+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 14. péntek, 19:33
Csak 21 éves kortól lehetne piát vásárolni a világ egyik legiszákosabb országában!

21 évre emelné az alkoholvásárlás korhatárát az orosz Egészségügyi Minisztérium – írja a Moscow Times az egészségügyi tárca pénteki bejelentése alapján.

 

Vannak pozitív példák

 

Tatjána Golikova miniszterelnökhelyettes bejelentette, 2019 februárjában „Demográfia” néven nagyszabású kormányprojekt kerül ismertetésre, melynek célja az oroszok egészségének 2024-ig történő javítása. Ennek a része lesz az alkoholos italok megvásárlására vonatkozó korhatáremelés is.

 

„Számos példa létezik a FÁK-tagállamokban arra vonatkozólag, mikor az alkoholos termékek korhatárát 19, 20, vagy 21 évre növelték. Minden lehetőséget meg fogunk fontolni” – mondta Golikova még szeptemberben.

 

És hogy miért is van minderre szükség? „Fiatal korban az alkohol nemcsak az egészséget, de a viselkedést is befolyásolja, valamint hatással van a jövőbeli alkoholfogyasztási szokásokra is” – idézte az Interfax orosz hírügynökség az egészségügyi tárca egyik szóvivőjét pénteken.

 

Már nem is olyan iszákosak az oroszok?

 

A hivatalos statisztikák szerint 2009 és 2016 között harmadával esett vissza az alkoholfogyasztás Oroszországban. A fogyasztóvédelemmel foglalkozó Roszpotrebnadzor új minimumárakat határozott meg az alkoholos italok számára, valamint hirdetési tilalmat és eladási korlátozásokat is bevezetett, ennek is betudható a csökkenés.

 

Oroszország még így is az élmezőnyben van az alkoholfogyasztást tekintve:

 

a Világbank 2016-os adatai alapján egy átlag 15 év fölötti orosz évi 11,7 liter tömény szeszt fogyaszt el.

 

Ez még mindig kevesebb, mint a még oroszoknál is iszákosabb litvánok (15 liter), csehek (14,4 liter), vagy németek (13,4 liter) adatai, de a listán elfoglalt pozíció így is előkelő. Magyarország sincs sokkal lemaradva, egy átlag magyar évi 11,4 liter tömény szeszt borít le.

 

Az orosz állami VCIOM közvéleménykutató szerint az oroszok 78 százaléka egyetért az alkoholvásárlás korhatárának 18-ról 21 évre emelésével.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dacian Cioloș lenne az első román, aki EP-csoportot vezet.

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők és politikusok. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás