Amikor Soros György visszaüt

Szakács András

Szerző:
Szakács András

2018.12.17. 19:20

Jól működik a sorosozás, ha szűk csoportra kell vele lőni. De mi történik akkor, ha a túlóratörvényt elítélő tömegek lesznek hirtelen Soros-ügynökök a propaganda szerint?

A hétvégi tüntetés egyik legérdekesebb eleme a helyszín volt, a Kunigunda utcai MTVA-központ. Még a tüntetés kezdetén is kevesen gondolták volna, hogy a nem kis részben a 2006-os események hatására elköltöztetett közmédia elé is elsétálnak majd az emberek. De vajon minek köszönhető, hogy a még tömegközlekedéssel is nehezen megközelíthető óbudai épület elé ennyi embert lehetett elvinni?

Akkor jó egy propagandaüzenet, ha képes mobilizálni a saját tábort, de még jobb, ha közben passzivizálja is az ellenfelet.

De legjobb esetben még az ellenfél megfelemlítésére is képes. A sorosozás pedig mint propagandaüzenet eddig jól teljesített ezen szempontok szerint. Az elmúlt napokban azonban mintha nem működne a recept, sőt: az ellenzéki választók kezdenek egyre aktívabbak lenni.

A lejárató propagandaüzenetek a tömegeknek szólnak, de baj lehet belőle, ha túl nagy tömegről szólnak. Az elmúlt két évben a Soros-ellenes propagandakampány minden eleme a társadalom egy kis szeletének és egy adott személynek a démonizálását tűzte ki célul:

Soros György és a sorosisták a megtestesült gonosz, mindannyian hazaárulók.

Ez a szélsőséges üzenet azonban korlátozza is egyben a propaganda lehetőségeit. Amit el lehet mondani pár ellenzéki politikusról és civilről, azt nem lehet rásütni széles társadalmi tömegekre.

A rabszolgatörvény pedig a munkavállalók széles tömegét érintheti.

A törvény ellen tiltakozók Soros-ügynöknek történő beállítása közel sem jelenti azt, amit korábban, miszerint a széles többséget hangolják egy kis méretű csoport ellen. Az ellenség immáron a hétköznapok embere lett.

A statisztika pedig a kormánypártok ellen dolgozik, hiszen nagyobb tömegben potenciálisan több aktivizálódó ellenérdekelt fél akad egy vékony társadalmi réteghez képest.

A Fidesz tehát most azokat sorosozza – és közvetve hazaárulózza –, akiket előtte évekig bombázott olyan propagandaüzenetekkel az állami médián keresztül, amelyekben Soros és csatlósai maguk voltak az ördögök. A most lesorosozott emberek pedig érhető módon magukra vették és kikérik maguknak, hogy Magyarország legnagyobb ellenségéhez hasonlítsák őket, amikor csak egyszerűen nem akarják minden idejüket a munkában tölteni.

A Fidesz a saját maga által felépített párhuzamos álvalóság csapdájába esett: pont

mikor a legnagyobb szüksége lenne a legerősebb fegyverére, el kell elgondolkodnia azon, hogy a kívánthoz képest nem pont ellenkező hatást ér-e el vele.

Szakács András többi cikkét az Azonnalin itt tudod elolvasni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek