+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. december 14. péntek, 09:25
A brit miniszterelnök és az EU vezetői is szeretnék, ha átmenne a brexitmegállapodás a brit parlamenten, de utóbbiak nem hajlandóak újratárgyalni a megállapodást, legfeljebb politikai garanciákat adnak.

Az Európai Tanács ülésén közvetlenül az EU vezetőit kérte meg a bizalmi szavazást éppen túlélő Theresa May brit miniszterelnök, hogy jogi garanciákkal segítsenek meggyőzni a vonakodó brit parlamenti képviselőket a brexitmegállapodásról – írja a Politico. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve a huszonhét ország vezetői, egy szóval tehát

 

az EU vezetői ebben partnerek is voltak, de legfeljebb politikai, és nem jogi kötőerővel bíró garanciákat hajlandóak adni – tehát a megállapodás szövegét nem hajlandóak újratárgyalni.

 

A vita tárgya az ír határról szóló biztosíték, ami azt biztosítja, hogy az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodásának esetleges elmaradása esetén se legyen határ Írország és Észak-Írország között – ha ugyanis lenne, az akár polgárháborúhoz is vezethetne. A brexitpárti birt képviselők attól félnek, hogy ez a biztosték, ha életbe lép, meghatározatlan ideig gyakorlatilag bent tarthatja az országot az EU-ban, miközben nem tudnának beleszólni az uniós döntésekbe. (Van ebben valami, itt írtunk részletesen a dologról.)

 

A May brüsszeli beszéde után elfogadott dokumentumban kifejezték, hogy az EU számára sem lenne jó megoldás, ha az írországi határkérdés miatt a szövegben szereplő biztosíték életbe lépne, céljuk ezért nekik is az, hogy ezt elkerüljék azzal, hogy a kilépési periódusban a lehető leggyorsabban megtárgyalják az Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatát.

 

Sőt, Tusk és Juncker azt is világossá tette: nem is értik, igazából mit akarnak a britek.

 

A Politico szerint az EU-s vezetők közvélekedése most az, hogy May csak a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt segítségével vihetné keresztül a megállapodást a londoni parlamenten, arra azonban nem látnak esélyt, hogy a két brit pártvezér meg tud állapodni.

 

FOTÓ: Theresa May / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás