Megelégelték a nandukat az északnémet gazdák. De mi az a nandu?

Szerző: Bakodi Péter
2018.12.16. 09:50

Az enyhe nyár miatt több száz egyeddel nőtt az eredetileg Dél-Amerikában őshonos struccféle helyi populációja.

Megelégelték a nandukat az északnémet gazdák. De mi az a nandu?

Egyre komolyabb problémát jelent az észak-németországi Schaalsee bioszféra-rezervátum környékén gazdálkodó földműveseknek az UNESCO által jegyzett környezetvédelmi területen elszaporodott nandupopuláció – adta hírül a Deutsche Welle.

Az idei szokatlanul meleg és száraz nyárnak köszönhetően másfélszeresére nőtt az állomány, mely immár 566 egyedre rúg.

A Dél-Amerika füves térségeiben őshonos struccféle két évtizede jelent meg a térségben, miután egy közeli, egzotikus húsokat tenyésztő farmról megszökött pár példány.

A kifejlett állapotában 170 centiméter hosszú és akár 40 kilogrammot nyomó futómadár komoly károkat tud tenni a vetésben.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a helyi faunában nincs valódi természetes ellensége a nandunak. A rókák és a nagyobb ragadozómadarak jobbára csak a fészkeiket fosztogatják, de ezt is csak időszakosan. A vadőrök ugyancsak a tojásokat célozva igyekeznek kordában tartani a populációt, de a módszer hatékonysága nem túl meggyőző.

Az északnémet gazdák szeretnék elérni, hogy a tartományi hatóságok kilövési engedélyt adjanak a hímekre, de mivel a nandu nem számít invazív fajnak – ugyan nem őshonos, de nem is jelent veszélyt a természetvédelmi terület növény- és állatvilágára –, ezért a jogszabályi környezet miatt csak igen körülményesen lehet fellépni a károkozó futómadarakkal szemben.

FOTÓ: Florian Trimm

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek