Giccsesnek tartod a pesti karácsonyi díszkivilágítást? Varsóhoz képest az semmi!

Szerző: Bakó Bea
2018.12.23. 17:54

A lengyelek megadják a módját a karácsonyi dizájnnak. Varsó belvárosában kivilágított sellőkkel lehet fotózkodni, a város legmenőbb szállodájának az erkélyéről pedig mikuláskórus ad karácsonyi koncertet. A város ráadásul a felhajtás egy részét ügyesen megszponzoráltatta. Mutatjuk, hogyan készülnek a karácsonyra a híresen katolikus lengyelek.

Giccsesnek tartod a pesti karácsonyi díszkivilágítást? Varsóhoz képest az semmi!

Ahogy a nyitóképen is látszik, az adventi időszakban is lezárják hétvégente Varsó egyik központi utcáját, a Nowy Światot. A lezárásnak jó nagy betonelemekkel adnak nyomatékot, feltehetően nem csak a potenciális terroristákra, hanem a megszokásból autózókra is figyelemmel.

Egy kicsit mintha túlzásba vitték volna a díszkivilágítást ezen az útszakaszon, de legalább az olasz Ferrero édesipari konszern megszponzorálta az egészet. Nem is akárhogyan!

A SZELFIK ÉS AZ INSTAGRAM KORÁBAN VARSÓ MEGTALÁLTA  A TÖKÉLETES IMÁZSÉPÍTÉSI MÓDSZERT KARÁCSONYRA AZ UTCÁKRA KITETT HATALMAS, KIVILÁGÍTOTT KÉPKERETEK FORMÁJÁBAN. DE KI AKAR EGY BÖDÖN NUTELLÁVAL FOTÓZKODNI?

A KARÁCSONYI FOTÓS POSZTOK GENERÁLÁSÁBÓL NEM MARADHAT KI A VÁROS JELKÉPE, A SELLŐ SEM. KÁBÉ MINDEN SARKON EGY SELLŐS VILÁGÍTÓ KÉPKERETBE LEHET BOTLANI.

A VISZTULA FOLYÓ SELLŐJÉRŐL, AKI VARSÓT VÉDELMEZI, SZÁMOS LEGENDA SZÓL. A SELLŐ MÁIG OTT VAN VARSÓ CÍMERÉBEN, ÍGY VISSZAKÖSZÖN MINDEN TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZRŐL. ÉS PÉLDÁUL A KORTÁRS LENGYEL FILMESEKET IS MEGIHLETI

IGEN, AZ IS OTT EGY SELLŐ A KORIPÁLYA KÖZEPÉN. EZ EGYÉBKÉNT AZ ÓVÁROS FŐTERE, AMI A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚBAN SZINTE TELJESEN ELPUSZTULT, DE EREDETI STÍLUSÁBAN ÚJJÁÉPÍTETTÉK, MOST PEDIG AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE.

A VALÓDI FŐTÉR A KIRÁLYI PALOTA ELŐTTI TÉR, A KRAKOWSKIE PRZEDMIEŚCIE ELEJE/VÉGE: AMIKOR NEM ÉPP A KARÁCSONYFA VAN ITT FELÁLLÍTVA, AKKOR ELÉG GYAKRAN AD HELYET TÜNTETÉSEKNEK ÉS KAMPÁNYRENDEZVÉNYEKNEK.

A KIRÁLYI PALOTA SEM ÚSZTA MEG A VETÍTETT HÓESÉST.

VALAMIÉRT A FARSANGI- ÉS A BÚCSÚHANGULAT KEVEREDIK A VARSÓI ADVENTBEN, LEGALÁBBIS AZ ÁRUSOK KÍNÁLATÁT ELNÉZVE.

FELÁLLÍTOTTAK PÁR GIGANTIKUS, VILÁGÍTÓ INSTALLÁCIÓT IS. EZ PÉLDÁUL A LENGYEL KOPERNIKUSZ MUNKÁSSÁGÁRA EMLÉKEZIK A CSILLAGÁSZ SZOBRA MELLETT, A LENGYEL TUDOMÁNYOS AKADÉMIA ÉPÜLETE ELŐTT.

HA VALAKINEK EDDIG EZ NEM LETT VOLNA ELÉG, MEGMUTATJUK A KARÁCSONYI GICCS CSÚCSÁT: A VARSÓI VILÁGÍTÓ KISVASUTAT!

VILÁGOSBAN MÉG KIÁBRÁNDÍTÓBBAN NÉZ KI.

EZ A VÁROS EGYIK LEGMENŐBB SZÁLLODÁJA, A HOTEL BRISTOL, AMINEK A HOMLOKZATI ERKÉLYEIN ÉS ABLAKAIBAN ÉPP EGY MIKULÁSKÓRUS AD KARÁCSONYI KONCERTET.

ŐK MAGUK LEGALÁBB ANNYIRA ÉLVEZTÉK, MINT A KÖZÖNSÉG.

VÉGÜL PEDIG ÍME, AZ ELNÖKI DIZÁJN! A PiS-ES ANDRZEJ DUDA NEM VICCEL: A KARÁCSONYFÁJA NEMZETI SZÍNŰ, AZ ELNÖKI PALOTÁRA VETÍTETT MINTA PEDIG A LENGYEL FÜGGETLENSÉG VISSZASZERZÉSÉNEK SZÁZADIK ÉVFORDULÓJÁRA EMLÉKEZTET.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek