Ki szabad-e dobni Hadházyt az MTVA-ból? És miért áll ebbe bele a Fidesz, ahelyett, hogy a biztiőrökre fogná?

Szerző: Bakó Bea
2018.12.17. 14:24

Hadházy Ákos és Szél Bernadett ma mártírok lettek. Erőszakkal kidobták őket biztonsági őrök az MTVA székházából, pedig korábban ők maguk engedték be őket. De hova és mikor mehetnek be csak úgy a parlamenti képviselők, és ha tényleg csinálhatnak ilyet, akkor eddig miért nem nyomtak ilyen akciókat? Meddig kéne elmenniük ahhoz, hogy jogszerűen ki lehessen dobni őket? Ki jelentsen fel kit?

Ki szabad-e dobni Hadházyt az MTVA-ból? És miért áll ebbe bele a Fidesz, ahelyett, hogy a biztiőrökre fogná?

A vasárnapi tüntetés hétfő reggelre átnyúlt Kunigunda úti végjátéka egy csomó nagyon tanulságos dolgot elmondott a média 21. századi működéséről, és arról is, hogy mennyire nem megy zsigerből az ehhez való alkalmazkodás. (Igen, mindjárt elmondom azt is, hogy ki szabad-e dobni Hadházyt az MTVA-ból, de muszáj előrebocsátani egy-két dolgot.)

Magyarországon nagy hagyománya van a forradalmi hevületben mindenféle követelések beolvasásának meg a székházostromnak, de azért eléggé röhejes, hogy miközben Szél Bernadett Facebook-élőjét kb. többen nézik adott pillanatban, mint a közmédiát,

Szélék inkább a stúdióba próbálnak bejutni, ahelyett, hogy ötpercenként az élőjükben olvasták volna be, amit akarnak (egyszer-kétszer azért szerencsére eszükbe jutott).

Igen, lehet azzal jönni, hogy véleménybuborékok, meg jajj, a vidékiek csak közmédiát néznek, de aki ezzel jön, az nézze meg a Mérték friss elemzését, amiből kiderül, hogy csak a lakosság 7 százaléka tájékozódik kizárólag a kormánymédiából. Az ellenzéki pártokra meg összesen negyvenvalahány százalék szavazott a választáson, szóval a Facebook-élők világában aligha a közmédián múlik, hogy az ő hangjuk eljuthasson az emberekhez.

Ennek ellenére nem vitatom el, hogy szimbolikus és vagány húzás volt bemenni az ideális esetben a tájékoztatást szolgáló intézmény székházába, és bepróbálkozni a követelések beolvasásával, hiszen végre legalább láthatják a választók, hogy valamit dolgoznak is az ellenzéki képviselők.

Simán bemehettek a képviselők az MTVA-hoz, és bemehettek volna eddig is

Az országgyűlési képviselőknek joguk van egyébként belépni bármely közintézménybe (így a közpénzből működtetett, törvény által felállított MTVA-ba is), ezért is engedték be őket tegnap este. Látva, hogy a képviselői igazolvány felmutatásával milyen simán mennek a dolgok, rögtön meg is fogalmazódik a kérdés, hogy miért csak most vetik be ezt az aduászt?

De mindegy, jobb későn, mint soha, a lényeg, hogy bementek. A kérdés inkább az, hogy

ha egyszer beengedték őket, akkor később miért dobhatták ki mégis Hadházyt és Szélt, és egyáltalán kidobhatták volna-e?

A passzus, ami a parlamenti képviselők számára megengedi a közintézményekbe való belépést, csak annyi korlátozást tartalmaz, hogy „e jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét”.

Most lépjünk azon túl, hogy a közmédia rendeltetésszerű működése nyilván nem az lenne, hogy kormányzati propagandát és párhuzamos valóságokat sugározzon, és fogadjuk el nagyvonalúan „rendeltetésszerű” működésnek azt, hogy még a késő délelőtti híradóban is ott végződik a tegnapi tüntetésről szóló beszámoló, hogy „néhány képviselő be is lépett az MTVA székházába” (órákkal azután, hogy kettejüket erőszakkal kidobták), délben pedig már a Fidesz megfélemlített MTVA-s újságírók miatt kevéssé meggyőzően aggódó és emellé persze sorosozó szóvivőjét vágták be jó hosszan az ügyről.

Megzavarta-e ezt a „rendeltetésszerű” működést az, hogy az ellenzéki képviselők a folyosón tartózkodtak, netán megpróbáltak egy lépcsőkorláton átmászni? Naná, hogy nem, pláne nem aránytalanul.

Az MTVA rettegő közleményét azért külön érdemes itt idézni: „fenyegető viselkedésükkel” „félelmet keltettek” a dolgozni érkező munkatársakban, „zaklatták” őket. (Ma direkt megnéztem az M1 adását, nem tűntek az ott szereplők különösen zaklatottnak, a szokásos rutinnal számoltak be a napi hanyatló nyugatról és a migránshírekről.)

Aránytalanul sérült ezzel a közmédia „kifogástalan” és „rendeltetésszerű” működése? 

Aligha, de még ha így is lett volna, a biztonsági őrök akkor sem dobhattak volna ki erőszakkal senkit. Schiffer András a Facebook-oldalán már felhívta rá a figyelmet, hogy milyen szabályok szerint kell ilyenkor a biztiőröknek eljárniuk. (Érkeztek arról hírek, hogy közvetlenül a belügyből irányítanák az őrséget egy 1997-es törvény alapján, amely alapvetően a kiemelt létesítményeket fegyveres őrzéséről szól, de ebben a közmédia nincs kifejezetten nevesítve, ha csak nem tekintjük „kiemelt jelentőségű nemzeti kulturális értéknek”.)

Kényszerítő erőt a biztonsági őrök csak akkor alkalmazhatnának, ha valaki védett személyt támad meg, vagy jogosulatlanul akar behatolni egy védett létesítménybe.

Ha tehát Hadházy nekitámadt volna valakinek, akkor nyugodtan kidobhatták volna – mentelmi jog ide vagy oda, az ugyanis nem az azonnali intézkedést akadályozza, hanem a későbbi büntetőeljárást – de ilyet nyilvánvalóan nem csinált. Védett létesítménybe való jogszerűtlen belépésről sem lehetett szó, hiszen azt már tisztáztuk, hogy az országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodtak a székházban.

A biztiőrök meg jogszerűen álltak sorfalat a stúdió ajtaja előtt, de ennyi. Képviselőket az épületből kidobálni már nem volt joguk.

Hadházyt tehát jó alappal tett emiatt feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt, elvileg egy-öt évet lehet érte kapni, kezdődhetnek a fogadások, hogy lesz-e egyáltalán vádemelés.

Az MTVA eközben egészen nonszensz „bűncselekményekre” hivatkozva akar feljelentést tenni: a „képviselői mandátumból eredő jogokon való túlterjeszkedésről, és azzal való agresszív visszaélésről” Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgató is hosszasan értekezett a déli híradóban. Ilyen bűncselekmény egyébként nem létezik, de ha létezne, akkor megnézném, hogy a következetesség jegyében mondjuk Lezsák Sándort is feljelentenék-e a képviselői jogokkal való visszaélés őrei, amiért belefojtotta a szót az ellenzéki képviselőkbe a múlt heti parlamenti vitában.

Ellenben az ügyben szintén előszeretettel hivatkozott

„közérdekű üzem működésének megzavarását” ismeri a magyar büntető törvénykönyv, csakhogy hál’ Istennek ott még nem tartunk, hogy az MTVA közérdekű üzemnek számítson

(bár lehet, hogy holnap jön majd erről a törvénymódosítás, de utólag az már nem fog segíteni), ebbe a kategóriába ugyanis a közművek, közlekedési hálózatok és ilyesmik tartoznak, nem pedig egy tévéstúdió.

Sikerült mártírt csinálni Hadházyból, ahelyett, hogy feltettek volna neki pár nehéz kérdést

Az egész sztori egyébként gyönyörűen illusztrálja azt, hogy mennyire nincs értelmes, kérdezni tudó újságíró az MTVA-nál. (Érthető módon az ilyenek már rég kontraszelektálódnak az ilyen rendszerekből.)

Pedig Hadházy Ákos még egy közepesen kedves kérdésre, teljesen magától is képes hülyeségeket beszélni. Jó eséllyel megtette volna ezt akkor is, ha beengedik a stúdióba, és egy tegnap halászott gyakornoknál egy fokkal tapasztaltabb „riporterrel” ültetik szembe.

De az MTVA-nál már úgy látszik, teljesen elszoktak a kérdezéstől, már csak az előre megbeszélt bájolgás megy, úgyhogy nem vállalták be ezt a – Hadházy esetében minimális – kockázatot, inkább mártírt csináltak belőle.

Nagy kérdés persze, hogy mi lesz a büntetőeljárással az MTVA-s biztiőrök ellen.

Ha én a Fidesz lennék, és minimális szinten is adnék a látszatra, azt mondanám, hogy várjuk ki a vizsgálatot, aztán szégyenkezve kirúgnám az érintett biztiőröket, megvárnám, hogy ítéljék csak el őket (egytől öt évig terjedő börtönt lehet ilyesmiért kapni), és így mosnám a kezeimet. (Ez a forgatókönyv ugye az a kategória lenne, mint amikor „a kopaszok” akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt abban, hogy beadjon egy népszavazási kezdeményezést.)

A Fidesz ehelyett teljes mellszélességgel rögtön ész nélkül beleáll az ügybe, és a köztévé déli híradójában már arról siránkozik, hogy a Soros-hálózat megfélemlíti az „újságírókat”.

Elmúltak a kopaszos idők, úgy tűnik, már a minimális látszatra se adnak, hiába van videófelvétel az egyértelmű visszaélésről. Vajon mikor lesz ez kínos valakinek külföldön, így az EP-választás előtt fél évvel?

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek