+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 21. péntek, 15:46
A Publicus Intézet felmérte: nem nagyon ért egyet ebben a kérdésben a Fidesszel a lakosság.

A lakosság döntő többsége, 76 százaléka gondolja úgy, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, hogy emberek tüntetnek a munka törvénykönyvének módosítása miatt. Mindez a Publicus Intézetnek, a Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatásából derül ki, minthogy az is, hogy a diplomások azok, akik legkevésbé értenek egyet a tüntetésekkel.

 

A magyar lakosságnak 92 százaléka van tisztában azzal, hogy megváltoztak a túlórával kapcsolatos jogszabályok, ám megoszlik a véleményük abban, hogy jobb, vagy rosszabb lett most nekik. 

 

A megkérdezettek 66 százaléka nem ért egyet azzal, amit a Fidesz mond, azaz, hogy a 400 órásra emelt túlórakeret jó lehetőség lenne arra, hogy az emberek jobban keressenek.

 

A válaszadók háromnegyede (74 százalék) szerint elsősorban azért alakult ki a munkaerőhiány, mert sokan mentek ki külföldre dolgozni, míg 7 százalék szerint azért, mert annyira szárnyal a gazdaság, további 12 százalék úgy gondolja, hogy mindkét ok érdemi.

 

 

Minden vizsgált társadalmi csoport eképpen gondolkodik, legkevésbé a Fidesz-szavazók látják oknak a kivándorlást (57 százalék), leginkább pedig az MSZP- és a Jobbik-szavazók (97 és 92 százalék). A Fidesz-szavazók negyede (24 százalék) szerint a gazdaság teljesítménye az elsődleges ok, míg az MSZP- és a Jobbik-szavazók ezt egyáltalán nem említették (0, 0 százalék).

 

A válaszadók abból a szempontból viszonylag optimisták abban a tekintetben, hogy a munkaadók alkalmazni fogják-e rajtuk a törvényeket (26 százalék) mondja azt, hogy várható, hogy a munkaadó a jelenleginél több túlórát fog elrendelni. Leginkább a legfeljebb nyolc általánost és a szakmunkást végzettek mondják ezt (42 és 30 százalék), illetve a kereskedelemben és az iparban dolgozók tartanak ettől (31 és 28 százalék).

 

 

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 71 százaléka gondolja úgy, hogy növekedik a törvénymódosítás következtében a dolgozók kiszolgáltatottsága. Az emberek többsége azt sem hiszi el, hogy a munkaerőhiányt enyhítenék a nemrégiben elfogadott változtatások, legalábbis 63 százalék nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy mely munkavállalói ágazatokban legnagyobb az elutasítottság: ebben a mezőnyben a mezőgazdasági dolgozók vezetnek, nekik 88 százaléka mondja, hogy nem ért egyet, az iparban és szolgáltatásban dolgozóknak 81 százaléka, a kereskedelmi alkalmazottaknak pedig 63 százaléka.

 

Ha érdekel, mi igaz, és mi nem a rabszolgatörvény körül kialakult vitában, van neked egy tisztázó cikkünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Simicska Lajos Mészáros Lőrinccé vénült tíz év alatt, Jennifer Aniston meg Iggy Poppá. A román elnök száját meg pont elhagyta egy köszönés.

A black metál egyik kultzenekara 2018-ban még csak pár koncertre állt össze, de úgy döntöttek, hogy lemezen is folytatják az összeborulást.

Két nagy nemzetközi sporteseményt is rendeznek az országban hamarosan, így a nagy boltok inkább korlátozták magukat a külföldi látogatók nyugalma érdekében.

A kemény hatósági fellépés ellenére sem csitul a drogháború Közép-Amerikában.

Az USA hivatalosan is kezdeményezni fogja a kínai óriáscég december elején letartóztatott magas rangú vezetőjének kiadatását.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás