+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. december 14. péntek, 11:27
A Momentum alelnöke szabálytalanul használta a füstgránátot a csütörtök esti tüntetésen, arra viszont így sincs magyarázat, miért nem engedték be hozzá az ügyvédjét.

Egy füstbomba begyújtásáért vitték a földre, majd emelték ki a tömegből a Momentum alelnökét, Donáth Annát a csütörtök esti rabszolgatörvény elleni tüntetésen. Donáth kiengedése után Facebookon írta le, mi történt: „Ma este pár másodpercig a fejem felett tartottam egy lila füstöt kibocsátó partikelléket, 4 méterre a rendőrsorfaltól, végig háttal állva nekik. Erre válaszként hátulról a földre rántottak, és behúztak a rendőrsorfal mögé, fel a lépcsőkön, majd a parlament északi bejáratához vittek. A gázsprayt leszámítva nem ért fizikai atrocitás, mindazonáltal indokolatlan volt mind a tömegből való kiemelésem, mind a 8 órán át tartó elzárásom.” 

 

Másnap reggel 6-ig tartották bent a 10. kerületi rendőrkapitányságon, amivel kapcsolatban a Momentum elnökségi tagja, az Azonnalinak nyilatkozó Hajnal Miklós szerint több probléma is felmerül:

 

+ Nem értik, miért a 10. kerületbe vitték, mikor nem is ott lakik, és nem oda van bejelentve, cserébe jó messze van.

 

+ Donáth ügyvédjét csak órákkal később engedték be. „Nem tudok olyan hatályos magyar jogszabályról, ami alapján ha valaki ügyvédet szeretne, megtagadhatnák azt. Ennek mindenképp utánajár a jogi csapatunk” – mondta Hajnal. Donáth csak azután kapott ügyvédet, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a képviselői igazolványát használva bemehetett hozzá. Donáth szeme bevérzett, és orvost kellett hozzá hívni, de a bevérzés okáról egyelőre nem tudni.

 

Az ügyből mindenesetre úgy tűnik, maximum szabálysértés lehet.

 

Az EP liberálisaihoz épp nemrég csatlakozott párt aktivistái egyébként egy magyar tüntetésekről már régóta eltűnt dolgot hoztak vissza, a pirotechnikát: a füstbombák és petárdák gyakorlatilag a Fidesz kormányra kerülése óta koptak ki, de Hajnal szerint nem volt tudatos döntés a visszahozataluk: „Sok tagunk vett ilyet, mert jól mutat. Külföldön is rendszeres kelléke a tüntetéseknek, és az, hogy erre a rendőrök könnygázzal reagálnak, aránytalan. Petárdákat is hallottunk, azok remélem, nem mi voltunk, de a füstbombát ártalmatlan dolognak tartom” – mondta Hajnal.

 

A Donáth Anna által csak partikellékként leírt füstbombákat egyébként a közhiedelemmel ellentétben teljesen legálisan vásárolhatja meg bárki az ezzel foglalkozó boltokban, az interenten pedig kifejezetten olcsón hozzá lehet jutni hasonló termékekhez – szemben a teljesen tiltott petárdákkal.

 

A kikötés annyi, hogy ezeket a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket csak magánterületen lehet használni, azt is csak 16 év felettieknek a földre letéve, véletlenül sem kézben tartva, és 8 méteres távolságból nézve.

 

Ezek az elvárások értelemszerűen nem teljesültek Donáth esetében.

 

Az eszközök használatával amúgy épp a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a legmegengedőbb, ő a magyar focistadionokból kifejezetten hiányolja a pirotechnikát, és a választások előtt szerette volna visszaengedni azt. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás