközben a CDU-t megtartotta az általa kijelölt irányban. Kormányzásának valódi vesztese pedig a baloldal, amely mára fényévekre került egy önálló kormány lehetőségétől.

 

DWA BRATANKI: JAROSŁAW KACZYŃSKI ÉS ORBÁN VIKTOR

 

2. JELÖLT: ORBÁN VIKTOR

 

Orbán Viktor esetében a magyar ellenzéki nyilvánosság minden egyes több százfős tüntetés után a miniszterelnök bukásáról és a jogállam végéről értekezik. Az utóbbi vád persze érthetetlen, mert állítólag a jogállam már az elmúlt majdnem kilenc évben évente legalább hatszor véget ért – de most már aztán igazán! –; nem kevésbé nevetségesek azonban Orbán bukásáról vagy az Európai Néppártból való kizárásáról szóló hírek.

 

Mit látni ezzel szemben?

 

A Fidesz harmadszorra nyerte meg idén a parlamenti mandátumok kétharmadát, stabilan ötven százalék felett áll, a jövő évi EP-választáson jó eséllyel hatvan százalék felett fog teljesíteni.

 

Eközben az egykori szkinhedvezérrel néppártosodó Jobbik szétesett és zuhan össze, az MSZP elnökének nevét még egy MSZP-s se tudná megnevezni, az LMP pedig pár hónap alatt távozásig hergelte (esetleg szó szerint ütötte) két volt társelnökét – ma a törpepártot egy zselézett hajú és egy festett szemöldökű politikus (nevük lényegtelen) vezeti. Ilyen versenyben persze nem nagy dicsőség győzni – de Orbán nem csak a magyar belpolitikát nyerte meg 2018-ban.

 

Orbán az európai politikában is egyre fontosabb tényező, egyre több országban erősödnek a vele és az ő nézeteivel szimpatizáló pártok, politikusok. Rómában, Prágában, Varsóban a kormány zöme, Zágrábban és Bécsben a kormány egy része, a többieknél pedig az erősödő szélsőjobboldali ellenzék gondolkodik hasonlóan a világról, mint Orbán.

 

Persze a magyarországi szájszagú, provinciális nyilvánosság egyrészről naponta jósolja meg, hogy Orbánra mindjárt megharagszanak a németek, másrészről hogy mindjárt ki is zárják az Európai Néppártból – ennek a teljes ellenkezője következett be. Orbán németországi kapcsolatai megszilárdultak, Merkel eleve csak akkor szakítana Budapesttel, ha az Aldinak vagy a BMW-nek lenne bántódása, a német külpolitikát az se érdekelné, ha Budapesten minden ellenzéki újságírót felkötnének.

 

Másrészről Orbán még mindig az Európai Néppárt tagja – ha távozni fog, nem kizárni fogják, hanem ő lép át felemelt fejjel egy esetleg másik, új konzervatív pártcsaládba, amely az EU-párti jobbközép erők jelentős visszaesését hozó EP-választások után akár tényleg létre is jöhet.

 

MATTEO SALVINI SZÉLSŐJOBBOLDALI OLASZ BELÜGYMINISZTER

 

3. JELÖLT: MATTEO SALVINI

 

Matteo Salvini, aki csupán érettségivel rendelkezik, sikeresen tette az északi polgárság szuverenista pártját, a Lega Nordot, amiből lassan-lassan elfogyott a lendület, és 2014-ben majdnem még a római parlamentből is kiesett, egy összolasz nacionalista párttá. Északon és Délen is átvette Berlusconi szavazóinak nagy részét. Az idei parlamenti választáson még a jobbközéppel indult közösen koalícióban, már itt megelőzte Berlusconi Forza Italiáját, de a tizenhét százalék összesen csak a harmadik helyre volt elegendő.

 

Hosszú tárgyalások után végül Salvini ki mert lépni Berlusconi árnyékából, és a baloldali populista Öt Csillag Mozgalommal kötött koalíciót. Matteo Salvini belügyminiszterként megszerezte azt a tárcát, ahol leginkább tudott jól helyezkedni menekültellenes és law&order programjával. Kicsit több mint fél éve van hatalomban a populista római kormány, és Salvini

 

már maga mögé utasított mindenkit: leelőzte a Cinque Stellét, és ma már Salvini egymaga egyedül harminc százalék felett áll. Gyakorlatilag idén megduplázta a támogatottságát, és egy kinézett szélsőjobbosból Olaszország legbefoyásosbb politikusa lett.

 

Ahogy az Il Foglio napilap elemzése írta: Salvini „felfalta“ az összes többi olasz pártot. Az ellenzék romokban: a baloldal Renzivel hadakozik, a jobboldalon Berlusconi próbálkozik, a Cinque Stelle pedig nem tudja se szervezettségben, se keménységben felvenni a versenyt Salviniékkal.

 

A két populista kormánypárt közül Salvini tudott jobban profilírozni: a menekültellenes retorika jobban bejön, mint a gazdagellenes populizmus, amit Grilloék tolnak. Salvininek az sem ártott, hogy a költségvetési hiányról és az eladósodottságról szóló meccset végül elvesztette Brüsszellel szemben, és megszorításokra kényszerül.

 

Az európai parlamenti választások után Salvini európai befolyása is nőni fog. Egyrészről körülötte szerveződhet egy még a mainál is szélesebb EU-ellenes, Moszkva-barát szélsőjobboldal; másrészről Salvini maga se zárja ki, hogy akár az Európai Néppártba tartana, és ott erősítené az orbánista szárnyat.

 

Szavazzatok december 31. délelőtt 10 óráig,
hogy ki legyen az év embere az Azonnalin!

 

A szavazás lezárult, itt a végeredmény:

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kifürkészhetetlen utak ezek: miközben egykori párttársa épp életre hívta a Magyar Gárda utódját, Vona még a hiphopos mutogatást is imitálja kicsit.

Persze akkor, ha nem variáltak kicsit a jegyfoglalásokkal, de így is tény: a stadionépítési láz első hullámában átadott Nagyerdei Stadionnak az egyötödét használják csak átlagban.

Az euroszkeptikus politikus fényűző életének hátterét egy öttagú bizottság vizsgálja. Úgy panaszkodott szegénységére, hogy London legmenőbb negyedén fizettek neki lakást.

Vajon idén is lehal a valasztas.hu a szavazás napján? Lesznek kígyózó sorok az urnák előtt? És egyáltalán mennyibe kerül lebonyolítani az EP-választást? Az Azonnalinak a Nemzeti Választási Iroda válaszolt!

A szombaton még Strache mögött álló külügyminiszter, akinek az esküvőjén Putyin is ott volt, végül inkább maradna a Kurz-kormányban. A többi FPÖ-s miniszteren kívül Strache felesége is távozik.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás