+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2018. december 14. péntek, 09:45
A rendőr a parlament lépcsőjén nem Orbán Viktort védi, hanem a közrendet. Az nem jut eszébe senkinek, hogy ugyanezek a rendőrök majd holnap-holnapután iskolák, bevásárlóközpontok, pályaudvarok környékén fognak járőrözni? Ugyanúgy a közrendet fogják fenntartani, mint tegnap este.

Van olyan, amikor a rendőrsorfalon át vezet az út a célhoz, és pár ezer forradalmi elvtársunkkal (meg a kibomlott gyolcsingéből cicit villantó nővel, aki a zászlót hozza) a rendőröket félresöpörve rohanunk a dicsőségbe. De ilyen ritkán van, és nem olyankor, amikor 1500 ember tüntet, hanem olyankor, amikor valami idióta több tízezer ember ellen rendeli el párszáz főnyi rendőrséggel az oszlatást. Olyankor mások a szabályok, a tömeg logikája diktál bizonyos dolgokat. Nem csak dicsőséges dolgokat, persze, hanem tragédiákat is.

 

Tegnap este azonban nem ez volt a helyzet, és azt hiszem, hogy pár dolgot nagyon helyre kellene tenni.

 

1. A (pejoratív jelző) zsernyák megérdemel mindent, hiszen Orbán (pejoratív jelző) rendszerét védi, szereljen le, menjen dolgozni, mint más rendes ember és akkor nem lesz megdobálva.

 

Ha valaki esetleg még túl fiatal volt akkoriban, az nézze meg YouTube-on, milyen az, amikor a rendőrség képtelen fenntartani a rendet, mert nem kellő létszámban, nem kellő felszereléssel és nem megfelelően kompetens parancsnokkal küldik ki őket az utcára. Annyit segítek, hogy 2006 októbere, Budapest. Égő középület, égő autók, tucatszám súlyosan megsérült rendőrök és tüntetők. (Persze sokat segít, ha nem kerülnek elő pontos tervekkel egyébként csak focimeccseken látható félprofi balhézók, akik az akkori rendőröknél szervezettebben és tervszerűbben dolgoznak.)  Azt kellene megérteni, hogy

 

a rendőr a parlament lépcsőjén nem Orbán Viktort védi, hanem a közrendet.

 

Tegyünk fel egy nagyon egyszerű kérdést: mégis mit csinált volna a tömeg, ha felmehet a kapuhoz? Betöri? Lepisili? Ha bejut az üres épületbe (ahol nincs ott Viktor), mit csinál? Na? Ugye. Mindannyiunk érdeke volt tegnap este az, hogy a tömeg ne menjen be a parlamentbe. Mondom ezt úgy, hogy az ott skandált összes mondattal mélyen egyetértek.

 

Ráadásul a rendőrök egész este szakszerűen dolgoztak. Arról persze lehet összevont szemöldökkel beszélni (és egyébként a Fidesz tette is, igaz, harminc éve), hogy milyen ország az, ahol a rendőrségnek szemmel láthatóan milliárdokból vásárolt felszerelése van (tucatszám a Mercedes csapatszállítók, a zsaruk évszaknak megfelelő gyakorlóban, bakancsban, egyéni védőfelszerelésben, nem nyári pantallóban és félcipőben, mint 2006 őszén), a tanárok és orvosok meg szegények.

 

Lehet ezen elmélkedni, de ez nem a rendőr dolga. A rendőr dolga az, hogy szakszerűen, a lehető legkevesebb személyi és dologi sérülést okozva békés mederben tartsa a tüntetést. A rendelkezésére álló eszközöket a csúnya nézéstől a vízágyún át a szemkilövő gumipuskáig arányosan és szakszerűen alkalmazza. Tegnap este ez történt.

 

2. Dehát elvitték szegény Donáth Annát.

 

Hát el.

 

Mondjuk nem tudom, mire számít valaki, aki füstbombával a kezében áll 150 rohamrendőr előtt, akit a megelőző három órában folyamatosan különböző dolgokkal, így füstbombával dobáltak.

 

Ha a rendőrök valakinél újra füstbombát látnak, azt ki fogják emelni a tömegből, megbilincselik, és elviszik. Én már csak hivatásomnál fogva is nagyon érzékeny vagyok a jogok sérelmére, de eddig a pontig én nem látok hibát. Ha utána nem engedik be hozzá a védőt vagy bármi hasonló történik, az már természetesen probléma, méghozzá komoly probléma. De a „füstbombával a kézben állni nem törvénysértő” védekezés azért elég vicces.

 

Nyilván Donáth Anna agrármérnök egy tábla tritikálé mellett állt a füstbombával, hogy az érkező helikopternek jelezze a szélirányt, mert a magas csapadékösszeg miatt védekezni kell a fuzárium ellen, ezért permetezés lesz. Ja, nem.

 

Majd ha kint leszünk „kétmillióan” a téren, és a rendőrség párszáz fővel elkezdi megpróbálni ezt feloszlatni, közénk lő, akárcsak ilyen tömegoszlató sós puskával is, vízágyúzik, na, majd akkor kézhez a kéz és vállhoz a váll, ahogy a bécsi munkásoktól tanultuk.

 

Oké, de ez a Momentumnak politikailag hasznos volt. Hát hogyne. Nyilván majd a Fegyőrt mostantól mindenki tökös, a rendőrökkel (akik egyébként semmilyen indokolatlanul durva dolgot nem csináltak tegnap) is szembeszálló forradalmárnak fogják tartani. Annából meg a zsandárdobáló zsándárk lesz. Igen, engem pedig holnaptól mind a 115 kilómmal össze fognak téveszteni a berlini maratont két óra öt perc alatt lefutó etióppal...

 

Az nem jut eszébe senkinek, hogy ugyanezek a rendőrök majd holnap-holnapután iskolák, bevásárlóközpontok, pályaudvarok környékén fognak járőrözni? Ugyanúgy a közrendet fogják fenntartani, mint tegnap este.

 

És örülni fogunk, ha kiemelik a tömegből a zsebtolvajt, a drogdílert, a lopott parfümöt árulót a parkolóból, és így tovább. Nincs Magyarországon külön tüntetés-elnyomó rendőrség. A tegnap a parlament körül állók, egyszerű közrendőrök, akik így karácsony előtt nagyon szerettek volna otthon lenni, ehelyett alighanem nagy részüket riadóztatták, a tervezett szolgálati idejükön felül voltak ott.

 

3. Ha valaki egyszer majd vezetni akarja ezt az országot, tán nézzen hátra. Nem 1500 fővel fogja a rendszert megdönteni.

 

A forradalom lángjának Magyarországon úgy kell meggyulladni, hogy a fa vizes, az öngyújtóban pedig kopott a dörzskerék és kevés a gáz. Jön a karácsony, addig legfeljebb még egy nagy tüntetést lehet megszervezni. Már most azon kell gondolkozni, hogy lesz ebből március 15-én egy sok tízezres, tényleg pusztán a hangjával ablakokat remegtető demonstráció. Ki, mit fog addig mondani? Hogy lehet majd a tegnapelőtt meggyújtott kis szikrát addig papírral, néhány száraz faággal lánggá fejleszteni?

 

A dolog nehéz és nem is biztos, hogy sikerül. De nem is lehetetlen. Egy biztos. nem a dolgát végző, megalázóan keveset kereső, évente többszáz órát kötelezően túlórázó zsaru elleni indokolatlan agresszió vezet oda.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás