+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 14. péntek, 19:33
Csak 21 éves kortól lehetne piát vásárolni a világ egyik legiszákosabb országában!

21 évre emelné az alkoholvásárlás korhatárát az orosz Egészségügyi Minisztérium – írja a Moscow Times az egészségügyi tárca pénteki bejelentése alapján.

 

Vannak pozitív példák

 

Tatjána Golikova miniszterelnökhelyettes bejelentette, 2019 februárjában „Demográfia” néven nagyszabású kormányprojekt kerül ismertetésre, melynek célja az oroszok egészségének 2024-ig történő javítása. Ennek a része lesz az alkoholos italok megvásárlására vonatkozó korhatáremelés is.

 

„Számos példa létezik a FÁK-tagállamokban arra vonatkozólag, mikor az alkoholos termékek korhatárát 19, 20, vagy 21 évre növelték. Minden lehetőséget meg fogunk fontolni” – mondta Golikova még szeptemberben.

 

És hogy miért is van minderre szükség? „Fiatal korban az alkohol nemcsak az egészséget, de a viselkedést is befolyásolja, valamint hatással van a jövőbeli alkoholfogyasztási szokásokra is” – idézte az Interfax orosz hírügynökség az egészségügyi tárca egyik szóvivőjét pénteken.

 

Már nem is olyan iszákosak az oroszok?

 

A hivatalos statisztikák szerint 2009 és 2016 között harmadával esett vissza az alkoholfogyasztás Oroszországban. A fogyasztóvédelemmel foglalkozó Roszpotrebnadzor új minimumárakat határozott meg az alkoholos italok számára, valamint hirdetési tilalmat és eladási korlátozásokat is bevezetett, ennek is betudható a csökkenés.

 

Oroszország még így is az élmezőnyben van az alkoholfogyasztást tekintve:

 

a Világbank 2016-os adatai alapján egy átlag 15 év fölötti orosz évi 11,7 liter tömény szeszt fogyaszt el.

 

Ez még mindig kevesebb, mint a még oroszoknál is iszákosabb litvánok (15 liter), csehek (14,4 liter), vagy németek (13,4 liter) adatai, de a listán elfoglalt pozíció így is előkelő. Magyarország sincs sokkal lemaradva, egy átlag magyar évi 11,4 liter tömény szeszt borít le.

 

Az orosz állami VCIOM közvéleménykutató szerint az oroszok 78 százaléka egyetért az alkoholvásárlás korhatárának 18-ról 21 évre emelésével.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Simicska Lajos Mészáros Lőrinccé vénült tíz év alatt, Jennifer Aniston meg Iggy Poppá. A román elnök száját meg pont elhagyta egy köszönés.

A black metál egyik kultzenekara 2018-ban még csak pár koncertre állt össze, de úgy döntöttek, hogy lemezen is folytatják az összeborulást.

Két nagy nemzetközi sporteseményt is rendeznek az országban hamarosan, így a nagy boltok inkább korlátozták magukat a külföldi látogatók nyugalma érdekében.

A kemény hatósági fellépés ellenére sem csitul a drogháború Közép-Amerikában.

Az USA hivatalosan is kezdeményezni fogja a kínai óriáscég december elején letartóztatott magas rangú vezetőjének kiadatását.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás