+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 21. péntek, 15:46
A Publicus Intézet felmérte: nem nagyon ért egyet ebben a kérdésben a Fidesszel a lakosság.

A lakosság döntő többsége, 76 százaléka gondolja úgy, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, hogy emberek tüntetnek a munka törvénykönyvének módosítása miatt. Mindez a Publicus Intézetnek, a Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatásából derül ki, minthogy az is, hogy a diplomások azok, akik legkevésbé értenek egyet a tüntetésekkel.

 

A magyar lakosságnak 92 százaléka van tisztában azzal, hogy megváltoztak a túlórával kapcsolatos jogszabályok, ám megoszlik a véleményük abban, hogy jobb, vagy rosszabb lett most nekik. 

 

A megkérdezettek 66 százaléka nem ért egyet azzal, amit a Fidesz mond, azaz, hogy a 400 órásra emelt túlórakeret jó lehetőség lenne arra, hogy az emberek jobban keressenek.

 

A válaszadók háromnegyede (74 százalék) szerint elsősorban azért alakult ki a munkaerőhiány, mert sokan mentek ki külföldre dolgozni, míg 7 százalék szerint azért, mert annyira szárnyal a gazdaság, további 12 százalék úgy gondolja, hogy mindkét ok érdemi.

 

 

Minden vizsgált társadalmi csoport eképpen gondolkodik, legkevésbé a Fidesz-szavazók látják oknak a kivándorlást (57 százalék), leginkább pedig az MSZP- és a Jobbik-szavazók (97 és 92 százalék). A Fidesz-szavazók negyede (24 százalék) szerint a gazdaság teljesítménye az elsődleges ok, míg az MSZP- és a Jobbik-szavazók ezt egyáltalán nem említették (0, 0 százalék).

 

A válaszadók abból a szempontból viszonylag optimisták abban a tekintetben, hogy a munkaadók alkalmazni fogják-e rajtuk a törvényeket (26 százalék) mondja azt, hogy várható, hogy a munkaadó a jelenleginél több túlórát fog elrendelni. Leginkább a legfeljebb nyolc általánost és a szakmunkást végzettek mondják ezt (42 és 30 százalék), illetve a kereskedelemben és az iparban dolgozók tartanak ettől (31 és 28 százalék).

 

 

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 71 százaléka gondolja úgy, hogy növekedik a törvénymódosítás következtében a dolgozók kiszolgáltatottsága. Az emberek többsége azt sem hiszi el, hogy a munkaerőhiányt enyhítenék a nemrégiben elfogadott változtatások, legalábbis 63 százalék nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy mely munkavállalói ágazatokban legnagyobb az elutasítottság: ebben a mezőnyben a mezőgazdasági dolgozók vezetnek, nekik 88 százaléka mondja, hogy nem ért egyet, az iparban és szolgáltatásban dolgozóknak 81 százaléka, a kereskedelmi alkalmazottaknak pedig 63 százaléka.

 

Ha érdekel, mi igaz, és mi nem a rabszolgatörvény körül kialakult vitában, van neked egy tisztázó cikkünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem történik semmi a Magyarországi ellenes hetes cikkel? A román elnökség részéről ígérik: áprilisban tárgyalni fognak az ügyről.

Húsz év megfigyelését elemezve tudósok arra jutottak: ugyan ritkábban alakulnak ki a nyugodt tengervízen hirtelen megjelenő óriáshullámok, de évről évre egyre nagyobb lesz a méretük.

Már be is jelentették az abortuszjogok pártolói: beperelik Mississippit,
hogy blokkolják a törvényt.

Edvard Munch híres képén valójában nem is az alak sikolt, sokkal inkább csak ő maga hall sikoltást – állítja a Brit Múzeum.

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás