+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. december 16. vasárnap, 09:50
Az enyhe nyár miatt több száz egyeddel nőtt az eredetileg Dél-Amerikában őshonos struccféle helyi populációja.

Egyre komolyabb problémát jelent az észak-németországi Schaalsee bioszféra-rezervátum környékén gazdálkodó földműveseknek az UNESCO által jegyzett környezetvédelmi területen elszaporodott nandupopuláció – adta hírül a Deutsche Welle.

 

Az idei szokatlanul meleg és száraz nyárnak köszönhetően másfélszeresére nőtt az állomány, mely immár 566 egyedre rúg.

 

A Dél-Amerika füves térségeiben őshonos struccféle két évtizede jelent meg a térségben, miután egy közeli, egzotikus húsokat tenyésztő farmról megszökött pár példány.

 

 

A kifejlett állapotában 170 centiméter hosszú és akár 40 kilogrammot nyomó futómadár komoly károkat tud tenni a vetésben.

 

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a helyi faunában nincs valódi természetes ellensége a nandunak. A rókák és a nagyobb ragadozómadarak jobbára csak a fészkeiket fosztogatják, de ezt is csak időszakosan. A vadőrök ugyancsak a tojásokat célozva igyekeznek kordában tartani a populációt, de a módszer hatékonysága nem túl meggyőző.

 

 

Az északnémet gazdák szeretnék elérni, hogy a tartományi hatóságok kilövési engedélyt adjanak a hímekre, de mivel a nandu nem számít invazív fajnak – ugyan nem őshonos, de nem is jelent veszélyt a természetvédelmi terület növény- és állatvilágára –, ezért a jogszabályi környezet miatt csak igen körülményesen lehet fellépni a károkozó futómadarakkal szemben.

 

FOTÓ: Florian Trimm

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem történik semmi a Magyarországi ellenes hetes cikkel? A román elnökség részéről ígérik: áprilisban tárgyalni fognak az ügyről.

Húsz év megfigyelését elemezve tudósok arra jutottak: ugyan ritkábban alakulnak ki a nyugodt tengervízen hirtelen megjelenő óriáshullámok, de évről évre egyre nagyobb lesz a méretük.

Már be is jelentették az abortuszjogok pártolói: beperelik Mississippit,
hogy blokkolják a törvényt.

Edvard Munch híres képén valójában nem is az alak sikolt, sokkal inkább csak ő maga hall sikoltást – állítja a Brit Múzeum.

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás