+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 14. péntek, 19:33
Csak 21 éves kortól lehetne piát vásárolni a világ egyik legiszákosabb országában!

21 évre emelné az alkoholvásárlás korhatárát az orosz Egészségügyi Minisztérium – írja a Moscow Times az egészségügyi tárca pénteki bejelentése alapján.

 

Vannak pozitív példák

 

Tatjána Golikova miniszterelnökhelyettes bejelentette, 2019 februárjában „Demográfia” néven nagyszabású kormányprojekt kerül ismertetésre, melynek célja az oroszok egészségének 2024-ig történő javítása. Ennek a része lesz az alkoholos italok megvásárlására vonatkozó korhatáremelés is.

 

„Számos példa létezik a FÁK-tagállamokban arra vonatkozólag, mikor az alkoholos termékek korhatárát 19, 20, vagy 21 évre növelték. Minden lehetőséget meg fogunk fontolni” – mondta Golikova még szeptemberben.

 

És hogy miért is van minderre szükség? „Fiatal korban az alkohol nemcsak az egészséget, de a viselkedést is befolyásolja, valamint hatással van a jövőbeli alkoholfogyasztási szokásokra is” – idézte az Interfax orosz hírügynökség az egészségügyi tárca egyik szóvivőjét pénteken.

 

Már nem is olyan iszákosak az oroszok?

 

A hivatalos statisztikák szerint 2009 és 2016 között harmadával esett vissza az alkoholfogyasztás Oroszországban. A fogyasztóvédelemmel foglalkozó Roszpotrebnadzor új minimumárakat határozott meg az alkoholos italok számára, valamint hirdetési tilalmat és eladási korlátozásokat is bevezetett, ennek is betudható a csökkenés.

 

Oroszország még így is az élmezőnyben van az alkoholfogyasztást tekintve:

 

a Világbank 2016-os adatai alapján egy átlag 15 év fölötti orosz évi 11,7 liter tömény szeszt fogyaszt el.

 

Ez még mindig kevesebb, mint a még oroszoknál is iszákosabb litvánok (15 liter), csehek (14,4 liter), vagy németek (13,4 liter) adatai, de a listán elfoglalt pozíció így is előkelő. Magyarország sincs sokkal lemaradva, egy átlag magyar évi 11,4 liter tömény szeszt borít le.

 

Az orosz állami VCIOM közvéleménykutató szerint az oroszok 78 százaléka egyetért az alkoholvásárlás korhatárának 18-ról 21 évre emelésével.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

Két, a szlovákiai politikában jártas szakértőt kérdeztünk.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás