Ilyen, amikor a független bíróság és a civil kurázsi működik

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.12.20. 10:08

Egy példa, ami végre ráébreszthet, hogy miért óriási probléma, hogy Orbán Viktor le akarja rombolni a jogállamnak ezt a két fontos támaszát.

Pert nyert az Utcajogász egyesület a rendőrség ellen.

Ez azért fontos hír és bírósági döntés, mert a bíróság (a közigazgatási) kimondta, hogy

az aktivisták jogsértése nem ad felmentést a rendőrségnek a saját jogsértése alól.

Kiváló példa ez arra, hogy miért nagyon fontos intézmény a független bíróság. Sajnos arra nem lehet számítani, hogy a rendőrségnél ezután a problémát alapjaiban feltárva próbálnak változtatni – ahhoz az kellene, hogy a jogsértő kapitányság ellátmánya terhére legyen kifizetve a kártérítés. De a bíróság az ilyen ítéletekkel szépen ki tudja jelölni a jogszerűen járható utat, és idővel a jogalkotó is reagálhat rá (tudom, idealista vagyok).

Szintén rámutat a hír arra, hogy miért fontosak a civil aktivisták. Nemcsak koldusok kilakoltatásánál szokott rendőri intézkedés lenni, hanem olyan helyeken is, ahol teljesen átlagos emberek mondjuk buliznak vagy meccset néznek. Az, hogy a rendőri intézkedés határait egy ilyen ítélet kijelöli, számukra is jelentős lesz.

Igen, az ön számára is, aki ezt most fejcsóválva olvassa, mert a bilincs csattanhat ám a Zöld zászló, zöld sasok c. opust éneklő fiacskáján is a IV. kerületi kapitányságon, és akkor hirtelen fontos lesz, hogy mikor és hogy bilincselhet a rendőr.

Nagyon jól nézzük meg, ilyen az, amikor a jogállam két fontos támasza, a független bíróság és a civil kurázsi működik. És ébredjünk rá végre, hogy miért óriási probléma, hogy Orbán Viktor ezt le akarja rombolni.

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, olvassátok!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek