+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. december 16. vasárnap, 09:50
Az enyhe nyár miatt több száz egyeddel nőtt az eredetileg Dél-Amerikában őshonos struccféle helyi populációja.

Egyre komolyabb problémát jelent az észak-németországi Schaalsee bioszféra-rezervátum környékén gazdálkodó földműveseknek az UNESCO által jegyzett környezetvédelmi területen elszaporodott nandupopuláció – adta hírül a Deutsche Welle.

 

Az idei szokatlanul meleg és száraz nyárnak köszönhetően másfélszeresére nőtt az állomány, mely immár 566 egyedre rúg.

 

A Dél-Amerika füves térségeiben őshonos struccféle két évtizede jelent meg a térségben, miután egy közeli, egzotikus húsokat tenyésztő farmról megszökött pár példány.

 

 

A kifejlett állapotában 170 centiméter hosszú és akár 40 kilogrammot nyomó futómadár komoly károkat tud tenni a vetésben.

 

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a helyi faunában nincs valódi természetes ellensége a nandunak. A rókák és a nagyobb ragadozómadarak jobbára csak a fészkeiket fosztogatják, de ezt is csak időszakosan. A vadőrök ugyancsak a tojásokat célozva igyekeznek kordában tartani a populációt, de a módszer hatékonysága nem túl meggyőző.

 

 

Az északnémet gazdák szeretnék elérni, hogy a tartományi hatóságok kilövési engedélyt adjanak a hímekre, de mivel a nandu nem számít invazív fajnak – ugyan nem őshonos, de nem is jelent veszélyt a természetvédelmi terület növény- és állatvilágára –, ezért a jogszabályi környezet miatt csak igen körülményesen lehet fellépni a károkozó futómadarakkal szemben.

 

FOTÓ: Florian Trimm

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Simicska Lajos Mészáros Lőrinccé vénült tíz év alatt, Jennifer Aniston meg Iggy Poppá. A román elnök száját meg pont elhagyta egy köszönés.

A black metál egyik kultzenekara 2018-ban még csak pár koncertre állt össze, de úgy döntöttek, hogy lemezen is folytatják az összeborulást.

Két nagy nemzetközi sporteseményt is rendeznek az országban hamarosan, így a nagy boltok inkább korlátozták magukat a külföldi látogatók nyugalma érdekében.

A kemény hatósági fellépés ellenére sem csitul a drogháború Közép-Amerikában.

Az USA hivatalosan is kezdeményezni fogja a kínai óriáscég december elején letartóztatott magas rangú vezetőjének kiadatását.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás