+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2018. december 14. péntek, 09:45
A rendőr a parlament lépcsőjén nem Orbán Viktort védi, hanem a közrendet. Az nem jut eszébe senkinek, hogy ugyanezek a rendőrök majd holnap-holnapután iskolák, bevásárlóközpontok, pályaudvarok környékén fognak járőrözni? Ugyanúgy a közrendet fogják fenntartani, mint tegnap este.

Van olyan, amikor a rendőrsorfalon át vezet az út a célhoz, és pár ezer forradalmi elvtársunkkal (meg a kibomlott gyolcsingéből cicit villantó nővel, aki a zászlót hozza) a rendőröket félresöpörve rohanunk a dicsőségbe. De ilyen ritkán van, és nem olyankor, amikor 1500 ember tüntet, hanem olyankor, amikor valami idióta több tízezer ember ellen rendeli el párszáz főnyi rendőrséggel az oszlatást. Olyankor mások a szabályok, a tömeg logikája diktál bizonyos dolgokat. Nem csak dicsőséges dolgokat, persze, hanem tragédiákat is.

 

Tegnap este azonban nem ez volt a helyzet, és azt hiszem, hogy pár dolgot nagyon helyre kellene tenni.

 

1. A (pejoratív jelző) zsernyák megérdemel mindent, hiszen Orbán (pejoratív jelző) rendszerét védi, szereljen le, menjen dolgozni, mint más rendes ember és akkor nem lesz megdobálva.

 

Ha valaki esetleg még túl fiatal volt akkoriban, az nézze meg YouTube-on, milyen az, amikor a rendőrség képtelen fenntartani a rendet, mert nem kellő létszámban, nem kellő felszereléssel és nem megfelelően kompetens parancsnokkal küldik ki őket az utcára. Annyit segítek, hogy 2006 októbere, Budapest. Égő középület, égő autók, tucatszám súlyosan megsérült rendőrök és tüntetők. (Persze sokat segít, ha nem kerülnek elő pontos tervekkel egyébként csak focimeccseken látható félprofi balhézók, akik az akkori rendőröknél szervezettebben és tervszerűbben dolgoznak.)  Azt kellene megérteni, hogy

 

a rendőr a parlament lépcsőjén nem Orbán Viktort védi, hanem a közrendet.

 

Tegyünk fel egy nagyon egyszerű kérdést: mégis mit csinált volna a tömeg, ha felmehet a kapuhoz? Betöri? Lepisili? Ha bejut az üres épületbe (ahol nincs ott Viktor), mit csinál? Na? Ugye. Mindannyiunk érdeke volt tegnap este az, hogy a tömeg ne menjen be a parlamentbe. Mondom ezt úgy, hogy az ott skandált összes mondattal mélyen egyetértek.

 

Ráadásul a rendőrök egész este szakszerűen dolgoztak. Arról persze lehet összevont szemöldökkel beszélni (és egyébként a Fidesz tette is, igaz, harminc éve), hogy milyen ország az, ahol a rendőrségnek szemmel láthatóan milliárdokból vásárolt felszerelése van (tucatszám a Mercedes csapatszállítók, a zsaruk évszaknak megfelelő gyakorlóban, bakancsban, egyéni védőfelszerelésben, nem nyári pantallóban és félcipőben, mint 2006 őszén), a tanárok és orvosok meg szegények.

 

Lehet ezen elmélkedni, de ez nem a rendőr dolga. A rendőr dolga az, hogy szakszerűen, a lehető legkevesebb személyi és dologi sérülést okozva békés mederben tartsa a tüntetést. A rendelkezésére álló eszközöket a csúnya nézéstől a vízágyún át a szemkilövő gumipuskáig arányosan és szakszerűen alkalmazza. Tegnap este ez történt.

 

2. Dehát elvitték szegény Donáth Annát.

 

Hát el.

 

Mondjuk nem tudom, mire számít valaki, aki füstbombával a kezében áll 150 rohamrendőr előtt, akit a megelőző három órában folyamatosan különböző dolgokkal, így füstbombával dobáltak.

 

Ha a rendőrök valakinél újra füstbombát látnak, azt ki fogják emelni a tömegből, megbilincselik, és elviszik. Én már csak hivatásomnál fogva is nagyon érzékeny vagyok a jogok sérelmére, de eddig a pontig én nem látok hibát. Ha utána nem engedik be hozzá a védőt vagy bármi hasonló történik, az már természetesen probléma, méghozzá komoly probléma. De a „füstbombával a kézben állni nem törvénysértő” védekezés azért elég vicces.

 

Nyilván Donáth Anna agrármérnök egy tábla tritikálé mellett állt a füstbombával, hogy az érkező helikopternek jelezze a szélirányt, mert a magas csapadékösszeg miatt védekezni kell a fuzárium ellen, ezért permetezés lesz. Ja, nem.

 

Majd ha kint leszünk „kétmillióan” a téren, és a rendőrség párszáz fővel elkezdi megpróbálni ezt feloszlatni, közénk lő, akárcsak ilyen tömegoszlató sós puskával is, vízágyúzik, na, majd akkor kézhez a kéz és vállhoz a váll, ahogy a bécsi munkásoktól tanultuk.

 

Oké, de ez a Momentumnak politikailag hasznos volt. Hát hogyne. Nyilván majd a Fegyőrt mostantól mindenki tökös, a rendőrökkel (akik egyébként semmilyen indokolatlanul durva dolgot nem csináltak tegnap) is szembeszálló forradalmárnak fogják tartani. Annából meg a zsandárdobáló zsándárk lesz. Igen, engem pedig holnaptól mind a 115 kilómmal össze fognak téveszteni a berlini maratont két óra öt perc alatt lefutó etióppal...

 

Az nem jut eszébe senkinek, hogy ugyanezek a rendőrök majd holnap-holnapután iskolák, bevásárlóközpontok, pályaudvarok környékén fognak járőrözni? Ugyanúgy a közrendet fogják fenntartani, mint tegnap este.

 

És örülni fogunk, ha kiemelik a tömegből a zsebtolvajt, a drogdílert, a lopott parfümöt árulót a parkolóból, és így tovább. Nincs Magyarországon külön tüntetés-elnyomó rendőrség. A tegnap a parlament körül állók, egyszerű közrendőrök, akik így karácsony előtt nagyon szerettek volna otthon lenni, ehelyett alighanem nagy részüket riadóztatták, a tervezett szolgálati idejükön felül voltak ott.

 

3. Ha valaki egyszer majd vezetni akarja ezt az országot, tán nézzen hátra. Nem 1500 fővel fogja a rendszert megdönteni.

 

A forradalom lángjának Magyarországon úgy kell meggyulladni, hogy a fa vizes, az öngyújtóban pedig kopott a dörzskerék és kevés a gáz. Jön a karácsony, addig legfeljebb még egy nagy tüntetést lehet megszervezni. Már most azon kell gondolkozni, hogy lesz ebből március 15-én egy sok tízezres, tényleg pusztán a hangjával ablakokat remegtető demonstráció. Ki, mit fog addig mondani? Hogy lehet majd a tegnapelőtt meggyújtott kis szikrát addig papírral, néhány száraz faággal lánggá fejleszteni?

 

A dolog nehéz és nem is biztos, hogy sikerül. De nem is lehetetlen. Egy biztos. nem a dolgát végző, megalázóan keveset kereső, évente többszáz órát kötelezően túlórázó zsaru elleni indokolatlan agresszió vezet oda.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás