+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 21. péntek, 15:46
A Publicus Intézet felmérte: nem nagyon ért egyet ebben a kérdésben a Fidesszel a lakosság.

A lakosság döntő többsége, 76 százaléka gondolja úgy, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, hogy emberek tüntetnek a munka törvénykönyvének módosítása miatt. Mindez a Publicus Intézetnek, a Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatásából derül ki, minthogy az is, hogy a diplomások azok, akik legkevésbé értenek egyet a tüntetésekkel.

 

A magyar lakosságnak 92 százaléka van tisztában azzal, hogy megváltoztak a túlórával kapcsolatos jogszabályok, ám megoszlik a véleményük abban, hogy jobb, vagy rosszabb lett most nekik. 

 

A megkérdezettek 66 százaléka nem ért egyet azzal, amit a Fidesz mond, azaz, hogy a 400 órásra emelt túlórakeret jó lehetőség lenne arra, hogy az emberek jobban keressenek.

 

A válaszadók háromnegyede (74 százalék) szerint elsősorban azért alakult ki a munkaerőhiány, mert sokan mentek ki külföldre dolgozni, míg 7 százalék szerint azért, mert annyira szárnyal a gazdaság, további 12 százalék úgy gondolja, hogy mindkét ok érdemi.

 

 

Minden vizsgált társadalmi csoport eképpen gondolkodik, legkevésbé a Fidesz-szavazók látják oknak a kivándorlást (57 százalék), leginkább pedig az MSZP- és a Jobbik-szavazók (97 és 92 százalék). A Fidesz-szavazók negyede (24 százalék) szerint a gazdaság teljesítménye az elsődleges ok, míg az MSZP- és a Jobbik-szavazók ezt egyáltalán nem említették (0, 0 százalék).

 

A válaszadók abból a szempontból viszonylag optimisták abban a tekintetben, hogy a munkaadók alkalmazni fogják-e rajtuk a törvényeket (26 százalék) mondja azt, hogy várható, hogy a munkaadó a jelenleginél több túlórát fog elrendelni. Leginkább a legfeljebb nyolc általánost és a szakmunkást végzettek mondják ezt (42 és 30 százalék), illetve a kereskedelemben és az iparban dolgozók tartanak ettől (31 és 28 százalék).

 

 

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 71 százaléka gondolja úgy, hogy növekedik a törvénymódosítás következtében a dolgozók kiszolgáltatottsága. Az emberek többsége azt sem hiszi el, hogy a munkaerőhiányt enyhítenék a nemrégiben elfogadott változtatások, legalábbis 63 százalék nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy mely munkavállalói ágazatokban legnagyobb az elutasítottság: ebben a mezőnyben a mezőgazdasági dolgozók vezetnek, nekik 88 százaléka mondja, hogy nem ért egyet, az iparban és szolgáltatásban dolgozóknak 81 százaléka, a kereskedelmi alkalmazottaknak pedig 63 százaléka.

 

Ha érdekel, mi igaz, és mi nem a rabszolgatörvény körül kialakult vitában, van neked egy tisztázó cikkünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dacian Cioloș lenne az első román, aki EP-csoportot vezet.

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők és politikusok. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás