Putyin megregulázná a rapzenét

Szerző: Bakodi Péter
2018.12.16. 08:55

Az utóbbi hetekben egyre több rapkoncertet lehetetlenítettek el a helyi hatóságok Oroszországban. Az orosz elnök szerint azonban ez nem jó irány, hiszen így csak népszerűbbé teszik a műfajt.

Putyin megregulázná a rapzenét
„Ha lehetetlen megállítani, akkor vezetnünk és irányítanunk kell!”

– Vlagyimir Putyin orosz elnök így határozta meg kormányzata viszonyulását az orosz fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rapzenéhez. A műfajról ki is fejtette a véleményét: úgy látja, hogy a rap három oszlopra – a szexre, a drogokra és a tiltakozásra – épít. Ezek közül a drogokat tartja a leginkább aggasztónak, mivel ezek „a nemzet romlásához vezetnek”.

A kulturális tanácsadók Kremlben tartott megbeszélésén

az orosz államfő ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy a koncertek betiltása az óhajtottal szemben épp ellentétes hatásokhoz vezet.

A rappereket célzó hatósági fellépések igencsak megsűrűsödtek az elmúlt hetekben, országszerte több fellépést is ellehetetlenítették a helyi hatóságok. Az éjszakai klubok tulajdonosainak megfenyegetése mellett gyakran bombariadók, meglepetésszerű hatósági ellenőrzések, vagy megmagyarázhatatlan elektronikai hibák akadályozzák az előadókat. De volt olyan eset is, hogy a rendőrség letartóztatta a vendégszereplésre érkező művészeket, vagy azonosító nélküli rendőrök állták el a koncertre igyekvők útját – számolt be az Independent. 

A Kremlhez közel álló források szerint Putyin nem nézi jó szemmel a helyi szervek túlbuzgó fellépését, mivel az sokakban rossz emlékeket idéz elő. A bennfenntesek ezzel magyarázzák, hogy az orosz elnök nyilvánosan is felszólalt a jelenség kapcsán.

Bónuszként pedig szerepljen itt egy többmilliós nézettségű, politikai üzeneteket tartalmazó klip az egyik – hatósági célkeresztbe került – helyi duótól.

FOTÓ: Kremlin.ru

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek