Milyen gólhelyzetet rontottak el az MTVA székházában az ellenzéki képviselők?

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.12.17. 10:10

Nyilvánvaló lett, hogy akárhány milliárdot költenek a közmédiára, megfelelő műsor esetén nézik ennyien a kézben tartott mobiltelefonos közvetítést is. Ilyenkor élni kéne a helyzettel.

Elég nehéz a tegnap esti tüntetésről kommentárt írni, főleg úgy, hogy számos dologban – szerencsére – alapvetően tévedtem. Nem volt rossz ötlet átmenni a tévészékházhoz, pedig ott a nulla fokban ez rossz ötletnek tűnt. De szerencsére mások jobban mérték fel a tömeg lelkesedését és volt 1000-nél több ember, aki kibírta a Kunigunda utcáig. Próbálok néhány tanulságot leírni.

Az ellenzéki politikusok elkezdték azt csinálni, ami a dolguk

De még nem csinálják jól.

Ahogy a fociban szokták mondani, látszott rajtuk a meccsrutin hiánya, kapu előtti helyzetekben bizonytalankodtak. Ez baj, de azt hiszem, örülnünk kell annak, hogy ott voltak.

Látványosan bizonytalanok voltak, amikor ki kellett volna találni, hogy mit kezdjenek a helyzettel, amikor a biztonsági főnököt küldték ki velük tárgyalni. Hiányzott az a rámenősség, amit ilyen helyzetben a fiatal Orbán Viktor tanúsított volna.

Alighanem rájöttek, hogy ha kimennek azután, hogy lepattintották őket, akkor abból ostrom, de legalábbis balhé lett volna. Nem merték felvállalni, és aki bent az időt húzta velük szemben, pont erre játszott.

Aki időt nyer, életet nyer

Ezt a szabályt sokadszor alkalmazzák a tüntetőkkel szemben, ha már odakeveredik egy ellenzéki politikus, akkor el kellene kezdeni kitalálni ezzel szemben a nyerő stratégiát. Vagy egyáltalán, bármilyen stratégiát. Minden tüntetés úgy zárul, hogy marad szűk ezer ember, aki nekimegy az addigra bő ezer emberből álló rendőrsorfalnak, kikapnak közülük egy tucatnyit, van egy kis könnygáz, és mindenki hazamegy.

Erre a megfeneklésre nincsen válasz, nincs a tüntetésnek olyan vége, amely átfűzné a következő tüntetésre a lendületet. Most még spontán jön a következő, de ez nem tart örökké. A madzagos írásomban írtak egyre fontosabbnak tűnnek,

nevet kell adni, szimbólumot, cselekvési tervet kell adni, mert a téli hidegben nem tart a végtelenségig a tüntetési kedv.

Van miért tüntetni

Ugyanakkor az már látszik, hogy a tüntetések találtak egy egyszerű, könnyen megnevezhető szlogent (túlóra) és a szokásosnál jóval fiatalabb törzsközönséget. És a fiatal közönségből ki fognak termelődni a hangadók. Organikusabb dolog ez a négy-öt évvel ezelőtti tüntetéseknél, ugyanakkor előbb-utóbb bele kell állni egy nagyobb tüntetésbe, mozgósítani a régi társaságot (pl. a kockásinges tüntetésekre kiment emberek) is. Most még tart a lendület, de ki tudja, meddig.

Orbán Viktor arra számít,
hogy ez az egész majd bejglibe fullad.

Az erő nyelve

Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy a köztévében semmilyen körülmények között nem fognak semmilyen követeléseket beolvasni. Hogyan? Megszakítják a Bayer Zsolt Borbás Marcsi Kebleire Borulva Siratja A Hungarikumokat XLVIII. epizódját, hogy Hadházy képviselő úr nyilatkozzon?

Ha ezt megengedi a rendszer, az olyan precedens, ami egyben a végét is jelenti.

Hiszen ha a maximum 2-3 ezer ember élén érkező Gipsz Jakab képviselő ezt megteheti, akkor ezentúl mindig oda fognak menni, adott esetben többen is, és el kell kezdeni a köztévét használni arra, amire való.

Orbán Viktor országában NINCS ilyen. NEM mondhatja meg sem egy Vadai Ágnes, sem állampolgárok semekkora csoportja, hogy mi legyen a tévében, ez a megfelelő komisszár (Hírhamisító Dániel) és a kormány privilégiuma.

Tudható volt, hogy arra játszanak, hogy majd egy idő után a tömeg hazamegy, Hadházyékat meg kidobják. Azt persze elkerülni nem tudják, hogy Hadházyék nyerjenek (az ellenzéki politikus álomszerepe, amikor a kormány pribékjei erőszakoskodnak vele) de igyekeztek addig húzni, amikor már nincs ott senki.

A nézettség

Számomra a tegnap este egyik legfontosabb tanulsága az a negyvenvalahányezres nézettség, amely Szél Bernadett második Facebook-live videója bal felső sarkában villogott. Alapvető hiba, hogy a bent levő képviselők nem ismerték fel ennek a jelentőségét. Természetesen nem mondom azt, hogy én, a Végtelen Bölcsesség Birtokosa, felismertem volna, lehet, hogy én is elrontom ezt a gólhelyzetet.

De – remélem – legközelebb majd észreveszik magukat, és egy ilyen szituációban, amikor épp közel ötvenezer ember nézi őket, nem kikapcsolják az adást, hanem mondanak egy beszédet, elég annyi, hogy beolvassák a követeléseket Szél mobiltelefonjának kamerájába.

Eljött a pillanat, amikor világossá válik, hogy akárhány milliárdot költenek a közmédiára, megfelelő műsor esetén nézik ennyien a kézben tartott mobiltelefonos közvetítést is.

Kell a videó

Ebből fel kell tűnnie annak, hogy néhány tízezer forintból megvan az a mobilnet és nagy akkumulátoros telefon (vagy telefonok), amellyel egy egésznapos közvetítést is végig lehet tolni. Főleg, hogy a tüntetéseken megjelent végre az a korosztály, amelyiknek a közmédia muzeális érdekesség, mert a foci-ebé-vébé kivételével soha nem nézik, viszont annál több influenszert követnek.

Ha van ebben az egészben fejlődés, akkor ma este már többen közvetítenek, a szilveszteri tüntetést pedig tucatnyi streamen lehet majd követni, és lesznek olyanok, akiket a tüntetés után is követni fognak.

Szél Bernadett (vagy aki tanácsot ad neki), remélem, ma elgondolkozik azon, hogy ötvenezres nézettség esetén egy politikus már beszédet mond, és érdemes erre felkészülni.

Momentumék, remélem, már több kamerával készülnek a mai bulira. Gyurcsány Fletó egész biztosan...

Amit most nem tudok szerencsére eldönteni

A kifulladási fázisban vagyunk, vagy van még ebben lendület? Az bizonyos, hogy a másik oldal a kifulladásra játszik, arra, hogy az ünnepi bejglisokkot nem éli túl a dolog. De, mint a tegnap esti posztjaim visszanézéséből kiderült, lehet tévedni, akár tizenév (visszaszámoltam... inkább nem mondom) a magyar politika közelében lehúzott tapasztalattal is lehet tévedni.

Ha fogadni kéne, még mindig arra fogadnék, hogy kifullad. De most már csak az olcsóbbik fajta whisky-t tenném fel a dologra. Meglátjuk.

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, tessék lájkolni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek