+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. december 14. péntek, 11:27
A Momentum alelnöke szabálytalanul használta a füstgránátot a csütörtök esti tüntetésen, arra viszont így sincs magyarázat, miért nem engedték be hozzá az ügyvédjét.

Egy füstbomba begyújtásáért vitték a földre, majd emelték ki a tömegből a Momentum alelnökét, Donáth Annát a csütörtök esti rabszolgatörvény elleni tüntetésen. Donáth kiengedése után Facebookon írta le, mi történt: „Ma este pár másodpercig a fejem felett tartottam egy lila füstöt kibocsátó partikelléket, 4 méterre a rendőrsorfaltól, végig háttal állva nekik. Erre válaszként hátulról a földre rántottak, és behúztak a rendőrsorfal mögé, fel a lépcsőkön, majd a parlament északi bejáratához vittek. A gázsprayt leszámítva nem ért fizikai atrocitás, mindazonáltal indokolatlan volt mind a tömegből való kiemelésem, mind a 8 órán át tartó elzárásom.” 

 

Másnap reggel 6-ig tartották bent a 10. kerületi rendőrkapitányságon, amivel kapcsolatban a Momentum elnökségi tagja, az Azonnalinak nyilatkozó Hajnal Miklós szerint több probléma is felmerül:

 

+ Nem értik, miért a 10. kerületbe vitték, mikor nem is ott lakik, és nem oda van bejelentve, cserébe jó messze van.

 

+ Donáth ügyvédjét csak órákkal később engedték be. „Nem tudok olyan hatályos magyar jogszabályról, ami alapján ha valaki ügyvédet szeretne, megtagadhatnák azt. Ennek mindenképp utánajár a jogi csapatunk” – mondta Hajnal. Donáth csak azután kapott ügyvédet, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a képviselői igazolványát használva bemehetett hozzá. Donáth szeme bevérzett, és orvost kellett hozzá hívni, de a bevérzés okáról egyelőre nem tudni.

 

Az ügyből mindenesetre úgy tűnik, maximum szabálysértés lehet.

 

Az EP liberálisaihoz épp nemrég csatlakozott párt aktivistái egyébként egy magyar tüntetésekről már régóta eltűnt dolgot hoztak vissza, a pirotechnikát: a füstbombák és petárdák gyakorlatilag a Fidesz kormányra kerülése óta koptak ki, de Hajnal szerint nem volt tudatos döntés a visszahozataluk: „Sok tagunk vett ilyet, mert jól mutat. Külföldön is rendszeres kelléke a tüntetéseknek, és az, hogy erre a rendőrök könnygázzal reagálnak, aránytalan. Petárdákat is hallottunk, azok remélem, nem mi voltunk, de a füstbombát ártalmatlan dolognak tartom” – mondta Hajnal.

 

A Donáth Anna által csak partikellékként leírt füstbombákat egyébként a közhiedelemmel ellentétben teljesen legálisan vásárolhatja meg bárki az ezzel foglalkozó boltokban, az interenten pedig kifejezetten olcsón hozzá lehet jutni hasonló termékekhez – szemben a teljesen tiltott petárdákkal.

 

A kikötés annyi, hogy ezeket a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket csak magánterületen lehet használni, azt is csak 16 év felettieknek a földre letéve, véletlenül sem kézben tartva, és 8 méteres távolságból nézve.

 

Ezek az elvárások értelemszerűen nem teljesültek Donáth esetében.

 

Az eszközök használatával amúgy épp a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a legmegengedőbb, ő a magyar focistadionokból kifejezetten hiányolja a pirotechnikát, és a választások előtt szerette volna visszaengedni azt. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás