Kétfordulós lesz a budapesti előválasztás, a lényeg júniusban lesz

Szerző: Bakó Bea
2018.12.20. 10:35

Első fordulónak azt nevezik, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd főpolgármesterjelöltet állít Puzsérral szemben. A lényegi előválasztás júniusban lesz, ötvenezer résztvevőt tartanának elég legitimnek.

Kétfordulós lesz a budapesti előválasztás, a lényeg júniusban lesz

Újabb fejezethez ért a budapesti főpolgármesteri előválasztási saga. A dolog egyelőre ott tart, hogy az LMP úgy két hete bejelentette, hogy Puzsér Róbertet támogatja a posztra. Puzsér nagyon várná még a Momentum és a Jobbik közül legalább az egyik párt támogatását, de eddig hiába várta ezt.

A többi ellenzéki párt jelöltjével viszont megmérettetné magát egy előválasztáson, ennek a részleteiről folyik már az egyeztetés egy ideje.

Csütörtökön aztán született egy szándéknyilatkozat, amit Puzsér Róbert tett közzé a Facebookon: eszerint lesz előválasztás, méghozzá „kétfordulós”.

Valójában az első fordulóban a Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök, Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök és Puzsér Róbert által aláírt nyilatkozat szerint a tél folyamán az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Magyar Szolidaritás Mozgalom kiválasztja a saját jelöltjét, aki megmérkőzik majd Puzsérral a második fordulónak nevezett tényleges előválasztáson júniusban.

A tervek szerint nem valamely párt, hanem egy pártoktól független szervezet fogja ezt a júniusi kört lebonyolítani, és online szavazásra is lesz lehetőség – ez Puzsér egyik fontos előválasztási feltétele volt.

A nyilatkozat megfogalmazása szerint 

„legalább ötvenezer budapesti állampolgár véleménynyilvánítása ad kétségbevonhatatlan legitimitást Tarlós István kihívójának”.

A témában csütörtökön korábban sajtótájékoztatót tartottak budapesti ellenéki politikusok: az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt, valamint a Párbeszéd, a DK és a Magyar Szolidaritás Mozgalom illetékesei. Egyedül Molnár Zsolt nevezte meg pártja jelöltjét, Horváth Csabát, a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio azt mondta, jelöltjüket rövidesen bejelentik.

Időközben sikerült elérnünk Molnár Zsoltot, aki azt mondta: a baloldali pártok jelöltjének a januári kiválasztásánál a második körrel ellentétben nem állapítanak meg minimális legitimitási limitet. Tehát elméletileg ha ezen pártok párszáz szimpatizánsa szavaz csak le, az előválasztás első köre akkor is érvényes lesz. De Molnár Zsolt arra számít hogy nagy számban részt fognak venni ezen a budapestiek. Itt is lesz online szavazási lehetőség, de a technikai részletekről még nem tudott felvilágosítást adni. 

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha nem vesznek részt ötvenezren a júniusi körön, azt mondta, ez lehetetlen, teljesen biztos benne, hogy ezt meg fogja haladni a részvétel. Azt is kijelentette, hogy ha Puzsér csak egyetlen szavazattal kap többet az ő jelöltjüknél, akkor is támogatni fogják, mivel ők demokratikus pártok. Molnár hozzátette:

már ha szükség lesz egyáltalán a júniusi fordulóra, hiszen lehet, hogy Puzsér meggondolja magát addig.

Arra a kérdésre, hogy ők nem gondolják-e meg magukat és döntenek már előbb Puzsér támogatása mellett, azt mondta: ezt nem tartja valószínűnek.

FOTÓ:  Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek