+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. december 14. péntek, 09:25
A brit miniszterelnök és az EU vezetői is szeretnék, ha átmenne a brexitmegállapodás a brit parlamenten, de utóbbiak nem hajlandóak újratárgyalni a megállapodást, legfeljebb politikai garanciákat adnak.

Az Európai Tanács ülésén közvetlenül az EU vezetőit kérte meg a bizalmi szavazást éppen túlélő Theresa May brit miniszterelnök, hogy jogi garanciákkal segítsenek meggyőzni a vonakodó brit parlamenti képviselőket a brexitmegállapodásról – írja a Politico. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve a huszonhét ország vezetői, egy szóval tehát

 

az EU vezetői ebben partnerek is voltak, de legfeljebb politikai, és nem jogi kötőerővel bíró garanciákat hajlandóak adni – tehát a megállapodás szövegét nem hajlandóak újratárgyalni.

 

A vita tárgya az ír határról szóló biztosíték, ami azt biztosítja, hogy az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodásának esetleges elmaradása esetén se legyen határ Írország és Észak-Írország között – ha ugyanis lenne, az akár polgárháborúhoz is vezethetne. A brexitpárti birt képviselők attól félnek, hogy ez a biztosték, ha életbe lép, meghatározatlan ideig gyakorlatilag bent tarthatja az országot az EU-ban, miközben nem tudnának beleszólni az uniós döntésekbe. (Van ebben valami, itt írtunk részletesen a dologról.)

 

A May brüsszeli beszéde után elfogadott dokumentumban kifejezték, hogy az EU számára sem lenne jó megoldás, ha az írországi határkérdés miatt a szövegben szereplő biztosíték életbe lépne, céljuk ezért nekik is az, hogy ezt elkerüljék azzal, hogy a kilépési periódusban a lehető leggyorsabban megtárgyalják az Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatát.

 

Sőt, Tusk és Juncker azt is világossá tette: nem is értik, igazából mit akarnak a britek.

 

A Politico szerint az EU-s vezetők közvélekedése most az, hogy May csak a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt segítségével vihetné keresztül a megállapodást a londoni parlamenten, arra azonban nem látnak esélyt, hogy a két brit pártvezér meg tud állapodni.

 

FOTÓ: Theresa May / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás