Leállhat az amerikai kormány, ha a szenátus nem dönt a határfal finanszírozásáról

Szerző: Illés Gergő
2018.12.21. 08:01

Bár a képviselőházon átment, a szenátusban várhatóan megbukik az a költségvetési javaslat, mely a mexikói határon építendő falat is finanszírozta volna. Trump viszont nem hajlandó olyan törvényt aláírni, melyben nem szerepel a fal finanszírozása.

Leállhat az amerikai kormány, ha a szenátus nem dönt a határfal finanszírozásáról

Az amerikai képviselőház csütörtök éjjel elfogadta azt a költségvetési törvényjavaslatot, mely forrásokat különít el a mexikói határon építendő határfal számára – írja a BBC. Most a szenátus elé kerül majd a javaslat, ahol azonban annak bukására lehet számítani. Amennyiben ez bekövetkezik, valószínűsíthető, hogy a kormány péntek éjfélkor beszünteti működését.

Ne írd alá, Donald!

Donald Trump amerikai elnök ugyanis arról beszélt, nem hajlandó olyan költségvetési javaslatot aláírni, mely nem foglalja magában a határfal megépítésének támogatását:

ez az elnök számára már csak azért is kiemelten fontos, mert a 2016-os választási kampányban annak megépítését ígérte.

Az alsóház csütörtök éjjel döntött a költségvetési javaslatról, melyet 217-185 arányban szavaztak meg. A javaslat 5,7 milliárd dollárt (1 600 ezermilliárd forintot) különít el a mexikói-amerikai határon építendő fal számára, 7,8 milliárdot (2 200 ezermilliárd forintot) pedig katasztrófavédelemre. Mindezt azután fogadták el, hogy az alsóház elnöke, Paul Ryan és más republikánus politikusok is találkoztak az elnökkel, és a költségvetési törvényről tárgyaltak.

És hogy miért is szüntetheti be a tevékenységét a kormány, amennyiben nem kerül elfogadásra a javaslat a szenátusban? Donald Trump erről kijelentette: a költségvetési javaslatnak „mindenképp ki kell térnie a határvédelemre”. A szenátusban elfogadott javaslat, amely a kormány leállását akadályozta volna meg, azonban nem tartalmazott a falra vonatkozó előírásokat.

Nem elég a többség a szenátusban

A demokraták azonban a Trump számára kedvező javaslatot már könnyedén blokkolhatják a felsőházban: bár a szenátusban a republikánus szenátorok vannak többségben, a költségvetés elfogadásához 60 szavazatra van szükség, a republikánusok pedig csak 51 szenátorral rendelkeznek. Így amennyiben péntek éjjelig nem sikerül pár demokratát megnyerni, és elfogadni a javaslatot, annak borzasztó következményei lehetnek a kormányra nézve: ekkor jár le ugyanis a szövetségi rendfenntartó ügynökségek, a reptéri biztonsági szervezetek, valamint az űrkutatási és mezőgazdasági programok költségvetési támogatása. Chuck Schumer demokrata szenátor azonban bejelentette: „a képviselőházban elfogadott törvényről mindenki tudja, hogy nem fog átmenni a szenátuson.”

Sok Trump-párti közszereplőnek már elege lett a határfal megépülésének folyamatos elhúzódásából. Nemrég például egy pár Trump-támogatóból álló csoport

közösségi finanszírozási kampányt indított a fal felépítéséért, melyben 1 milliárd dollár összegyűjtését tervezik – három nap alatt eddig 9 millió dollár jött össze.

A kampány mögött álló Brian Kolfage, az iraki háború veteránja arról beszélt, ha minden Trump-szavazó adakozik 80 dollárt, elérhető lesz a cél. „Nem lesz könnyű, de állampolgárokként ez a kötelességünk. Segíthetünk Trump elnöknek újra biztonságossá tenni Amerikát!”

Az elnök egyébként épp kéthetes nyaralását kezdte volna meg Floridában, de arra az esetre egyelőre a Fehér Házban marad, ha bekövetkezne a kormány leállása.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek