+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 14. péntek, 19:33
Csak 21 éves kortól lehetne piát vásárolni a világ egyik legiszákosabb országában!

21 évre emelné az alkoholvásárlás korhatárát az orosz Egészségügyi Minisztérium – írja a Moscow Times az egészségügyi tárca pénteki bejelentése alapján.

 

Vannak pozitív példák

 

Tatjána Golikova miniszterelnökhelyettes bejelentette, 2019 februárjában „Demográfia” néven nagyszabású kormányprojekt kerül ismertetésre, melynek célja az oroszok egészségének 2024-ig történő javítása. Ennek a része lesz az alkoholos italok megvásárlására vonatkozó korhatáremelés is.

 

„Számos példa létezik a FÁK-tagállamokban arra vonatkozólag, mikor az alkoholos termékek korhatárát 19, 20, vagy 21 évre növelték. Minden lehetőséget meg fogunk fontolni” – mondta Golikova még szeptemberben.

 

És hogy miért is van minderre szükség? „Fiatal korban az alkohol nemcsak az egészséget, de a viselkedést is befolyásolja, valamint hatással van a jövőbeli alkoholfogyasztási szokásokra is” – idézte az Interfax orosz hírügynökség az egészségügyi tárca egyik szóvivőjét pénteken.

 

Már nem is olyan iszákosak az oroszok?

 

A hivatalos statisztikák szerint 2009 és 2016 között harmadával esett vissza az alkoholfogyasztás Oroszországban. A fogyasztóvédelemmel foglalkozó Roszpotrebnadzor új minimumárakat határozott meg az alkoholos italok számára, valamint hirdetési tilalmat és eladási korlátozásokat is bevezetett, ennek is betudható a csökkenés.

 

Oroszország még így is az élmezőnyben van az alkoholfogyasztást tekintve:

 

a Világbank 2016-os adatai alapján egy átlag 15 év fölötti orosz évi 11,7 liter tömény szeszt fogyaszt el.

 

Ez még mindig kevesebb, mint a még oroszoknál is iszákosabb litvánok (15 liter), csehek (14,4 liter), vagy németek (13,4 liter) adatai, de a listán elfoglalt pozíció így is előkelő. Magyarország sincs sokkal lemaradva, egy átlag magyar évi 11,4 liter tömény szeszt borít le.

 

Az orosz állami VCIOM közvéleménykutató szerint az oroszok 78 százaléka egyetért az alkoholvásárlás korhatárának 18-ról 21 évre emelésével.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A magyar fociválogatottnak a reményt jelentette a holland bíró tévedése, az azeri szurkolókat viszont rettentően felháborította.

Szombaton egy második brexitnépszavazás megtartásáról szavazhatnak, pedig közben a miniszterelnök már megállapodott az Európai Bizottsággal.

Jean-Claude Juncker jelentette ezt be a Twitteren. Az ír határ kapcsán sikerült dűlőre jutni, de még az Európai Tanácsnak is jóvá kell az egészet hagynia.

Rossz és jó döntéseket is hoztak, de szerették Budapestet, ezért megérdemli a két volt főpolgármester a díszpolgári címet Karácsony szerint.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás